Normal

Slik er det nye livet i 1. divisjon

Dårlig økonomi hos klubbene har snudd 1. divisjon på hodet i løpet av få år. De fleste spillerne jobber eller studerer nå ved siden av fotballen, det var uvanlig for bare tre år siden.

HamKams Vegard Bjerke

I likhet med de fleste andre 1. divisjonsspillerne er heller ikke HamKams Vegard Bjerke ansatt som fotballspiller på heltid. Bildet er fra kampen som sendte HamKam ned i 1. divisjon i 2008.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Bortsett fra spillerne i de tre lagene som rykket ned fra eliteserien i fjor (Hønefoss, Sandefjord og Kongsvinger) er det nesten ingen helprofesjonelle spillere igjen i 1. divisjon.

En ringerunde NRK.no har gjort til alle 1. divisjonsklubbene viser at hele seks av klubbene ikke har noen spillere ansatt på fulltid, i tillegg har fire klubber seks eller færre fulltidsansatte spillere.

HamKam, som spilte i eliteserien for bare tre sesonger siden, er en av klubbene uten helprofesjonelle spillere.

– HamKams nye policy er at du skal spille fotball og jobbe. Slik må det være for at Hamar fortsatt skal kunne ha en fotballklubb, sier daglig leder i HamKam Victor Lilleengen til NRK.no.

Pengegalopp

Kronerulling blant HamKam-fansen.

Det har vært kronerulling blant HamKam-fansen

Foto: Knut Sveen, NRK / NRK

Han ble ansatt i desember da HamKam var på randen til konkurs. Nå skal han bygge opp igjen Hamars store stolthet.

– Vi har ingen planer om å endre opplegget på minst tre år. Vi må ha tid til å bygge oss opp igjen og kan ikke gå inn i en ny pengegalopp, sier Lilleengen.

Den økonomiske nedganstiden i norsk toppfotball startet midtveis i 2008-sesongen i forbindelse med den globale finanskrisen. Tiden etter dette har vært preget av kutt i spillerlønninger, konkurstruede klubber og færre helprofesjonelle spillere.

(Les videre under bildet!)

Ivar Rønningen

HamKams veterankeeper Ivar Rønningen jobber nå som vaktmester på Storhamar videregående skole ved siden av fotballen.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Torsdag fortalte NRK om HamKams keeperveteran Ivar Rønningen som etter mange år som helprofesjonell fotballspiller nå i tillegg må jobbe som vaktmester .

– Det var tre-fire år hvor klubbene hadde mye penger og samtidig brukte for mye penger. Nå er vi nok inne på normalen der 1. divisjonslagene er semiproffe og de i eliteserien er proffe, sier Rønningen.

Norges fotballforbund (NFF) bekrefter utviklingen.

– De siste to-tre årene har det blitt færre spillere på proffkontrakter både i eliteserien og 1. divisjon. Spillerstallene har blitt tynnere og lønningene har gått ned, forteller Kristian Skjennum som jobber med overgangssaker i NFF, til NRK.no.

50 000 i månedslønn

Ifølge Victor Lilleengen er dagens snittlønn i HamKam omtrent 220 000 kroner. Det er en radikal nedgang sammenlignet med lønningene for bare få år siden.

– Jeg har hørt rykter om 1. divisjonsspillere som tjente 50 000 kroner i måneden for bare tre år siden, sier Lilleengen.

Den nye virkeligheten i 1. divisjon er at klubbene tilrettelegger for at spillerne skal kunne jobbe og studere ved siden av fotballen.

– Siden spillerne har gått ned i lønn har vi stilt dem friere slik at de kan jobbe ved siden av. På tirsdager er det for eksempel treningsfri, i tillegg har de fri halve mandagen og fredagen, sier Asbjørn Undheim som jobber i adminstrasjonen i Bryne.

18 spillere med proffkontrakt

En klubb må ha minst 18 spillere på proffkontrakt for å få lisens. Disse spillerne er imidlertid ikke garantert store lønninger fordi det eneste kravet er at de skal motta lønn. Hvor mye bestemmes av kontrakten.

HamKams nye daglige leder oppsummerer klubbens fremtidsplaner slik:

– Vi skal ha regionale spillere og vi skal ha spillere som jobber eller tar en utdannelse. Vi må ligge på et lønnsnivå som vi kan leve med som klubb.

Fotballnyheter