NRK Meny
Normal

FIFA-partner pågrepet i billettsvindel

Brasiliansk politi arresterte mandag sjefen for selskapet Match Hospitality som har solgt billettpakker til fotball-VM for FIFA.

Raymond Whelan

Her blir sjef for billettselskapet, Raymond Whelan, ført bort av politiet i Rio.

Foto: TASSO MARCELO / Afp

Arrestasjonen skjer bare noen dager etter at elleve personer ble arrestert i forbindelse med samme sak.

Copacabana Palace

Whelan ble pågrepet i et hotellrom i luksushotellet Copacabana Palace Hotel.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Etterforskningen skal ha ført politiet til Match Hospitality, som er FIFAs offisielle partner for blant annet salg av VM-billetter.

Sjefen for selskapet, den 64 år gamle Ray Whelan fra England (for øvrig tidligere agent for fotballegenden sir Bobby Charlton), er tiltalt for å ha ledet et nettverk som har solgt ulovlige billetter og for å ha hjulpet internasjonale svartebørshaier.

Politiet opplyser at nettverket har solgt tusenvis av billetter til en verdi av flere millioner dollar, så langt tilbake som til VM i 2002.

Nevø av Blatter aksjeholder

Whelan ble ifølge nyhetsbyrået AFP pågrepet på luksushotellet Copacabana Palace Hotel, det samme hotellet som FIFA-president Sepp Blatter og andre mektige FIFA-representanter bor under mesterskapet.

Det skal ha blitt funnet rundt 100 fotballbilletter på hotellrommet hans. Blir briten funnet skyldig i tiltalen, risikerer han opp mot fire års fengsel.

En av aksjeholderne i Match Hospitality er Infront Sports and Media. Direktør der er Phillippe Blatter, nevøen av FIFA-president Sepp Blatter.

Skandalen kan bli enda større. Det er blitt antydet at også en offisiell representant fra FIFA er innblandet i svindelen. I tillegg skriver AFP at fotballforbundene i Brasil, Spania og Argentina blir etterforsket.

– Vil samarbeide med politiet

Talskvinne for FIFA, Delia Fischer, sier at man tar arrestasjonen av Whelan til etterretning, og at FIFA vil fortsette å hjelpe til i etterforskningen.

I en uttalelse til Reuters sier en representant for Match Hospitality at selskapet strengt forbyr videresalg av deres billetter.

– Match Hospitality vil fortsette sine undersøkelser og samarbeide med politiet rundt alle billetter de har beslaglagt. Vi er forpliktet til å forhindre ulovlig videresalg av billetter til fotball-VM i 2014, uttaler Match.

En annen mistenkt i saken, Mohamadou Lamine Fofana, skal ifølge politiet i Rio de Janeiro ha fått opp mot 450.000 dollar (2,77 millioner kroner) per kamp for å videreselge billetter.

Match uttaler at selskapet har kansellert alle billettpakker som er kjøpt av Atlanta Sportif, selskapet Fofana er sjef for.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia