NRK Meny
Normal

– Fellaini ble et symbol på alt som var galt under Moyes

Marouane Fellaini (26) var fryktet av motstanderne - helt til han fulgte David Moyes til Manchester United. Hva har egentlig skjedd med den en gang så lovende midtbanespilleren?

Britain Soccer Premier League

David Moyes viste stolt frem Marouane Fellaini i fjor, hans første kjøp som manager for Manchester United. Det skulle vise seg å bli alt annet enn en suksess.

Laster innhold, vennligst vent..
FBL-ENG-PR-MAN UTD-NORWICH

Noe av det første Ryan Giggs gjorde da han ble United-manager var å sette Fellaini helt ut av laget.

Foto: ANDREW YATES / Afp

SOCCER-CHAMPIONS/

Fellaini har gått fra publikumsfavoritt i Everton til utskjelt United-spiller.

– Jeg vil sette mitt merke på ting, om så det bare er for fire kamper, sa Ryan Giggs etter å ha presentert sin første tropp som Manchester United-manager forrige helg.

Det synligste merket hans var å vrake de to David Moyes-favorittene Juan Mata og Marouane Fellaini mot Norwich.

På vei ut i kulda

Disse var de to kjøpene Moyes rakk å gjøre før han fikk sparken som manager i United. Fellaini ble i tillegg hentet fra Moyes' gamleklubb Everton.

Mens Mata fikk sitte på benken i kampen mot Norwich, ble ikke Fellaini funnet verdig en plass i troppen i det hele tatt.

I lørdagens kamp mot Sunderland var han tilbake på benken, men fikk ikke spilletid da de rødkledde tapte 1-0.

Situasjonen virker blytung for belgieren. Han har fått fansen på nakken etter mange middelmådige kamper, samarbeidspartneren David Moyes er borte og nå virker han å bli skjøvet stadig lenger ut i kulda i Manchester United.

I tillegg må han tåle å toppe stadig flere «årets flopp»-lister i forskjellige medier nå som det nærmer seg sesongslutt i Premier League.

Hva har egentlig skjedd med Fellaini etter han ble Manchester United-spiller?

– Han har bleknet fort, men forholdene har ikke vært enkle. Jeg tror det handler mer om forholdene rundt ham enn Fellainis egne ferdigheter, sier Thore Haugstad, som er NRK.nos ekspert på internasjonal fotball.

Tung start

Situasjonen var nemlig en ganske annen om man skrur tiden tilbake bare noen måneder - til da Fellaini fortsatt spilte for Everton.

I blå drakt var 26-åringen ofte den som dominerte på banen. Han var duellsterk og målfarlig, og med sitt store hår og jovial fremtoning ble han også publikumsfavoritten. Til slutt ble han også den andre klubber ønsket seg.

Da han fulgte Moyes til United var mange spente på hva han kunne utrette for den regjerende ligamesteren.

I starten var tribunene på Old Trafford fulle av fans med nyinnkjøpte sorte afroparykker til ære for nykommeren.

Det snudde fort.

Der Fellaini ruvet på midtbanen for Everton, fremsto han for United som klønete, treg og etter hvert stadig mer oppgitt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FBL-ENG-PR-MAN UTD-CRYSTAL PALACE

En ung Manchester United-fan med en klar mening, som senere kanskje viste seg å ikke bli helt som antatt.

Foto: ANDREW YATES / Afp

– Et symbol på Moyes' fiasko

Fansen har lenge murret over både innsatsen og ferdighetene til Fellaini, på samme måte som irritasjonen over David Moyes stadig vokste seg større før han fikk fyken.

Haugstad mener Fellaini nærmest er blitt et symbol på Moyes' fiasko i Manchester United.

– Vrakingen tyder på at spilleren ikke har en fremtid i klubben under Giggs. Den er også en effektiv måte for Giggs å skape distanse mellom seg selv og Moyes, spesielt siden Fellaini på mange måter ble et symbol på alt som var galt med laget under Moyes, sier Haugstad.

Han sier det ikke er grunn til å tro at Fellaini akutt mistet fotballferdighetene sine da han skiftet klubb, men at problemet heller handler om han er blitt brukt på en annen måte enn i Everton.

FBL-ENG-PR-EVERTON-WEST BROM

I Everton var høyreiste Fellaini spesielt kjent for duellstyrken sin.

Foto: ANDREW YATES / Afp

– Hovedårsaken er at Fellainis ferdigheter ikke passer den fotballen United ønsker å spille. I Everton spilte laget mer direkte og lå tettere, som gjorde at en sentral midtbanespiller som Fellaini kunne klare seg uten å nødvendigvis ha enorme tekniske ferdigheter. I United går en større del av det oppbyggende spillet gjennom de to sentrale midtbanespillerne. Dette var tilfellet selv da Moyes var trener. Fellaini har da blitt plassert i en midtbanerolle som vektlegger teknikk og smarte, presise pasninger – noe han ikke er så sterk på, forklarer han.

– Ikke plass på banen eller benken

Haugstad spår at Fellainis United-karriere blir av den kortvarige sorten.

– Jeg tipper han forlater United for en moderat pris, og går til en litt mindre klubb med en mer direkte spillestil som passer ham bedre. Bruker du han som en duellsterk defensiv midtbanespiller i et solid og organisert kollektiv, kan han være veldig god. Men bruker du ham i Paul Scholes-rollen, da vil han slite. , sier han.

Fotballeksperten peker på at Giggs har uttalt at han ønsker å innføre de gamle United-prinsippene om mer offensiv fotball - nemlig den stilen som ble spilt under Alex Ferugson.

– En viktig brikke i denne spillestilen var tekniske sentrale midtbanespillere som Carrick, Scholes og Giggs selv. Det at de to beste pasningsspillerne – Carrick og Cleverley – startet mot Norwich, underbygger det Giggs snakket om. Det er denne stilen spillerne og fansen vil se, sier han, og legger til:

– Jeg tror ikke et klassisk offensivt United-lag har noen plass for Fellaini, verken på banen eller benken.

Fellaini: – Respekterer manageren

Tidligere denne uken hadde Fellaini pressekonferanse, ettersom mange har ønsket å spørre ham om både vrakingen og Moyes-sparkingen.

Han ble naturlig nok lei seg da Moyes måtte gå. De to har et nært forhold etter å ha jobbet sammen i en årrekke.

– Det var en tøff uke for meg. Men nå har vi en ny manager og vi ser fremover. Vi har tre kamper igjen i sesongen og vi vil avslutte sterkt, sa Fellaini.

Han understreker at han vil gjøre alt han kan for å spille seg inn på laget igjen, men bærer ikke nag om han må sitte på benken igjen mot Sunderland.

– Jeg respekterer managerens valg. Jeg har jobbet hardt de siste dagene for å komme på laget igjen, og det gjorde jeg i forrige uke også. Men jeg synes det er viktig at vi spillerne respekterer manageren vår, sier Fellaini.

Giggs har også uttalt at det kan bli nye sjanser for Fellaini.

– Han var uheldig og det ble ikke rom for ham på benken, men han kan komme til å bli involvert i ukene som kommer, sa United-manageren da han møtte pressen tidligere i uken.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.