Hopp til innhold

Derfor har de stoppet Barcelona tre ganger

I månedsvis har folk ventet på at Atlético Madrids eventyr skal ta slutt. Nå kan askeladden vinne både Spania og hele Europa.

Spain Soccer La Liga Lionel Messi

Tre ganger denne sesongen har Atletico Madrid lyktes med å kneble Barcelona-stjernene med Lionel Messi i spissen gjennom knallhard defensiv jobbing.

Foto: Gabriel Pecot / Ap

Gjennom hele sesongen har de fleste trodd at Atlético Madrid kom til å gå tom for drivstoff.

Thore Haugstad

De åpnet sterkt, men få trodde det ville vare. Når sesongen nå virkelig drar seg til, leder Atlético den spanske ligaen. Og tirsdag kveld møter de Barcelona til kvartfinale i mesterligaen.

Det var imponerende at Atlético Madrid spilte seg til to uavgjortresultater mot Barcelona i den spanske ligacupen i august. Joda, hyllesten var fortjent da de røde og hvite vant sine åtte første ligakamper. Få forventet at de skulle vinne sin mesterligagruppe med 10 poengs margin, men det gjorde de altså.

Men ville det holde helt inn? Neppe.

Gjennom hele sesongen har de fleste trodd at Atlético Madrid kom til å gå tom for drivstoff, undertegnede inkludert. Laget var godt nok til å utkjempe hvem som helst over 90 – eller 180 – minutter. Men stallen? Den virket for tynn.

Spillere ble sjelden rotert. Intensiteten ville dale til slutt. Bredden i lagene til Barcelona og Real Madrid ville eventuelt gjøre seg gjeldende.

Forbløffende stabilitet

Hver uke har Atlético Madrid fortsatt å gjøre tvilernes spådommer til skamme. Så sent som like før helgen ble de regnet som outsidere til ligatittelen, til tross for at de faktisk ledet tabellen.

Spain Soccer Champions League Diego Pablo Simeone

Diego Simeone har en tynnere stall enn konkurrentene, men har gjort Atlético Madrid til en seiersmaskin.

Foto: Manu Fernandez / Ap

Diego Simeones menn skulle nemlig møte hjemmesterke Athletic Bilbao i Baskerland. Skeptikerne forventet poengtap. De tok feil igjen. Atlético vant 2-1.
Nå er det ingen som tviler lenger.

Simeones evne til å mane mannskapet til kamp uke etter uke er like forbausende som den er imponerende. Lagets 24 seiere på 31 seriekamper reflekterer en spillergruppe som nesten alltid presterer opp mot toppnivå.

Stabiliteten er vanvittig, og de ligger nå ett poeng foran Barcelona og tre foran Real Madrid i La Liga. Kvartfinalen i mesterligaen ble nådd med en 5-1 sammenlagtseier mot AC Milan. Spillernes fysiske og psykiske nivå viser ingen tegn til å dale.

Faste relasjoner

Hovedfaktoren bak sesongens bragder har da vært Simeones evne til å holde troppen fokusert. Men den ugjennomtrengelige lagstrukturen har også vært en hjørnestein.

Atlético Madrid er ekstremt godt organisert. De ligger forholdsvis dypt, med liten avstand mellom forsvarsrekken og midtbaneleddet. Midtbanen er disiplinert, taklingssterk og taktisk klok. Samtlige spillere er hardtarbeidende og jobber konstant med å nekte motstanderen tid og rom i farlige soner.

Resultatet er La Ligas mest solide lag bakover, med 22 baklengsmål på 31 kamper.

Defensiv terping og fokus på kollektiv posisjonering er utvilsomt sentrale faktorer. Men viktigheten av faste relasjoner kan heller ikke undervurderes.

Defensiv terping og fokus på kollektiv posisjonering er utvilsomt sentrale faktorer.

Thore Haugstad

For denne gjengen har holdt sammen lenge. Forsvarsfireren er fastsatt, og både høyrebacken Juanfran, venstrebacken Filipe Luís samt midtstopperne Miranda og Diego Godín har spilt mer enn 75 prosent av sesongens kamper i La Liga og mesterligaen. Det samme gjelder den enestående målvakten Thibaut Courtois.

Disse fem har etablert seg som Simeones førstevalg siden argentineren tok over laget halvveis i 2011/12-sesongen. Viktige midtbanespillere som Gabi, Mario Suárez og Arda Turan har også vært med fra begynnelsen av prosjektet.

Slikt fører til sterkt samhold og god forståelse mellom spillerne. Det hjelper når Lionel Messi skal temmes over 180 minutter.

Et angrep alene

Fremover kan Atlético Madrid angripe på mange forskjellige måter. Filipe Luís er ofte en sentral brikke i det oppbyggende spillet og kommer med farlige løp langs venstre krittlinje. På midtbanen er gjennombruddspasningene til Koke en konstant trussel.

Men det er kontringer som er lagets fremste våpen. Pasninger spilles ofte direkte i bakrom eller i sonen mellom motstanderens midtstoppere og sidebacker. Og der lurer Diego Costa.

APTOPIX Spain Soccer La Liga Diego Costa

Diego Costa er det desidert farligste våpenet på et lag som er best uten ball.

Foto: Alvaro Barrientos / Ap

Costa har vært en åpenbaring etter salget av Falcao i fjor. Spissen fullførte fjorårets sesong med 10 ligamål. Denne sesongen har han 25, samt syv mål på fem mesterligakamper. Ferdighetene er mange; han er rask, enormt sterk, en dyktig dribler og en kald avslutter.

Men den enestående kvaliteten er 25-åringens mentalitet. Ingen slåss som Costa. Han jakter alt som kastes mot ham; pasninger, andreballer og klareringer. Ingenting gis opp. Han hiver seg inn i dueller. Løpene er smarte og konstante. Han stopper aldri å utfordre. Laget har alltid et oppspillspunkt når han spiller.

Til tider er han et angrep alene. Og målene kommer ofte på viktige tidspunkt. Om én spiller oppsummerer lagets jernville og arbeidskraft, så er det matchvinneren Costa.

Best uten ball

Denne innstillingen, samt Atlético Madrids krystallklare taktiske identitet, gjør dem til et perfekt turneringslag. Strukturen er bunnsolid, lagmoralen er skyhøy og de er dyktige til å forsvare et resultat.

Evnen til å ligge kompakt og stenge av rom passer spesielt godt mot lag med høy ballbesittelse. Mesterligarivaler som Barcelona og Bayern München triller ofte ball mot motstandere som foretrekker å gjøre det samme, som for eksempel Manchester City og Arsenal.

Den sentrale sonen oversvømmes, og katalanerne sliter med å finne rom mellom Atléticos forsvar og midtbane.

Thore Haugstad

Men Simeones lag er annerledes. De trives med å forsvare seg. Ballbesittelsen deres i La Liga ligger kun på 48,8 prosent per kamp. Hele ni lag har et høyere gjennomsnitt. Statistikken over antall taklinger per kamp toppes derimot av Atlético.

En strategi de ofte bruker mot Barcelona er å spille ekstremt smalt. Kantspillerne posisjoneres nærmest som indreløpere. Den sentrale sonen oversvømmes, og katalanerne sliter med å finne rom mellom Atléticos forsvar og midtbane.

Tre ganger har Barcelona møtt dem denne sesongen. Alle har endt med uavgjort. Lagene har kun scoret ett mål hver. Det skyldes ikke flaks.

Tøft og taktisk

Det finnes et sitat som hevder at et lags personlighet er en refleksjon av treneren. Carlo Ancelotti tenkte kanskje på noe lignende i en pressekonferanse tidligere denne sesongen.

– Atlético Madrid spiller på samme måte som Diego Simeone spilte: tøft, fokusert og med taktisk perfeksjon, sa Real Madrid-sjefen i september.

Slike kvaliteter må fremheves om Barcelona skal slås over to kamper. Atlético behersker den etablerte delen av spillet, men på Camp Nou vil fokuset først og fremst ligge på aggressivt duellspill, kollektiv posisjonering og effektive kontringer.

Barcelona er favoritter, men Atlético er vant med det. Laget har overrasket så ofte denne sesongen at en eventuell sammenlagtseier ikke lenger bør være overraskende.

For til tross for dystre spådommer denne sesongen, har eventyret bare fortsatt.

Nå får vi se om et nytt kapittel kan skrives av turneringens store askeladd.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland