NRK Meny
Normal

FIFA-topp kan bli utlevert til USA

Den korrupsjonsanklagede FIFA-toppen Jack Warner (72) vil ikke til USA, men amerikanske myndigheter gjør nå alt for å få kloa i han.

Jack Warner

ETTERSØKT: Den tidligere FIFA-toppen Jack Warner er ettersøkt i USA.

Foto: ANDREA DE SILVA / Reuters

Onsdag mottok riksadvokaten i Warners hjemland Trinidad og Tobago den offisielle begjæringen fra amerikanske myndigheter om utlevering.

– Jeg kan bekrefte at jeg i ettermiddag mottok en formel henvendelse om utlevering av Mr. Jack Warner, sier riksadvokat Garvin Nicholas.

– Den videre prosessen er at jeg må gjennomgå dokumentasjonen samt vurdere bevisene, og deretter avgjøre om jeg skal gi adgang til å fortsette prosessen, tilføyde han.

72 år gamle Warner er ettersøkt i USA. Den tidligere FIFA-toppen er anklaget for bestikkelser, korrupsjon og svindel og ble pågrepet samtidig som flere FIFA-topper i slutten av mai.

Det er ventet at Warner vil måtte møte for en domstol i hjemlandet 27. juli.

Warner

MEKTIG: Jack Warner (t.v.) var visepresident i FIFA fra 1997 til 2011. Her møter han fotballikonet David Beckham under et besøk i Trinidad og Tobago i 2010.

Foto: Anthony Harris / Ap

Dårlig rykte

Warner trakk seg som visepresident i FIFA i 2011 etter nesten 30 års fartstid i organisasjonen, 14 av dem som visepresident. Han har hele tiden hevdet sin uskyld i korrupsjonssaken.

Etter at han ble anklaget i mai har det likevel kommet frem en rekke opplysninger som får han til å fremstå som en av verstingene i det blant annet FBI mener har vært et gjennomkorrupt FIFA-system.

En rask titt på noe av det som er skrevet om Warner siden FIFA-skandalen ble kjent i slutten av mai, tegner et lite hyggelig bilde av 72-åringen:

**Det hevdes blant annet at Warner og hans familie mottok 12 millioner kroner dagen etter at Qatar ble tildelt VM i 2022.

**Warner er også anklaget for underslag av krisehjelp til jordskjelvofre på Haiti.

**Ifølge BBC skal den tidligere visepresidenten dessuten ha brukt over tolv millioner FIFA-kroner på å nedbetale egne lån og kredittkort.

Sepp Blatter

PENGE-FALL: Tidligere visepresident Jack Warner mener FIFA-president Sepp Blatter ikke har vært bra for FIFA. Her er Blatter på en pressekonferanse mandag der han ble utsatt for et stunt og fikk falske penger kastet over seg.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Anklager Blatter

Et snaut døgn etter at Warner ble pågrepet av politiet i Trinidad og Tobago i mai ble han løslatt mot en kausjon på drøyt 2,5 millioner kroner. Han ble da hentet i ambulanse grunnet utmattelse.

Et par timer senere sto han likevel og sang på et valgmøte og sammenlignet seg selv med Nelson Mandela og Mahatma Gandhi.

På den samme tilstelningen begynte Warner å anklage FIFA-president Sepp Blatter for å være korrupt.

– Hvis jeg er korrupt, betyr det at han er korrupt, sa Warner da.

Noen dager senere forsterket han anklagene da han hevdet at ingen har brakt mer skam over FIFA enn Blatter.

Blatter trakk seg senere som FIFA-president og denne uken ble det kjent at det skal holdes nyvalg 26. februar.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.