Her venter fotballpøblene med rør - familiefar (34) drept

Fotballen i Brasil rystes av nok en voldsepisode. Disse bildene skal være tatt like før Santos-supporter Márcio Santos Barreto de Toledo (34) blir overfalt og drept.

Overvåking Santos

BAKHOLDSANGREP: Akkurat da Santos-supporterne (t.v.) skal krysse veien, stormer det som skal være São Paulo-supportere ut av bilene. Overfallsmennene var bevæpnet med blant annet kjepper og metallrør.

Foto: Overvåkingsbilder

Brasil

BRUTALT: Bilder fra kampen mellom Vasco da Gama og Atletico Paranense gikk verden rundt i desember.

Foto: Heuler Andrey / Afp

Toledo sto og ventet på bussen etter å ha sett byderbyet mellom São Paulo og Santos søndag kveld, skriver den brasilianske avisen Globo.

Samtidig stoppet to biler ved et gangfelt og ventet på forbipasserende Santos-supportere like ved busstoppet, ifølge Globo. Avisen har fått tak i en overvåkingsvideo som fanget de ventende overfallsmennene.

Da flere unge Santos-supportere krysset veien, stormet det som antas å være São Paulo-supportere ut av bilene med slagvåpen.

De fleste Santos-supporterne klarte å løpe unna, men Márcio Toledo ble overfalt og påført dødelige skader.

Overfallsmennene var blant annet bevæpnet med metallrør, ifølge nyhetsbyrået Ap.

– Ødelegger en familie

Det brasilianske sekretariatet for offentlig sikkerhet (SSP) opplyser til Globo at Toledo ble overfalt på bussholdeplassen, og selv om vitner klarte å frakte ham til et nærliggende sykehus, døde 34-åringen senere av skadene.

En 15 år gammel gutt ble også påført alvorlige skader da han ble overfalt ved en T-banestasjon i São Paulo tidligere søndag kveld, skriver Ap.

Sikkerhetsvakten Toledo etterlot seg en kone og et barn på fem måneder.

– Jeg tror de stoppet å slå når de gikk lei, ikke fordi noen dukket opp, sier enken Samantha Santos til Globo.

– Disse supporterne kommer ut for å slåss og ødelegger en familie. Det er jo det de har gjort. Det er ikke enkelt for et barn å vokse opp uten en far, sier Santos.

Flere voldsepisoder

Den stygge fotballvolden skjer knappe fire måneder før fotball-VM åpner i Brasil 11. juni.

Torkjell Leira

EKSPERT: Torkjell Leira har spesialisert seg på det moderne Brasil.

Foto: Brasileira.no

Og drapet er én av flere alvorlige voldsepisoder de siste årene: I desember ble tribunen til en slagmark da supportere fra Vasco da Gama og Atletico Paraenese barket sammen.

I 2012 ble en 21 år gammel fotballsupporter skutt i hodet og drept før lokaloppgjøret mellom Palmeiras og Corinthians.

21-åringen var Palmeiras-supporter, og drapet skjedde ett år etter at en Corinthians-supporter ble drept i forbindelse med det samme oppgjøret.

Men Brasil-ekspert Torkjell Leira sier slike episoder skjer svært sjelden.

Leira har studert og jobbet med Brasil i en årreke, og han deler sine erfaringer og analyser blant annet på bloggen Brasileira.

Han har ikke fått med seg den brutale drapssaken i São Paulo.

– Det er grusomt. Det er veldig sjelden. Jeg kan ikke huske sist gang det skjedde i Brasil, sier Leira til NRK.no.

– Drap og stygge episoder er ikke veldig utbredt, og jeg har heller ikke inntrykk av at det er noen økning. Men det er klart at vi i Europa retter oppmerksomhet mot det siden det nærmer seg VM, sier Brasil-eksperten.

– Mer voldelig samfunn

Leira anslår at han har vært i Brasil 25-30 ganger, og han har vært på mange fotballkamper. Men han har aldri sett vold.

– Men det er mer nervepirrende å være på fotballkamp i Brasil enn i Norge, fordi det er mer folk og mer følelser involvert. Og det er et mer voldelig samfunn. Det er 50.000 mennesker som blir drept hvert år, og det er mye mer våpen i omløp. Det er jo også et perspektiv når du skal analysere fotballvold, sier Leira.

Ved siden av de voldelige sammenstøtene mellom supportere, brøt det ut store demonstrasjoner mot VM under kontinentcupen i fjor sommer.

Leira mener de to problemene må skilles.

– Hvis man tenker frem mot VM, vil jo det bli noe helt annet. Du har jo innbitt rivalisering mellom klubber, men jeg tror ikke du vil se voldsepisoder under VM mellom supportere, sier han.

Tror på demonstrasjoner

Han er imidlertid helt sikker på at Brasils gater blir fylt med demonstranter i tiden fremover.

– Sensest i helgen var det store demonstrasjoner i São Paulo med over 200 fengslede. Det var demonstrasjoner direkte mot VM. For de som ønsker å demonstrere, er VM en gyllen anledning. Da når du ut til verden på et blunk, sier Leira.

– Det vi så i fjor, handlet ikke spesielt om VM. Det blusset opp som protester mot billettpriser i São Paulo, og når det ble møtt med gummikuler og tåregass, satte det fyr på en masse misnøye i Brasil: Dårlig helse, dårlige utdanningsmuligheter og korrupsjon. VM setter alt på spissen med det enorme pengebruket.

Og Brasil er allerede i full gang med å forberede seg på nye demonstrasjoner til sommeren. Vertslandet skal bruke fem milliarder kroner bare på sikkerhet under mesterskapet.

170.000 militære og sikkerhetsvakter skal gjøre mesterskapet trygt, ifølge NTB.

Fotball

Oppsummert

 • 19.00: FIFA kårer verden beste fotballspillere på både herre- og kvinnesiden. Erling Braut Haaland og Caroline Graham Hansen kan havne på årets lag.
 • Martial leies ut til spansk klubb

  Manchester United har blitt enig med den spanske fotballklubben Sevilla om et utlån av den offensive spilleren Anthony Martial for resten av sesongen

  Det bekrefter klubben på sine nettsider.

  Innhoppet til franskmannen mot West Ham i Premier League i midten av januar blir de siste minuttene på fotballbanen for Martial i Manchester United-drakten, iallfall på en god stund.

  Det er ingen klausul i avtalen som kan gjøre Martial til permanent Sevilla-spiller, så franskmannen skal returnere til Manchester United etter sesongslutt.

  Martial har hatt en vanskelig sesong i United, etter at både Jadon Sancho og Cristiano Ronaldo kom inn i sommer, og i desember informerte han Manchester United-manager Ralf Rangnick om at han ønsket å forlate klubben. Nå er utlånet et faktum.

  Martials nåværende kontrakt med United løper fram til 2025 (2024 pluss opsjon på ett år).

  Premier League - Manchester United v Everton
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Hodgson tar over Watford

  Roy Hodgson blir ny manager for Watford. Det bekrefter klubben i en pressemelding.

  Hodgson ledet Crystal Palace fra 2017 til 2021, og ga seg i utgangspunktet som manager etter den perioden.

  Nå er imidlertid 74-åringen klar for ny jobb, og det blir hans 23. periode som hovedtrener i en klubb.

  Han tar over for en annen veteran, Claudio Ranieri. Watford har slitt i nedrykksstriden denne sesongen, og ligger foreløpig på sisteplass i Premier League.

  Pozzo-familien, som eier Watford, har tidligere jobbet med Hodgson under hans korte tid i Udinese for 20 år siden. Nå gjenforenes de i England.

  FILE PHOTO: Premier League - Crystal Palace v Arsenal
  Foto: XXSTRINGERXX xxxxx / Reuters
 • Mané sendte Senegal til kvartfinale

  Storfavoritt Senegal slet lenge mot lille Kapp Verde i afrikamesterskapets åttedelsfinale, men vant 2-0 etter at motstanderen fikk to mann utvist.

  Kapp Verde har vært en av mesterskapets mange overraskelser, og laget holdt nullen i over en time, men Liverpool-stjernen Sadio Mané satte inn ledermålet i det 63. minutt.

  Da var Kapp Verde redusert til ni mann etter at midtbaneankeret Patrick Andrade og keeper Vozinha var sendt av banen med rødt kort. Andrade ble utvist i det 27. minutt, Vozinha i det 57., begge etter VAR-inngripen.

  Vozinha ble utvist etter å ha skallet med Mané. Tydelig preget av hodesmellen spilte Senegal-kapteinen videre lene nok til å score ledermålet, men så måtte han ut.

  Kampen levde helt til overtiden, da Ahmadou Bamba Dieng satte inn 2-0. Det var Dieng som kom inn for Mané.

  Sadio Mane
  Foto: PIUS UTOMI EKPEI / AFP
 • Afrikansk fotballpresident: Stengt port førte til tribunetragedie

  En inngangsport som av ukjente årsaker var stengt, forårsaket trengselen som kostet åtte mennesker livet før mandagens åttedelsfinale i afrikamesterskapet, sier Patrice Motsepe, som er president i Det afrikanske fotballforbundet (CAF).

  Åtte mennesker døde og 38 ble skadd da publikum prøvde å ta seg inn på Olembe stadion for å se vertslandet Kamerun møte Komorene.

  – Den porten skulle vært åpen. Om de hadde vært det, kunne publikum bare gått gjennom, men av uforklarlige årsaker var den stengt, sa Motsepe på en pressekonferanse tirsdag.

  – Nå sitter vi her og må forklare tap av menneskeliv. Hvem stengte porten? Hvem hadde ansvar for å holde den åpen?

  I en foreløpig rapport fra Kameruns helsemyndigheter står det at en av de døde var et barn. Det var også to kvinner i 30-årene og fire menn i 30-årene. Den åttendes alder er ukjent fordi familien tok hånd om kroppen før vedkommendes identitet kunne fastslås.

  Et spedbarn var blant de skadde, men barnets tilstand er ifølge helsedepartementet stabil. Sju mennesker har derimot alvorlige skader.

  Kameruns president Paul Biya har beordret en full gransking av omstendighetene. (NTB)

  Cameroon African Cup Soccer
  Foto: Themba Hadebe / AP
 • Christian Eriksen trener med Ajax-reservene

  Christian Eriksen trener denne uken med Jong Ajax, ungdoms- og reservelaget til den nederlandske storklubben Ajax, opplyser klubben.

  Ajax er en av den danske fotballstjernens tidligere klubber, og han får hjelp til å holde seg i form mens han venter på en ny klubb.

  – Jeg er veldig glad for å være her. Hos Ajax kjenner jeg folk, og det føles som å komme hjem fordi jeg var her så lenge, sier han selv.

  Eriksen vil fortsette karrieren, men kan ikke gjøre det i sin tidligere klubb Inter. Det er fordi han fikk operert inn hjertestarter etter å ha blitt rammet av plutselig hjertesvikt i fjorårets EM-sluttspill. Italienske regler gjør at man ikke kan spille med hjertestarter i brystet. (NTB)

  Denmark Soccer Eriksen Future
  Foto: Wolfgang Rattay / AP