Fagermo kritisk til cupsystemet

10 av de 11 siste cupsemifinalene har endt med hjemmeseier. Odd-trener Dag-Eilev Fagermo har selv tapt tre semifinaler på bortebane, og mener systemet må endres.

Ole Martin Årst og Dag-Eilev Fagermo

Ole Martin Årst (t.v.) ble matchvinner da Tromsø tok seg til cupfinalen med 2-1-seier over Molde torsdag. Kampen ble spilt på Tromsøs hjemmebane. Odd-trener Dag-Eilev Fagermo er vant til å tape cupsemifinaler på bortebane og mener dagens system er urettferdig.

Foto: NTB Scanpix

– Man bør ha to semifinalekamper, en borte og en hjemme, sier Odd-trener Dag-Eilev Fagermo til NRK.

I dag barker Hødd og Brann sammen til cupens andre semifinale på Høddvoll Stadion. Selv om Brann er storfavoritter som eliteserielag, har Hødd absolutt statistikken på sin side.

Se semifinale i cupen direkte her: Hødd - Brann fra kl 15.45

Stor hjemmebanefordel

NRK.no har nemlig tatt en nærmere titt på semifinaleresultatene i cupen de siste årene, og tendensen er klinkende klar:

Spiller du på hjemmebane, vinner du. Så har skjedd i 10 av de siste 11 cupsemifinalene (se tabell lenger ned i artikkelen).

Statistikken er selvsagt gledelig nytt for Hødd foran kveldens kamp, men for bortelaget Brann, kan ikke systemet med å spille kun én semifinale, istedenfor to, kalles rettferdig.

Et lite lyspunkt for Brann-supporterne er likevel at nettopp Brann er det eneste laget som har vunnet en cupsemifinale på bortebane de siste fem årene.

Sjekk cupresultatene de siste fem årene:

– Synd for publikum

Tendensen ble om mulig enda tydeligere i onsdagens første semifinale, der Tromsø vant 2-1 over Molde - på hjemmebane. Om kampen hadde blitt spilt på Aker Stadion i Molde, kunne kamputfallet selvfølgelig blitt annerledes.

– Det er en så stor fordel med hjemmebane og hjemmepublikum. Når man først har kommet til en semifinale, er det synd å snyte hjemmepublikummet for den opplevelsen, sier Fagermo.

Odd Grenland spilte fire cupsemifinaler på rad fra 2007 til 2010. Samtlige fire kamper ble spilt på bortebane, og samtlige fire kamper endte med tap.

– Jeg har vært med på å tape tre cupsemifinaler på bortebane, så det er klart det er en fordel med hjemmebane, sier Fagermo.

Var to semifinaler før

Dagens cupsystem, der det blir trukket om hvem av semifinalelagene som får spille hjemmekamp, er forholdsvis nytt.

Fra 1994 til 1997 ble det spilt doble semifinaleoppgjør, altså én semifinale på hvert av lagenes hjemmebane, slik som også er vanlig prosedyre i eksempelvis mesterligaen.

I 1998 gikk NFF imidlertid tilbake til kun ett semifinaleoppgjør.

I den engelske FA-cupen blir semifinalekampene spilt på nøytral grunn.

– Vi prøvde ut to semifinaler på 1990-tallet, men fant vel ut at det var bedre med en, sier fotballforbundets pressetalsmann Yngve Haavik.

– Hvorfor er det bedre med en?

– Terminlista er så full med seriekamper og europakamper utover høsten at det blir for mye med to semifinaler. Dessuten er det større sannsynlighet for at en askeladd kommer seg langt i turneringen med bare én semifinale, sier Haavik.

– Er dagens system rettferdig?

Begge lag har like stor sjanse for å få hjemmekamp, så ja, det er rettferdig.

Hva synes du om ordningen? Si din mening i kommentarfeltet under!

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp