NRK Meny
Normal

Ferguson slakter Øvrebø

Alex Ferguson mener dommer Tom Henning Øvrebø bør ta en pause etter offside-målet i onsdagens kamp i Mesterligaen.

Alex Ferguson

Alex Ferguson vil fjerne Tom Henning Øvrebø.

Foto: DARREN STAPLES / REUTERS

Etter den norske dommerens godkjenning av Miroslavs Kloses seiersmål mot Fiorentina i Mesterligaens åttendelsfinale, ber Manchester United manageren at UEFA nå ser litt nærmere på dommerne fra de mindre nasjonene.

– Bør få en pause

– Det beste hadde kanskje vært hvis UEFA ga Øvrebø en pause, sier Ferguson til en engelske avisen The Guardian .

Flere har i ettertid kritisert Øverbø og hans svenske kollega Martin Hansson, som dømte Porto mot Arsenal, for dårlig dømming i Mesterligaen.

– Dommerne fra de mindre nasjonene er ikke vant til disse kampene, og jeg synes det er viktig at UEFA ser nærmere på dette, sier Ferguson som forstår at det europeiske fotballforbundet må gi flere dommere sjansen.

– Men jeg tror ikke Fiorentina er spesielt glad for det akkurat nå.

Bekymret for nivået

– Det som bekymrer meg mest, er kvaliteten på flere av dommerne på dette nivået, sier Italias fotball president, Ginacarlo Abete.

Dommer Tom Henning Øvrebø gir Massimo Gobbi rødt kort i Mesterligaens åttendelsfinale.

Dommer Tom Henning Øvrebø gir Massimo Gobbi rødt kort i Mesterligaens åttendelsfinale.

Foto: Frank Augstein / Scanpix/AP

Dommersjef i Norge, Rune Pedersen, avviser at dommere fra mindre europeiske ligaer holder et for dårlig nivå til å dømme mesterligakamper.

– Dette er tull og tøys. UEFA kan ikke basere seg utelukkende på dommere fra de store ligaene. De hadde heller aldri tatt ut dommere de ikke mente var gode nok, sier Pedersen til NTB.

– Vi snakker ikke om centimeter, men meter, sier Abete som benytter anledning til å minne om Øvrebø sine tidligere tabber i Europa, som da han annullerte Luca Tonis mål mot Romania i EM 2008, og da ha ga Hellas en billig straffe mot Latvia i VM-kvalifiseringen.

Mest kjent er nok Øvrebø for sin dømming i semifinalen på Stamford Bridge i fjor, da Chelsea-stjernen Didier Drogba æresskjelte nordmannen etter kampen mot Barcelona.

Den andre skandinaviske dommeren som var i aksjon i Mesterligaen åttedelsfinale, svenske Martin Hansson, får også kritikk, spesielt fra Arsenals manager Arsene Wenger. Han var rasende etter 1-2-tapet mot portugiserne, og mente at Hansson ga Porto et gratis mål når han lot dem ta et kjapt frispark etter at Arsenal-keeper Lukasz Fabianski plukket opp et tilbakespill fra Sol Campbell med hendene.

Hansson har også tidligere vært ute i hardt vær. I omspillskampen mellom Irland og Italia var det Hansson som ikke så Thierry Henrys hands i forkant av franskmennenes vinnermål.

VM-dommere

Mange har stilt spørsmål ved FIFAs geografiske fordeling av dommere i VM, der blant annet New Zealand stiller med to dommere, mens Seychellene og Benin stiller en dommer hver.

– Vi har en egen dommerkomité og mennesker som jobber med dette hver dag, såp jeg er sikker på at de beste dommerne vil dømme i VM, sier FIFAs generalsekretær Jérôme Valcke.

Hansson skal dømme i VM, det skal ikke Øvrebø.

Fotballnyheter