NRK Meny
Normal

Holdt på å svime av da Bayern tilbød kontrakt

Da Erland Johnsen fikk kontraktstilbud fra Jupp Heynckes, holdt han på å gå i bakken.

Erland Johnsen

Holder med Bayern: Erland Johnsen ønsker sin første proffklubb lykke til i Champions League-finalen mot Borussia Dortmund.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Nei, jeg holder jo selvfølgelig med Bayern. Det må jeg gjøre, i og med at jeg har spilt der. Det er to gode lag i finalen. Vel fortjent for begge lag at de har kommet til finalen.

Det er selvfølgelig lørdagens storfinale i Champions League det handler om. To tyske lag som begge har imponert, gjorde opp seg imellom om det ultimate troféet for i år, på nye Wembley i London lørdag kveld.

Ikke verdens største overraskelse i svaret fra Erland Johnsen, som tidligere har spilt for Bayern München, der han sitter på kontoret hjemme i Skanseveien i Moss, omringet av vegger med bilder og plakater fra tiden som fotballproff.

Svimte nesten av

Langt mer overraskende var det som skjedde kort tid etter hans første prøvespilling i den legendariske klubben. I 1988 sto Erland Jonhsen, med tre år på baken som forsvarsspiller i Moss FK, og fem dager som førstereisgutt i fotballmetropolen München. Der han fikk et kontraktstilbud.

– Da holdt jeg på å svime av. Det var nesten så jeg måtte spørre om de mente det seriøst.

– Men det var en flott klubb å komme til. Veldig godt organisert, og de tok veldig godt vare på spillerne og familiene deres.

Erland Johnsen, intervjuet på radio av Hans Jørgen Olsen, kort tid etter at han dro ned til Bayern i 1988.

Trenerprofilen Heynckes

Da, som nå, ble Bayern München trent av Josef «Jupp» Heynckes. En mann som før sin trenerkarriere skåret 220 mål i Bundesliga på 385 kamper. Allerede som 40-åring en mann i ferd med å gjøre seg bemerket som trener, med flere års erfaring fra en av Bayern Münchens klassiske rivaler, Borussia Mönchengladbach. Johnsen bet seg også merke i mannens tilnærming til spillere, om de nå var etablerte stjerner eller ferskinger fra Østfold.

– Heynckes var veldig flink til å stille krav på riktig måte. Han var 43 den gangen, og dermed ganske ung som trener. Veldig ålreit fyr. Flink til å sette seg ned å prate om de kravene klubben hadde til meg som spiller.

Det kom gradvis tøffere og tøffere krav, men det trivdes østfoldingen med.

– Jeg likte å ha krav på meg. Man måtte være dønn seriøs, og leve som en proff. Hele livet ditt som fotballproff går ut på å prestere på trening og i kamper. Det er kanskje en del som glemmer det, men du lever i den bobla der, og det blir ikke tid eller energi til så veldig mye annet enn å tenke på prestasjoner på trening og i kamper.

Erland Johnsen om tiden i Bayern München. Etter å ha slått ut skotske Hearts i Europacupen, var det Napoli sin tur...

Erland Johnsen skårer mål

Vellykket forretningsmodell

Bayern München er i dag en sportsklubb som organiserer over 140.000 personer. Fotball er den klart dominerende sporten, men ikke den eneste. Aksjeselskapet som administrerer proff-fotballen eies 81 prosent av klubben selv. Ni av de ti siste årene har klubben blitt drevet med overskudd, et solid unntak fra regelen i den profesjonelle fotballens verden. I fjor ble Bayern München regnet som verdens fjerde rikeste fotballklubb.

I Bayern har fansen råd til å gå på stadion. Noe Erland mener er svært viktig.

– Nå koster det 40 Euro (ca. 300 kroner) for de beste billettene på Allianz-Arena. Det er jo ganske mange kroner det óg, men det koster nesten det dobbelte - opp til 65 pund (ca 580 kroner) på Stamford Bridge (Chelsea FC's hjemmearena).

– Det er litt synd, i England skviser de nå bort en del av arbeiderne som kunne ta med seg ungene og gå på kamp før. Nå er det mer middelklasse og rikfolk som har råd til å gå på kamp, og det gjør noe med stemningen. På de arenaene jeg har vært på i Tyskland der er det fantastisk stemning. Den vanlige mann i gata har råd til å gå på kamp, og virkelig slå seg løs på lørdag.

Borttur og nedtur

Johnsen forsvant fra Bundesliga etter to sesonger i Bayern, begge endte med seriemesterskap. Men så sluttet flere av de ledende spillerne, og året etter var ikke lenger resultatene i samsvar med de skyhøye kravene klubben alltid blir stilt. Heynckes forsvant fra tysk fotball et par års tid. Klubbens manager Uli Hoeness angrer den dag i dag på at han lot seg presse av sportsjournalistene til å løse Heynckes fra kontrakten, skal vi tro Wikipedia.

Jupp Heynckes

Heynckes, fotografert i 2011, da han startet sin tredje runde som hovedtrener i Bayern München.

Foto: INA FASSBENDER / Reuters

Ny Bayern-suksess

Men nå har Heynckes vært tilbake i Bayern siden 2011. Første sesong dro han klubben med seg til en 2. plass i ligaen. Året etterpå spilte Bayern München seg til Champions League-finale på hjemmebane mot Chelsea FC - og tapte straffekonkurransen, etter å ha skaffet seg en ledelse sent i kampen.

I april dro Bayern München i land sitt 22. seriemesterskap, og nå har de sjansen igjen i finalen i Champion's League. Denne gang mot en tysk motstander; BV Borussia Dortmund. Begge lag er i finalen etter å ha slått hver sin store spanske klubb, Dortmund slo Real Madrid med sterke 4-1 hjemme, og holdt unna med et 0-2 tap på stadion Santiago Bernabéu.

Imens knuste Bayern München Barcelona, med 7-0 sammenlagt. Tre av målene i ande omgang i returkampen på Barcelonas fryktede hjemmearena Camp Nou.

Ingenting av dette er tilfeldig, mener Erland.

Fotballrevolusjon

– Tysk fotball har hatt en revolusjon, nå, med det de har gjort nedover med de yngre spillerne. De har bra akademier, de klubbene jeg har vært og besøk har veldig bra opplegg for de yngre spillerne. Det er vel en 7-8 av Bayern München's spillerstall som har gått gjennom akademiet til Bayern, i tillegg til det de har hentet av gode spillere utenfra. De har et bra grunnlag fra egen klubb, og det er kanskje det viktigste.

– Jeg tør også påstå at BM har en bredere og bedre stall i år enn noen gang i klubbens historie.

Ja, og så har de jo Heynckes igjen.

– Han har veldig mye å si for resultatene til A-laget. Han har en helt utrolig personlig erfaring, han har modnet til som en god vin. Og han har evnen til å samle stjernene til å dra i samme retning. En god trener må vite å behandle folk ulikt, faktisk, men klare å få dem til å gå den veien han vil.

Men Erland gikk ikke helt den veien Heynckes kanskje ville han skulle gå. Det fant Erland ut ni år etter at han dro fra klubben, og hadde spilt åtte sesonger i Chelsea. Men før London-klubben rakk å bli Heynckes Champions League-nemesis, var Johnsen blitt norsk klubbspiller igjen, for RBK. Og Heynckes trente Real Madrid.

Erland Johnsen

Erland Johnsen spilte åtte år i Chelsea FC etter de to sesongene i Bayern. Her er han i kamp ned Manchester United's walisiske hissigpropp Mark Hughes. Johnsen spilte også 24 landskamper mellom 1987 og 1995. Han skåret to mål, mot Skottland i VM-kvaliken i 1989, og mot Nord-Irland i en privatlandskamp i 1990.

Foto: GERRY PENNY/EPA / Scanpix

– Skulle blitt her!

– Jeg følte at jeg ikke hadde fått tatt ordentlig avskjed med Heynckes fra Bayern. Da jeg traff ham i Madrid, sa han at jeg hadde vært for utålmodig med å dra. «Hyggelig at du lyktes i Chelsea, men du skulle vært hos meg!»

Men der og da var Jürgen Kohler (de tyske landslagenes kanskje beste - og tøffeste - midstopper) på vei inn i klubben, og Erland følte at plassen hans nå ble utrygg.

– Kohler var jo en av de beste «manndecker'ne». Han fikk jobben med å markere én spiller hele kampen, og det han var vel Europas beste til. Han var såpass god at jeg følte jeg egentlig ikke hadde noe sjans til å utkonkurrere med han.

Men så sluttet kapteinen, Klaus Augenthaler, og da bestemte Jupp Heynckes seg for å legge om til soneforsvar, som en av de første trenerne i Bundesliga.

– Da kunne jeg kanskje vært der noen år til?

Fotballnyheter