Fagermo kritisk til cupsystemet

10 av de 11 siste cupsemifinalene har endt med hjemmeseier. Odd-trener Dag-Eilev Fagermo har selv tapt tre semifinaler på bortebane, og mener systemet må endres.

Ole Martin Årst og Dag-Eilev Fagermo

Ole Martin Årst (t.v.) ble matchvinner da Tromsø tok seg til cupfinalen med 2-1-seier over Molde torsdag. Kampen ble spilt på Tromsøs hjemmebane. Odd-trener Dag-Eilev Fagermo er vant til å tape cupsemifinaler på bortebane og mener dagens system er urettferdig.

Foto: NTB Scanpix

– Man bør ha to semifinalekamper, en borte og en hjemme, sier Odd-trener Dag-Eilev Fagermo til NRK.

I dag barker Hødd og Brann sammen til cupens andre semifinale på Høddvoll Stadion. Selv om Brann er storfavoritter som eliteserielag, har Hødd absolutt statistikken på sin side.

Se semifinale i cupen direkte her: Hødd - Brann fra kl 15.45

Stor hjemmebanefordel

NRK.no har nemlig tatt en nærmere titt på semifinaleresultatene i cupen de siste årene, og tendensen er klinkende klar:

Spiller du på hjemmebane, vinner du. Så har skjedd i 10 av de siste 11 cupsemifinalene (se tabell lenger ned i artikkelen).

Statistikken er selvsagt gledelig nytt for Hødd foran kveldens kamp, men for bortelaget Brann, kan ikke systemet med å spille kun én semifinale, istedenfor to, kalles rettferdig.

Et lite lyspunkt for Brann-supporterne er likevel at nettopp Brann er det eneste laget som har vunnet en cupsemifinale på bortebane de siste fem årene.

Sjekk cupresultatene de siste fem årene:

– Synd for publikum

Tendensen ble om mulig enda tydeligere i onsdagens første semifinale, der Tromsø vant 2-1 over Molde - på hjemmebane. Om kampen hadde blitt spilt på Aker Stadion i Molde, kunne kamputfallet selvfølgelig blitt annerledes.

– Det er en så stor fordel med hjemmebane og hjemmepublikum. Når man først har kommet til en semifinale, er det synd å snyte hjemmepublikummet for den opplevelsen, sier Fagermo.

Odd Grenland spilte fire cupsemifinaler på rad fra 2007 til 2010. Samtlige fire kamper ble spilt på bortebane, og samtlige fire kamper endte med tap.

– Jeg har vært med på å tape tre cupsemifinaler på bortebane, så det er klart det er en fordel med hjemmebane, sier Fagermo.

Var to semifinaler før

Dagens cupsystem, der det blir trukket om hvem av semifinalelagene som får spille hjemmekamp, er forholdsvis nytt.

Fra 1994 til 1997 ble det spilt doble semifinaleoppgjør, altså én semifinale på hvert av lagenes hjemmebane, slik som også er vanlig prosedyre i eksempelvis mesterligaen.

I 1998 gikk NFF imidlertid tilbake til kun ett semifinaleoppgjør.

I den engelske FA-cupen blir semifinalekampene spilt på nøytral grunn.

– Vi prøvde ut to semifinaler på 1990-tallet, men fant vel ut at det var bedre med en, sier fotballforbundets pressetalsmann Yngve Haavik.

– Hvorfor er det bedre med en?

– Terminlista er så full med seriekamper og europakamper utover høsten at det blir for mye med to semifinaler. Dessuten er det større sannsynlighet for at en askeladd kommer seg langt i turneringen med bare én semifinale, sier Haavik.

– Er dagens system rettferdig?

Begge lag har like stor sjanse for å få hjemmekamp, så ja, det er rettferdig.

Hva synes du om ordningen? Si din mening i kommentarfeltet under!

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Glesnes med eventyrlig langskudd

  Jakob Glesnes fikk kjempetreff fra langt hold og scoret et fenomenalt mål da Philadelphia Union spilte 2-2 mot Atlanta United i Major League Soccer søndag.

  Glesnes fikk ballen midt på Atlantas banehalvdel to minutter på overtid. Den tidligere Strømsgodset-spilleren avanserte et par meter og fyrte så løs.

  Ballen føk som et prosjektil opp i krysset – via undersiden av tverrliggeren. Atlanta-keeper Brad Guzan var sjanseløs.

  Scoringen fullførte det som ble en sen snuoperasjon fra Glesnes og lagkameratene i Union. Hjemmelaget tok ledelsen 2-0 etter 83 minutters spill, før gjestene slo tilbake og reduserte minuttet etterpå.

  Jakob Glesnes
  Foto: Chris Szagola / AP
 • Tettey-comeback var ikke nok

  Selv en tilbakevendt Alexander Tettey og 600 tilskuere på Lerkendal var ikke nok til å skaffe Rosenborg tre poeng etter nedturen mot Strømsgodset forrige helg. Nå er det seks poeng opp til rival Molde på serielederplass.

  Selv om Rosenborgs Dino Islamovich fant veien til nettmaskene etter bare 12. minutter, stoppet dommeren den gleden. Målet ble annullert på grunn av offside.

  62. minutter skulle det ta før ballen satt i nettmaskene igjen. Det var det Joachim Thommassen som fikset - sitt første mål på over to år.

  Dermed endte gjensynet med Lerkendal poengløst for den mangeårige utenlandsproffen. Tettey avsluttet proffkarrieren i Norwich i vår.

  Rosenborg - Sarpsborg08
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Kamara matchvinner i MLS

  Ola Kamara fortsetter å score for DC United i MLS. Natt til søndag scoret han kampens eneste mål i 1-0-seieren mot et svekket Inter Miami.

  Miami-laget, som eies av David Beckham og trenes av Phil Neville, måtte klare seg uten blant andre Rodolfo Pizarro og Gonzalo Higuaín.

  20 minutter før slutt skulle Kamara få scoringen sin. 31-åringen trillet et straffespark kaldt og rolig i mål. Han så på keeper hele veien og ventet ham ut.

  Kamaras DC United ligger på 6.-plass i avdeling øst. Kamara har scoret fire mål på seks kamper, men kun startet i to av dem. (NTB)

  MLS DC United Inter Miami Soccer
  Foto: Jim Rassol / AP
 • Sindre Tjelmeland ny Start-trener

  Sindre Tjelmeland (31) fra Etne er bekreftet som ny Start-trener. Han kommer fra Ull/Kisa etter kun fem kamper.

  Start opplyser ikke hvor lang kontrakt Tjelmeland har signert med klubben, men Fædrelandsvennen melder at kontrakten er ut 2024.

  Sindre Tjelmeland
  Foto: Fredrik Hagen / NTB