NRK Meny
Normal

EU: – Gå av nå, Blatter

I en resolusjon oppfordrer EU-parlamentet sittende FIFA-president Sepp Blatter til å gå av med umiddelbar virkning.

Blatter

Sepp Blatter bør gå av umiddelbart, krever EU-parlamentet

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

– Små forandringer holder ikke, men store forandringer er kanskje heller ikke nok. FIFA trenger en ny start, sa idrett- og kulturansvarlig i EU-kommisjonen, Tibor Navracsics.

Parlamentet møttes onsdag kveld for å diskutere krisen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

I en resolusjon inngått torsdag gjorde de klart at de oppfordret Sepp Blatter til å gå av allerede nå, i stedet for å vente på en ekstraordinær kongress og et nytt presidentvalg. Resolusjonen ble vedtatt med håndsopprekning, og et stort flertall rakk opp hånda.

Tibor Navracsics.

- FIFA trenger en ny start, sier Tibor Nvaracsis, idrettsansvarlig i EU-parlamentet

Foto: Thierry Monasse / Ap

«Parlamentet oppfordrer derfor til at FIFA, på en åpen og inkluderende måte, finner en passende interimspresident», heter det i resolusjonen.

Om Blatter skulle gå før en ny president er valgt på FIFAs ekstraordinære kongress, blir det dagens visepresident Issa Hayatou fra Kamerun som vil fungere som FIFA-president i mellomtiden.

– Ingen reformprosess før han er borte

Resolusjonen sier videre at EU er glad for at Blatter i forrige uke sa at han vil trekke seg . Men EU uttrykker også bekymring over at han likevel kan komme til å sitte som FIFA-leder i inntil ni måneder til.

– Det haster med å sette i verk reformer for å trekke ut korrupsjonen med røttene og gjenopprette FIFAs troverdighet. Men det arbeidet kan ikke begynne før han er borte, heter det i resolusjonen.

Onsdag innkalte FIFA til et ekstraordinært styremøte i juli, hvor de skal bestemme når presidentvalget skal avholdes. Ifølge BBC er datoen 16. desember, men det er foreløpig ikke bekreftet.

I onsdagens debatt tok flere til orde for å gjøre noe med VM-sluttspillene i Russland (2018) og Qatar (2022), men noen oppfordring til flytting eller boikott av mesterskapene ble ikke med i den endelige resolusjonen.

– FIFA er en syk organisasjon og sykdommen kommer på grunn av dem som har styrt den, sa spanske Santiago Fisas Ayxela i debatten.

I debatten sa den britiske Labour-representanten Neena Gill at hun ikke hadde tro på at det kommer til å bli noen som helst reformer innen FIFA.

Krever Garcia-rapporten offentlggjort

EU-parlamentets resolusjon krever også at den såkalte Garcia-rapporten må offentliggjøres. Garcia-rapporten er FIFAs egen bestilte rapport om prosessen rundt tildelingen av fotball-VM i 2018 til Russland og 2022 til Qatar. FIFA har valgt å holde rapporten hemmelig, og offentliggjøre bare et redigert samendrag.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.