Hopp til innhold

Ferguson til NRK: – Salget av Stam var min største tabbe

LONDON/OSLO (NRK.no) Sir Alex Ferguson (71) trekker frem salget av Jaap Stam (41) til Lazio som sin største anger i karrieren.

Flere får gjennomgå i Alex Fergusons nye bok, men en nordmann får kun skryt. Ferguson mener Ole Gunnar Solskjær er en av de beste spillerne han har trent og skotten er også imponert over det Solskjær har fått til som trener i Molde.
Reporter: Espen Aas
Foto/redigering: Jhan E. Bull

SE VIDEO: NRK møtte sir Alex Ferguson etter boklanseringen i London.

Keane Berg

Henning Berg (t.v.) fikk to sesonger sammen med Jaap Stam (bak) i Manchester United. Han forstår godt at sir Alex Ferguson angrer på salget. Her sammen med Roy Keane (midten) og Ryan Giggs (t.h.).

Foto: NIKOLA SOLIC / REUTERS

Tirsdag lanserte den suksessrike manageren sin nye bok «My Autobiography» i London.

Her serverer Ferguson en rekke detaljerte historier fra roret i verdens største fotballklubb: Fra hyllesten av Ole Gunnar Solskjær til bråket med David Beckham og Wayne Rooney.

NRK.no var til stede blant det enorme pressekorpset i London, og etter seansen var Ferguson tilgjengelig for to korte spørsmål.

– Hva er din største anger gjennom karrieren?

– Jeg synes ikke du bør bruke mye krefter på anger, fordi det ikke kommer noe godt ut av det, sier Ferguson, før han fortsetter:

– Å la Jaap Stam gå, var en tabbe. Jeg angret på det. Men det ligger i fotballens natur at du vil gjøre feil. Du håper bare at du ikke gjør for mange, at de fleste avgjørelsene blir riktige, sier Ferguson.

– Utrolig at jeg lot det skje

Jaap Stam kom til Manchester United fra PSV Eindhoven i 1998. Her ble han umiddelbart en gigantisk suksess, og nederlenderen bidro blant annet til Uniteds historiske «The Treble» i sin første sesong i rødt.

To sesonger senere var det imidlertid slutt, og Stam ble solgt til Lazio for i overkant av 150 millioner kroner. Senere gikk han AC Milan, før han avsluttet karrieren i Ajax.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ferguson Stam

Her omfavner sir Alex Ferguson nysigneringen Jaap Stam i 1998.

Foto: DAN CHUNG / REUTERS

Ferguson utdyper overfor Daily Mail tirsdag at han mistet dømmekraften da Stam angivelig skal ha hatt samtaler med Lazio.

I løpet av et kort møte på en bensinstasjon var Stam og en frustrert Ferguson enige om at han skulle dra til Roma-klubben.

– Han ba meg om å forlate klubben, og vi ble enige om det. Når jeg tenker på det nå, synes jeg det er utrolig at jeg lot det skje, skriver Stam selv om overgangen, ifølge Daily Mail.

Henning Berg spilte i Manchester United da Jaap Stam kom til klubben. Han er ikke overrasket over at sir Alex Ferguson trekker frem overgangen som sin største tabbe.

– Det er fordi Stam fortsatt kunne spilt på et høyt nivå. Jaap var en veldig god spiller, og han var avgjørende for at vi vant «The Treble» i hans første sesong, sier Berg til NRK.no.

Roser Solskjær som manager

Ferguson

Ole Gunnar Solskjær var veldig godt likt av Sir Alex Ferguson i Manchester United. Nå lar Ferguson seg imponere av nordmannens treneregenskaper.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Ferguson har brukt mye spalteplass i den nye boken til å rose Ole Gunnar Solskjær fra tiden i Manchester United.

Solskjær skjøt seg for alvor inn i hjertet til United-fansen da han avgjorde mesterliga-finalen mot Bayern München i 1999.

Ferguson mener ingen andre fotballspillere med Solskjærs kvaliteter ville funnet seg i å vente på mulighetene fra benken.

Etter å ha lagt bort fotballskoene i 2007, begynte Solskjær å trene Uniteds reservelag.

I 2011, tre år senere, reiste han hjem til Kristansund og tok over Molde. De to holder fortsatt kontakten.

– Tror du Solskjær vil være i stand til å lede Manchester United i fremtiden?

– Det er hypotetisk, men jeg har blitt imponert av det han har gjort i Molde. Der har han gjort det veldig bra, og han er ung. Erfaringen vil bli viktig når han tar neste utfordring, hvis han faktisk tar en neste utfordring, sier Ferguson til NRK.no.

– Men så langt er jeg veldig imponert av ham. Det var en stor prestasjon og dra hjem til hjembyen og vinne liagen, sier den pensjonerte manageren.

Fotball

 • Overgangsguru: Tuchel tar over Bayern München

  Den vanligvis troverdige overgangsguruen Fabrizio Romano hevdet torsdag kveld at Bayern Münchens manager Julian Nagelsmann har fått sparken av den tyske storklubben.

  Nå melder samme mann at tidligere Dortmund-, Paris Saint-Germain- og Chelsea-trener Thomas Tuchel blir erstatteren.

  Tyskeren var altså sist i Chelsea, der han vant Mesterligaen, men fikk sparken tidligere denne sesongen etter en noe svak start på Premier League.

  Romano hevder Tuchel skriver under på en kontrakt som strekker seg til sommeren 2025 og at han leder sin første trening førstkommende mandag.

  Thomas Tuchel
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Stortalent scoret hattrick – ordnet dansk drømmeåpning i EM-jakten

  Rasmus Højlund (20) scoret alle målene for Danmark da Finland ble slått 3–1 på hjemmebane i EM-kvalifiseringen torsdag. Det skjedde i hans tredje landskamp.

  Atalanta-spissen sendte danskene i ledelsen i Parken etter 21 minutter, men Oliver Antman utlignet for finnene ti minutter etter pause. Åtte minutter før slutt scoret Højlund sitt andre mål, og på overtid fullbyrdet han hattricket.

  Det var hans første landslagsmål siden debuten i september i fjor. Da ble det to innhopp mot Kroatia og Frankrike i nasjonsligaen. Torsdag fikk han tillit fra start og takket for det med tre nettkjenninger.

  Højlund har gått gradene raskt i det danske landslagssystemet. Han rakk bare å spille tre kamper for U21-laget før debuten for A-laget. 20-åringen gjorde unna sine første oppgjør for U21- og A-landslaget med tre måneders mellomrom.

  Han har scoret sju mål på 23 kamper for Atalanta i Serie A denne sesongen.

  Danmark møter Kasakhstan borte i neste runde av EM-kvalifiseringen. Nord-Irland, Slovenia og San Marino er også en del av puljen.

  (©NTB)

  Rasmus Højlund
  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP
 • Ronaldo med verdensrekord og måldobbel for Portugal

  Cristiano Ronaldos Portugal lekte seg til 4-0-seier over Liechtenstein i EM-kvalifiseringen torsdag kveld.

  Ronaldo, som scoret to av kampens mål ble fotballhistoriens mestspillende landslagsspiller med sin 197. opptreden for hjemlandet.

  João Cancelo sendte Portugal i ledelsen etter kun åtte minutter med et lavt skudd via to spillere.

  Bernardo doblet ledelsen like etter pausen, før Ronaldo klinket til med to raske mål med drøye ti minutters mellomrom.

  Torsdagens oppgjør var tidligere Belgia-sjef Roberto Martínez' første som trener for det portugisiske landslaget.

  cristiano ronaldo
  Foto: Armando Franca / AP
 • England brøt forbannelsen mot Italia – Kane ble historisk

  For første gang siden 2012 vant England over Italia.

  Italienerne åpnet best på hjemmebane, men England fikk maks ut av et hjørnespark fra Bukayo Saka etter 12 minutter. Harry Kane var først på ballen, men skøyt på sisteskansen. Ballen spratt videre til Declan Rice som sendte England i ledelsen.

  Italia bar preg av et rotete forsvar i store deler av kampen, og Giovanni Di Lorenzo ble synderen med hands innenfor 16-meteren like før pause.

  Kaptein Kane fikk en gylden mulighet til å doble ledelsen med straffespark, og det gjorde Tottenham-spissen som satte rekord med sin 54. landslagsscoring. Han passerte med det Wayne Rooneys målrekord for England.

  Få minutter senere fikk Jack Grealish en gigantisk mulighet til å sette 3–0 etter en strålende assist fra Kane. Men på magisk vis gikk ballen utenfor mål.

  Etter hvilen hadde italienerne funnet ny giv.

  Med drøye ti minutter spilt av andre omgang fant Lorenzo Pellegrini debutant Mateo Retegui som satte ballen sikkert i nettveggen.

  Luce Shaw pådro seg to gule kort på to minutter. England måtte dermed spille de siste ti ordinære spilleminuttene med ti mann.

  Et desperat Italia mestret likevel ikke å utligne mot engelskmennene som gikk seirende ut 2-1.

 • Bild: Nagelsmann ferdig som Bayern-trener

  Den tyske storavisen Bild hevder at Julian Nagelsmanns dager som trener for Bayern München er talte.

  35-åringen ble Bayern-trener i juli 2021 og ledet de rødkledde i 84 kamper. Etter 1-2-tapet for Leverkusen før landslagspausen er tyskeren ferdig i rollen. Han gjorde seg bemerket i trenerrollen i RB Leipzig før han startet i Bayern.

  Bayern har tapt 10 poeng til Borussia Dortmund denne sesongen og ligger på andreplass i tyske Bundesliga.

  Avskjedigelsen kommer som en overraskelse skriver Bild. Historiens yngste Bayern-trener har blant annet satt mesterligarekord for klubben denne sesongen med åtte seiere på åtte kamper.

  11. april skal klubben møte Manchester City til første av to kvartfinalekamper.

  Julian Nagelsmann
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund