Hopp til innhold

Her venter fotballpøblene med rør - familiefar (34) drept

Fotballen i Brasil rystes av nok en voldsepisode. Disse bildene skal være tatt like før Santos-supporter Márcio Santos Barreto de Toledo (34) blir overfalt og drept.

Overvåking Santos

BAKHOLDSANGREP: Akkurat da Santos-supporterne (t.v.) skal krysse veien, stormer det som skal være São Paulo-supportere ut av bilene. Overfallsmennene var bevæpnet med blant annet kjepper og metallrør.

Foto: Overvåkingsbilder

Brasil

BRUTALT: Bilder fra kampen mellom Vasco da Gama og Atletico Paranense gikk verden rundt i desember.

Foto: Heuler Andrey / Afp

Toledo sto og ventet på bussen etter å ha sett byderbyet mellom São Paulo og Santos søndag kveld, skriver den brasilianske avisen Globo.

Samtidig stoppet to biler ved et gangfelt og ventet på forbipasserende Santos-supportere like ved busstoppet, ifølge Globo. Avisen har fått tak i en overvåkingsvideo som fanget de ventende overfallsmennene.

Da flere unge Santos-supportere krysset veien, stormet det som antas å være São Paulo-supportere ut av bilene med slagvåpen.

De fleste Santos-supporterne klarte å løpe unna, men Márcio Toledo ble overfalt og påført dødelige skader.

Overfallsmennene var blant annet bevæpnet med metallrør, ifølge nyhetsbyrået Ap.

– Ødelegger en familie

Det brasilianske sekretariatet for offentlig sikkerhet (SSP) opplyser til Globo at Toledo ble overfalt på bussholdeplassen, og selv om vitner klarte å frakte ham til et nærliggende sykehus, døde 34-åringen senere av skadene.

En 15 år gammel gutt ble også påført alvorlige skader da han ble overfalt ved en T-banestasjon i São Paulo tidligere søndag kveld, skriver Ap.

Sikkerhetsvakten Toledo etterlot seg en kone og et barn på fem måneder.

– Jeg tror de stoppet å slå når de gikk lei, ikke fordi noen dukket opp, sier enken Samantha Santos til Globo.

– Disse supporterne kommer ut for å slåss og ødelegger en familie. Det er jo det de har gjort. Det er ikke enkelt for et barn å vokse opp uten en far, sier Santos.

Flere voldsepisoder

Den stygge fotballvolden skjer knappe fire måneder før fotball-VM åpner i Brasil 11. juni.

Torkjell Leira

EKSPERT: Torkjell Leira har spesialisert seg på det moderne Brasil.

Foto: Brasileira.no

Og drapet er én av flere alvorlige voldsepisoder de siste årene: I desember ble tribunen til en slagmark da supportere fra Vasco da Gama og Atletico Paraenese barket sammen.

I 2012 ble en 21 år gammel fotballsupporter skutt i hodet og drept før lokaloppgjøret mellom Palmeiras og Corinthians.

21-åringen var Palmeiras-supporter, og drapet skjedde ett år etter at en Corinthians-supporter ble drept i forbindelse med det samme oppgjøret.

Men Brasil-ekspert Torkjell Leira sier slike episoder skjer svært sjelden.

Leira har studert og jobbet med Brasil i en årreke, og han deler sine erfaringer og analyser blant annet på bloggen Brasileira.

Han har ikke fått med seg den brutale drapssaken i São Paulo.

– Det er grusomt. Det er veldig sjelden. Jeg kan ikke huske sist gang det skjedde i Brasil, sier Leira til NRK.no.

– Drap og stygge episoder er ikke veldig utbredt, og jeg har heller ikke inntrykk av at det er noen økning. Men det er klart at vi i Europa retter oppmerksomhet mot det siden det nærmer seg VM, sier Brasil-eksperten.

– Mer voldelig samfunn

Leira anslår at han har vært i Brasil 25-30 ganger, og han har vært på mange fotballkamper. Men han har aldri sett vold.

– Men det er mer nervepirrende å være på fotballkamp i Brasil enn i Norge, fordi det er mer folk og mer følelser involvert. Og det er et mer voldelig samfunn. Det er 50.000 mennesker som blir drept hvert år, og det er mye mer våpen i omløp. Det er jo også et perspektiv når du skal analysere fotballvold, sier Leira.

Ved siden av de voldelige sammenstøtene mellom supportere, brøt det ut store demonstrasjoner mot VM under kontinentcupen i fjor sommer.

Leira mener de to problemene må skilles.

– Hvis man tenker frem mot VM, vil jo det bli noe helt annet. Du har jo innbitt rivalisering mellom klubber, men jeg tror ikke du vil se voldsepisoder under VM mellom supportere, sier han.

Tror på demonstrasjoner

Han er imidlertid helt sikker på at Brasils gater blir fylt med demonstranter i tiden fremover.

– Sensest i helgen var det store demonstrasjoner i São Paulo med over 200 fengslede. Det var demonstrasjoner direkte mot VM. For de som ønsker å demonstrere, er VM en gyllen anledning. Da når du ut til verden på et blunk, sier Leira.

– Det vi så i fjor, handlet ikke spesielt om VM. Det blusset opp som protester mot billettpriser i São Paulo, og når det ble møtt med gummikuler og tåregass, satte det fyr på en masse misnøye i Brasil: Dårlig helse, dårlige utdanningsmuligheter og korrupsjon. VM setter alt på spissen med det enorme pengebruket.

Og Brasil er allerede i full gang med å forberede seg på nye demonstrasjoner til sommeren. Vertslandet skal bruke fem milliarder kroner bare på sikkerhet under mesterskapet.

170.000 militære og sikkerhetsvakter skal gjøre mesterskapet trygt, ifølge NTB.

Fotball

  • Liverpool slått ut av Europa tross drømmestart

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det er fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah
    Foto: ISABELLA BONOTTO / AFP
  • Villa-keeper fikk to gule kort – ble likevel straffehelt i Europa

    Det ble full forvirring da Aston Villa-keeper Emiliano Martinez ikke ble sendt av banen etter to gule kort. Så sørget han for at Villa slo Lille på straffer i kvartfinalen i Serieligaen.

    De engelske gjestene taklet presset best og tok en 4-3-seier i straffesparkkonkurransen. Sammenlagt endte det 3-3 over to kamper.

    Begge lag hadde bommet én gang før Lilles kaptein Benjamin André måtte treffe som hjemmelagets femte straffeskytter. Forsøket ble reddet av Emiliano Martinez.

    Forvirringen på tribunen og blant TV-kommentatorene var stor da Martinez fikk sitt andre gule kort for kvelden etter den første runden med straffer. Dommeren slo ned på det han mente var forsøk på å provosere hjemmefansen, men det førte ikke til noen utvisning.

    Årsaken er at gule kort fra selve kampen strykes når straffesparkkonkurransen har kommet i gang.

    Etter kampen fikk Aston Villa-manager Unai Emery spørsmål om han trodde Martinez ble utvist.

    – Ja, men sånn er reglene, sier Emery ifølge BBC.

    – Han pøvde å kontrollere følelsene, men fansen presset han. Han er moden, men han har mye personlighet. Han er alltid under sin egen kontroll, fortsatte Emery om keeperen sin.

    Martinez reddet totalt to straffer, og sørget for at Aston Villa er klare for semifinale i Serieligaen. Det er første gang klubben er i en europeisk semifinale siden de vant Mesterligaen i 1981/82-sesongen.

    Unai Emery kan bli første manager til å lede Aston Villa til en tittel siden Birmingham-klubben vant ligacupen i 1996. (NTB/NRK)

    Europa Conference League - Quarter Final - Second Leg - Lille v Aston Villa
    Foto: Stephanie Lecocq / Reuters
  • FA-cupen kutter omkamper – vil skåne spillere etter nytt CL-format

    Omkamper i FA-cupen blir skrinlagt fra neste sesong, melder Det engelske fotballforbundet (FA) torsdag.

    Tiltaket om å avskaffe alle omspillskamper er en del av en ny avtale mellom FA og Premier League. I avtalen inngår det også at Premier League-klubbene skal betale ytterligere 450 millioner norske kroner som skal gå til grasrotfotballen hver sesong.

    FA hadde allerede skrotet omkamper fra femte runde og utover. Grepet med å droppe alle omkamper kommer som følge av de utvidede Uefa-turneringene.

    Neste sesong er det nytt format i mesterligaen, europaligaen og conferenceligaen som fører til enda flere kamper.

    FA informerte også om at alle rundene i cupen nå vil bli spilt i helger. Finalen skal spilles den nest siste helgen i Premier League-sesongen, på en lørdag uten noen toppkamper som skal spilles på samme dag. (NTB)

    Haaland
    Foto: AP
  • NFF fikk gjennom forslag hos Uefa

    Norges Fotballforbund (NFF) fikk gjennomslag hos Det europeiske fotballforbundet (Uefa) for å kunne registrere flere spillere til europacuper.

    I fjor sendte NFF et innspill til Uefa om at klubber som deltar i europeiske turneringer, og har sesonger som starter og slutter samme kalenderår, burde kunne registrere inn flere spillere foran cupspillet på våren. Det har forbundet nå fått gjennomslag for.

    «Uefa har sett den spesielle utfordringen med at mange spillere forsvinner etter slutt på nasjonal sesong, og vedtatt følgende», skriver NFF og lister opp de to regelendringene:

    * Hvis en klubb mister seks spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+1 spillere.

    * Hvis en klubb mister åtte spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+2 spillere.

    Fra før kunne klubbene kun registrere tre nye spillere foran cupspillet hvert år. Det skapte problemer for blant andre Bodø/Glimt, som måtte utelate spillere som Kasper Høgh og Omar Elabdellaoui før møtet med Ajax i conferenceligaen.

    Ulrik Saltnes jubler men målet ble annullert
    Foto: Mats Torbergsen / NTB
  • Klubblegenden overtok etter Mourinho – har forlenget kontrakten

    Tidligere Roma-kaptein Daniele De Rossi har forlenget sin kontrakt som Roma-manager etter bare tre måneder. Det opplyser klubbens eiere.

    Ifølge eierne Dan og Ryan Friedkin har De Rossi skrevet under på en kontrakt som gjør at han fortsetter «etter denne sesongen og i overskuelig framtid».

    De Rossi tok over for José Mourinho som fikk sparken i januar. Kontrakten var da ut sesongen.

    Da lå Roma på 9.-plass og risikerte å gå glipp av spill i Europa kommende sesong. Med De Rossi ved roret har Roma rykket opp til 5.-plass og er med i kampen om en mesterligaplass.

    De Rossi har ledet Roma i 16 kamper i alle turneringer og notert seg for elleve seirer og tre uavgjort. Det eneste tapet i Serie A er mot serieleder Inter. Det andre var et 0-1-tap for Brighton i Europa League etter at Roma vant 4-0 i den første kampen. (NTB)

    Daniele De Rossi
    Foto: AP
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten