FIFA-partner pågrepet i billettsvindel

Brasiliansk politi arresterte mandag sjefen for selskapet Match Hospitality som har solgt billettpakker til fotball-VM for FIFA.

Raymond Whelan

Her blir sjef for billettselskapet, Raymond Whelan, ført bort av politiet i Rio.

Foto: TASSO MARCELO / Afp

Arrestasjonen skjer bare noen dager etter at elleve personer ble arrestert i forbindelse med samme sak.

Copacabana Palace

Whelan ble pågrepet i et hotellrom i luksushotellet Copacabana Palace Hotel.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Etterforskningen skal ha ført politiet til Match Hospitality, som er FIFAs offisielle partner for blant annet salg av VM-billetter.

Sjefen for selskapet, den 64 år gamle Ray Whelan fra England (for øvrig tidligere agent for fotballegenden sir Bobby Charlton), er tiltalt for å ha ledet et nettverk som har solgt ulovlige billetter og for å ha hjulpet internasjonale svartebørshaier.

Politiet opplyser at nettverket har solgt tusenvis av billetter til en verdi av flere millioner dollar, så langt tilbake som til VM i 2002.

Nevø av Blatter aksjeholder

Whelan ble ifølge nyhetsbyrået AFP pågrepet på luksushotellet Copacabana Palace Hotel, det samme hotellet som FIFA-president Sepp Blatter og andre mektige FIFA-representanter bor under mesterskapet.

Det skal ha blitt funnet rundt 100 fotballbilletter på hotellrommet hans. Blir briten funnet skyldig i tiltalen, risikerer han opp mot fire års fengsel.

En av aksjeholderne i Match Hospitality er Infront Sports and Media. Direktør der er Phillippe Blatter, nevøen av FIFA-president Sepp Blatter.

Skandalen kan bli enda større. Det er blitt antydet at også en offisiell representant fra FIFA er innblandet i svindelen. I tillegg skriver AFP at fotballforbundene i Brasil, Spania og Argentina blir etterforsket.

– Vil samarbeide med politiet

Talskvinne for FIFA, Delia Fischer, sier at man tar arrestasjonen av Whelan til etterretning, og at FIFA vil fortsette å hjelpe til i etterforskningen.

I en uttalelse til Reuters sier en representant for Match Hospitality at selskapet strengt forbyr videresalg av deres billetter.

– Match Hospitality vil fortsette sine undersøkelser og samarbeide med politiet rundt alle billetter de har beslaglagt. Vi er forpliktet til å forhindre ulovlig videresalg av billetter til fotball-VM i 2014, uttaler Match.

En annen mistenkt i saken, Mohamadou Lamine Fofana, skal ifølge politiet i Rio de Janeiro ha fått opp mot 450.000 dollar (2,77 millioner kroner) per kamp for å videreselge billetter.

Match uttaler at selskapet har kansellert alle billettpakker som er kjøpt av Atlanta Sportif, selskapet Fofana er sjef for.

Fotballnyheter