Hopp til innhold

Ferguson til NRK: – Salget av Stam var min største tabbe

LONDON/OSLO (NRK.no) Sir Alex Ferguson (71) trekker frem salget av Jaap Stam (41) til Lazio som sin største anger i karrieren.

Flere får gjennomgå i Alex Fergusons nye bok, men en nordmann får kun skryt. Ferguson mener Ole Gunnar Solskjær er en av de beste spillerne han har trent og skotten er også imponert over det Solskjær har fått til som trener i Molde.
Reporter: Espen Aas
Foto/redigering: Jhan E. Bull

SE VIDEO: NRK møtte sir Alex Ferguson etter boklanseringen i London.

Keane Berg

Henning Berg (t.v.) fikk to sesonger sammen med Jaap Stam (bak) i Manchester United. Han forstår godt at sir Alex Ferguson angrer på salget. Her sammen med Roy Keane (midten) og Ryan Giggs (t.h.).

Foto: NIKOLA SOLIC / REUTERS

Tirsdag lanserte den suksessrike manageren sin nye bok «My Autobiography» i London.

Her serverer Ferguson en rekke detaljerte historier fra roret i verdens største fotballklubb: Fra hyllesten av Ole Gunnar Solskjær til bråket med David Beckham og Wayne Rooney.

NRK.no var til stede blant det enorme pressekorpset i London, og etter seansen var Ferguson tilgjengelig for to korte spørsmål.

– Hva er din største anger gjennom karrieren?

– Jeg synes ikke du bør bruke mye krefter på anger, fordi det ikke kommer noe godt ut av det, sier Ferguson, før han fortsetter:

– Å la Jaap Stam gå, var en tabbe. Jeg angret på det. Men det ligger i fotballens natur at du vil gjøre feil. Du håper bare at du ikke gjør for mange, at de fleste avgjørelsene blir riktige, sier Ferguson.

– Utrolig at jeg lot det skje

Jaap Stam kom til Manchester United fra PSV Eindhoven i 1998. Her ble han umiddelbart en gigantisk suksess, og nederlenderen bidro blant annet til Uniteds historiske «The Treble» i sin første sesong i rødt.

To sesonger senere var det imidlertid slutt, og Stam ble solgt til Lazio for i overkant av 150 millioner kroner. Senere gikk han AC Milan, før han avsluttet karrieren i Ajax.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ferguson Stam

Her omfavner sir Alex Ferguson nysigneringen Jaap Stam i 1998.

Foto: DAN CHUNG / REUTERS

Ferguson utdyper overfor Daily Mail tirsdag at han mistet dømmekraften da Stam angivelig skal ha hatt samtaler med Lazio.

I løpet av et kort møte på en bensinstasjon var Stam og en frustrert Ferguson enige om at han skulle dra til Roma-klubben.

– Han ba meg om å forlate klubben, og vi ble enige om det. Når jeg tenker på det nå, synes jeg det er utrolig at jeg lot det skje, skriver Stam selv om overgangen, ifølge Daily Mail.

Henning Berg spilte i Manchester United da Jaap Stam kom til klubben. Han er ikke overrasket over at sir Alex Ferguson trekker frem overgangen som sin største tabbe.

– Det er fordi Stam fortsatt kunne spilt på et høyt nivå. Jaap var en veldig god spiller, og han var avgjørende for at vi vant «The Treble» i hans første sesong, sier Berg til NRK.no.

Roser Solskjær som manager

Ferguson

Ole Gunnar Solskjær var veldig godt likt av Sir Alex Ferguson i Manchester United. Nå lar Ferguson seg imponere av nordmannens treneregenskaper.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Ferguson har brukt mye spalteplass i den nye boken til å rose Ole Gunnar Solskjær fra tiden i Manchester United.

Solskjær skjøt seg for alvor inn i hjertet til United-fansen da han avgjorde mesterliga-finalen mot Bayern München i 1999.

Ferguson mener ingen andre fotballspillere med Solskjærs kvaliteter ville funnet seg i å vente på mulighetene fra benken.

Etter å ha lagt bort fotballskoene i 2007, begynte Solskjær å trene Uniteds reservelag.

I 2011, tre år senere, reiste han hjem til Kristansund og tok over Molde. De to holder fortsatt kontakten.

– Tror du Solskjær vil være i stand til å lede Manchester United i fremtiden?

– Det er hypotetisk, men jeg har blitt imponert av det han har gjort i Molde. Der har han gjort det veldig bra, og han er ung. Erfaringen vil bli viktig når han tar neste utfordring, hvis han faktisk tar en neste utfordring, sier Ferguson til NRK.no.

– Men så langt er jeg veldig imponert av ham. Det var en stor prestasjon og dra hjem til hjembyen og vinne liagen, sier den pensjonerte manageren.

Fotball

 • Neymar visste om Messis Miami-hemmelighet

  Den brasilianske superspissen Neymar avslører at han kjente til hemmeligheten om at Lionel Messi hadde signert for Inter Miami før det ble kunngjort.

  Neymar deltok på et program på YouTube-kanalen til NBA Brasil fredag. Der fikk han spørsmål om egen reaksjon da Messis overgang fra PSG til Inter Miami ble kjent.

  – Jeg visste det fra før! utbrøt brasilianeren leende til svar.

  Neymar er i Miami på ferie og var til stede under den tredje NBA-finalekampen mellom Miami Heat og Denver Nuggets onsdag.

  – Jeg visste at Messi skulle komme hit, vi hadde allerede snakket om det. Jeg sa til ham at han vil bli glad i Miami, sa Neymar.

  Brasilianeren spilte sammen med Messi i Barcelona fra 2013 til 2017. De to siste sesongene har de vært lagkamerater i PSG.

  – Jeg er veldig glad på hans vegne, men samtidig litt trist for at han drar, sier Neymar.

  Hans egen fremtid i PSG er usikker etter nok en sesong med skader.

  (NTB)

  Messi og Neymar
  Foto: AP
 • Leeds fikk nye eiere etter nedrykket fra Premier League

  Den engelske fotballklubben Leeds har havnet i amerikanske hender etter at tidligere eier Andrea Radrizzani er kjøpt ut.

  Leeds rykket nylig ned fra Premier League. Nå starter jobben med å løfte klubben tilbake til det gode selskap i engelsk fotball. Fredag ​​fikk klubben ny majoritetseier.

  På sin hjemmeside kunngjorde Leeds i en svært kort melding at selskapet Aser Ventures har inngått en avtale med 49ers Enterprises om oppkjøp av klubben.

  Detaljene i avtalen gjenstår fortsatt å lande, så ytterligere informasjon kommer først på et senere tidspunkt.

  Ifølge Sky Sports eide 49ers Enterprises fra før 44 prosent av klubben. Nå har selskapet også kjøpt de resterende 56 prosentene.

  Som et resultat er italienske Andrea Radrizzani, som eier Aser Ventures, ute av klubben. Han har hatt kontrollen siden 2017.

  49ers Enterprises er en amerikansk gruppe investorer som også eier NFL-laget San Francisco 49ers. Ifølge Sporting News står den 72 år gamle milliardæren Denise DeBartolo York i spissen for gruppen.

  (©NTB)

   Leeds United's Luke Ayling after losing 1-4 to Tottenham Hotspur in the English Premier League soccer match at Elland Road, Leeds, England, Sunday May 28, 2023.
  Foto: AP
 • Svensk fotballstjerne om tidligere landslagssjef: Hadde «rabiat lederfilosofi»

  Den tidligere svenske storspilleren Nilla Fischer retter uvanlig tøff kritikk mot tidligere landslagssjef Pia Sundhage i en ny bok.

  I boken «Jag sa inte ens hälften», på norsk «Jeg sa ikke engang halvparten», kaller Fischer, som i mange år var en av Sveriges aller mest suksessrike fotballspillere på kvinnesiden, trener Sundhages lederfilosofi for «rabiat». Det begrunner hun blant annet med at visse spillere framsto som mer verdt enn andre.

  Fischer, som spilte 194 landskamper for Sverige, sier hun angrer på at hun ikke tok grep.

  – De gangene burde jeg ha sagt fra, men jeg gjorde det ikke. Som når landslagssjefen vår ikke behandlet alle likt, og var slem mot enkeltspillere. Jeg skammer meg over at jeg ikke gjorde noe, sier Fischer til nyhetsbyrået TT.

  Samtidig skryter hun av den tidligere landslagssjefen energi og lidenskap for fotballen.

  Under Sundhage tok Sverige OL-sølv og EM-bronse.

  Til SVT svarer Sundhage følgende om kritikken fra sin tidligere elev:

  «Dette er Nillas sannhet. Jeg har en annen opplevelse, en annen historie. Trist at hun i løpet av tiden på landslaget opplevde det slik».

  (NTB)

  Nilla Fischer
  Foto: ODD ANDERSEN / Afp
 • Utsatte eliteseriekamper har fått nye datoer

  Lillestrøm og Vålerenga fikk utsatt hver sin kamp som følge av sommerens U21-EM. Nå har de fått nye kampdatoer, skriver NTB. Lillestrøms hjemmekamp mot Aalesund skal spilles 19. juli, mens Sandefjords kamp mot Vålerenga sparkes 30. september.

  Behovet for nye datoer kommer av at både Lillestrøm og Vålerenga har spillere som skal delta i U21-sluttspillet.

  Mads Hedenstad Christiansen - Lillestrøm
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • 17-åring frå Stord har signert for Rosenborg

  Cille Nilsen (17) frå Stord har signert for Rosenborg sitt kvinnelag i Toppserien, skriv klubben på sine heimesider. Dei skriv at ho er mellom dei største talenta i Noreg på kvinnesida.

  Nilsen spelar i dag for Avaldsnes, men er på utgåande kontrakt. Ho vil difor vera klar for Trondheim-klubben i sommar. Rosenborg er i dag på andreplass i Toppserien.