NRK Meny
Normal

Inspektøren som advarte FIFA: – Qatar-VM er «umulig»

Tidligere FIFA-inspektør Harold Mayne-Nicholls (52) var en av dem som advarte mot Qatars VM-søknad tilbake i 2010. Han mener oljenasjonen aldri burde ha blitt tildelt fotball-VM.

Harold Mayne-Nicholls

Harold Mayne-Nicholls (til høyre) var FIFA-inspektøren som allerede i 2010 sa at et Qatar-VM nærmest var umulig å gjennomføre. Her sammen med Qatar-VMs leder sjeik Mohammed bin Khalifa Al Thani.

Foto: Clive Rose / Getty Images for Qatar 2022

Mayne-Nicholls var på inspeksjon og skrev en fyldig rapport om det arabiske landet før avgjørelsen om at Qatar får arrangere fotball-VM i 2022, falt i 2010.

Sepp Blatter

FIFA-president Sepp Blatter har måttet forsvare valget om Qatar som VM-arrangør i 2022 en rekke ganger.

Foto: Ennio Leanza / Ap

FIFA-inspektøren kom hjem med følgende beskjed til sin sjef, Sepp Blatter:

Et fotball-VM i Qatar på sommerstid kan være helseskadelig, og bortimot «umulig» å gjennomføre.

– Veldig risikabelt

– Vi skrev i en rapport at det er veldig risikabelt å arrangere mesterskapet i juni-juli med tanke på spillernes helse, sier Mayne-Nicholls i et oppsiktsvekkende intervju med Sky News.

– Vi har ingen beviser på at noe vil skje, men vi formidlet at det ville være vanskelig å spille fotball der selv med nedkjølte arenaer, forteller Mayne-Nicholls.

Til tross for Mayne-Nichols advarsler: Qatar vant kampen om å bli VM-arrangør i duell med blant annet USA.

Utfallet overrasket den tidligere FIFA-inspektøren.

– Jeg ble overrasket fordi Qatar var ikke det beste alternativet, men det var et alternativ, sier Mayne-Nicholls.

100 meters gåtur var uutholdelig

Qatar opplever ekstrem hete om sommeren, noe som nærmest gjør det umulig å spille fotball der - og sist uke bestemte FIFA seg for å starte en utredning om det er mulig å flytte mesterskapet til vinterstid.

Chilenske Mayne-Nicholls forteller at det var uutholdelig å gå utendørs under inspeksjonen - selv en kort gåtur var slitsomt.

– Det var ufattelig varmt. Det var veldig ubehagelig å være i solen selv om vi ikke beveget oss mer enn 100 meter utendørs, sier han.

– Jeg klarer ikke å forestille meg spillere som skal løpe 90 minutter her - selv med nedkjølte arenaer, fortsetter han - og viser til Qatar-arrangørens planer om å ha aircondition-nedkjølte VM-stadioner.

Les også: Flere tusen arbeidere kan dø under forberedelsene til VM

(artikkelen fortsetter under bildet)

Qatar VM 2010

Qatar-arrangørene viser frem sin VM-plan for FIFA-inspektør Harold Mayne-Nicholls i 2010. Tre år senere er FIFA-mannen sikker på at araberlandet aldri skulle blitt tildelt mesterskapet.

Foto: Clive Rose / Getty Images for Qatar 2022

Vinter-VM kan skape trøbbel

Dersom mesterskapet skulle bli flyttet til vinterstid, vil det skape enorme reaksjoner verden over.

De store ligasystemene blir nemlig nødt til å legge om sine seriespill dersom et mesterskap skulle bli lagt i november/desember. Flere ligaer har truet med rettslige skritt dersom VM blir flyttet.

Flytting vil også gå utover ferdigforhandlede TV-avtaler.

– Vi må også ta økonomiske hensyn. Vi har forpliktelser som vi må holde overfor sponsorer, media og fjernsynskanaler, sa Blatter da det ble kjent at VM kan bli flyttet til vinteren.

Tidligere i september innrømmet FIFA-president Sepp Blatter for første gang at det kan ha vært feil å gi fotball-VM til det oljerike landet.

– Det kan hende vi gjorde en feil på det tidspunktet, sa Sepp Blatter ifølge nyhetsbyrået AP.

BILDEGALLERI: Sjekk de utrolige stadion-prosjektene fra Qatar-VM

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.