NRK Meny
Normal

Har gjort nye FIFA-funn og beslaglagt leiligheter

– Saken er svært omfattende. Vi finner stadig nye fakta, sa den sveitsiske riksadvokaten Michael Lauber på en pressekonferanse om FIFA-etterforskningen.

Michael Lauber

FORTALTE OM STATUS: Riksadvokat Michael Lauber redegjorde for hvor etterforskningen av korrupsjonen i FIFA står for øyeblikket.

Foto: RUBEN SPRICH / Reuters

Lauber fortalte at sveitsisk politi har beslaglagt mye materiale av forskjellig slag siden rassiaen mot FIFA-hotellet under kongressen i Zürich 27. mai.

– Vi har blant annet beslaglagt flere leiligheter vest i Sveits. Men av taktiske grunner kan jeg ikke si mer om hvem de tilhører, sa Lauber.

TV-kanalen SRF fortalte fredag at FIFA hadde solgt de karibiske tv-rettighetene for VM 2010 og 2014 til CONCACAF – fotballforbundet for Nord- og Mellom-Amerika og Karibia.

Det skal ha skjedd langt under markedspris, ifølge kanalen.

– Disse kontraktene fikk vi oversendt seint i går kveld. Vi har ikke rukket å se på dem, sa Lauber da han fikk spørsmål på pressekonferansen.

Vil ta tid å undersøke alt

Jack Warner var CONCACAF-president på den tiden. Han skal ifølge tv-kanalen ha overført rettighetene til ett av sine egne selskap og solgt dem videre med enorm fortjeneste. SRF mener at Warners selskap solgte dem for 18-20 millioner dollar.

FIFA-president Sepp Blatter signerte avtalen på vegne av FIFA.

Loretta Lynch

Riksadvokat Loretta Lynch er en av dem som har kjempet hardest mot ukulturen i FIFA.

Foto: Jessica Hill / Ap

FIFA sier i et tilsvar at de i 2005 solgte rettighetene for et lavt beløp – 600.000 dollar – fordi avtalen også forutsatte at FIFA skulle få 50 prosent av overskuddet ved videresalg.

Dette ble ikke oppfylt, mener FIFA, som dermed sa opp avtalen i 2011.

Lauber understreket at selv om de samler inn fakta hele tiden, vil det ta lang tid før de er ferdige.

– Vi er ikke engang kommet til halvtid, sa Lauber, i et forsøk på å holde seg til fotball-metaforer.

FIFA holder seg tause

I mai ble sju av FIFA-toppene arrestert i forbindelse med en politiaksjon mot Zürich-hotellet der organisasjonens kongress holdt til. President Sepp Blatter er så langt ikke trukket direkte inn i korrupsjonsbeskyldningene.

FIFA vil ikke kommentere noen av beskyldningene, fordi korrupsjonssaken er under etterforskning.

USAs riksadvokat Loretta Lynch var også til stede på pressekonferansen mandag. Hun opplyste at tre av de 13 som er under arrest nå er i USA og skal forklare seg for retten der.

De ti andre oppholder seg i Sveits eller i andre land.

LES OGSÅ: Idrettene vi elsker, sportslederne vi hater

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.