NRK Meny
Normal

Etterlyser regjeringssamarbeid

Regjeringene i Norge og Sverige må ha tettere kontakt om det skal bli fotball-EM i norden, mener Sveriges fotballpresident.

 Lars-Åke Lagrell

Sveriges fotballpresident Lars-Åke Lagrell

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Vi kommer med det største som Sverige og Norge kan søke. Da er jeg litt overrasket over at det ikke har vært flere kontakter mellom våre to regjeringer, sier Sveriges fotballpresident Lars-Åke Lagrell.

Han samarbeider tett med Norges fotballpresident Sondre Kåfjord, men Lagrell mener samarbeidet må utvides til alle plan i Norge og Sverige.

Det handler ikke bare om fotball mener han.

Må samarbeide på alle nivå

- Dette er jo et næringsliv- og finansieringsspørsmål der fotball kan være en kanal til et stort arrangement. Men om våre land skal ta dette arrangementet må alle nivåer i samfunnet samarbeide ellers vil ikke dette gå, sier Lagrell.

Norge og Sverige vil søke EM i 2016, men begge land trenger penger fra sine respektive regjeringer.

Ekspedisjonssjef i Kulturdepartementet, Paul Glomsaker, mener imidlertid det er for tidlig å blande inn politikerne på toppnivå.

Ikke tatt stilling

- Nå er det slik at regjeringene i Norge og Sverige ikke har tatt stilling til prosjektet og da vil det være unaturlig å ha et tett samarbeid før så har skjedd, sier han.

Men Glomsaker sier det er god kontakt på embetsnivå.

- Nå har vi jo veldig tett kontakt mellom svenske og norske departement og gjennom de to koordinerte departementene, så kontakten er veldig god på prosjektet fra statlig hold.

Vil arrangere folkefest

I februar i år kunngjorde det norske og det svenske fotballforundet at de ville søke om fotball-EM i 2016, men det vil ble en dyr affære ettersom to av arenaene skal ha en kapasitet på 50.000 tilskuere, tre skal ha en kapasistet på 40.000 tilskuere og de fire siste skal kunne ta i mot 30.000 tilskuere.

Video: Kåfjord om søkerbyene til fotball-EM

Video nsps_upload_2009_7_1_15_50_54_11.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Les: Norge/Sverige søker 2016-EM

Stadion-situasjonen i både Norge og Sverige tilsier at det da handler bygging av nye stadioner og en omfattende oppgradering av eksisterende anlegg.

Møtt motstand

Etter at det ble klart at Oslo, Stavanger, Trondheim og Lillestrøm ble valgt som arrangørbyer fra Norge i søknaden ble det bråk.

Tidligere kulturminister Trond Giske øsnket at alle landsdeler skulle være med og flere ordførere i nord reagerte med sinne da Bodø ble vraket som arrangørby.

Les: Ordførere for Fotball-EM til Bodø

Så kom det frem at NFF har bedt staten om 7 milliarder i tilskudd for for å kunne arrangere EM. Det mente flere eksperter at var et alt for lavt tall. Et EM i Norge vil bli mye dyrere mente blant andre Trygve Hegnar.

Les: Slakter norsk EM-søknad

Les: Stoler ikke på NFFs EM-tall

Fotballnyheter