Hopp til innhold

Eriksen forteller alt: – Jeg fikk rundt 10 000-20 000 per kamp

Follo-trener Hans-Erik Eriksen fikk betaling for tips om fem kamper i perioden 2000-2005. Han fikk mangfoldige tusen kroner for å fikse kampene, men gjorde det aldri, forteller han til Østlandets Blad.

Hans Erik Eriksen

Hans-Erik Eriksen innrømmer alt han har vært med på, og forteller at han totalt tjente mye penger på å selge informasjon.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Hans Erik Eriksen

Hans-Erik Eriksen forteller at han har slitt med dårlig samvittighet.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– For flere år tilbake var jeg yngre og betydelig dummere enn jeg er nå. Jeg involverte meg i noe som den gang kanskje kunne virke som en spennende aktivitet, en rask vei til noen ekstra penger, sier Eriksen til avisa.

Tidligere i dag offentliggjorde NFF og Follo FK at hovedtreneren for klubbens førstelag var involvert i mulige lovbrudd for en del år tilbake.

– Snakk om ca. fem kamper

Nå forteller han selv at han solgte falske fiksede kamper.

Eriksen oppga nemlig at han hadde kjøpt spillere på begge lag, noe han i realiteten ikke hadde gjort.

– Jeg fikk rundt 10000–20000 kroner pr. kamp, og det er snakk om totalt ca. fem kamper, sier Eriksen.

Han oppgir selv at det aldri var pengene som drev ham.

– Det var nok mer spenningen rundt det å ta risiko. Jeg svindlet en gambler, en som ville fikse kamper, og beriket meg selv. Det skammer jeg meg over, sier Eriksen.

– Det er tungt

Kampene det er snakk om ble spilt i perioden 2000-2005. Da var Eriksen både trener i Nesodden og spiller i Follo.

NRK vet at én av kampene var oppgjøret Alta-Follo i 2005. Kampen endte 2-0 til bortelaget Follo.

Follo-treneren forteller at han ble introdusert for gambleren han solgte til av noen bekjente. Denne personen søkte om mye tips om alt fra skadesituasjon til suspensjoner - kort fortalt alt som kunne gjøre veddemålene sikrere.

– Jeg var alene

Eriksen er soleklar på at han var alene om å selge informasjonen.

– Det var aldri aktuelt å forhøre seg med andre lags spillere eller spillere i Follo om de kunne fikse kamper. Det ble imidlertid kommunisert til denne gambleren at så var gjort. Det var en blank løgn, det var aldri noen spillere som var med på dette, sier han.

– Disse spillerne, som jeg sa var fikset, skulle jo få penger for å være med. Gevinsten tilfalt en ung, dum Eriksen, forteller treneren.

Gikk galt i 2005

Eriksen forteller at han plukket ut sikre kamper for at bløffen om kjøpte spillere ikke kunne gjennomskues. På denne måten lurte han gambleren, og sikret alle pengene til seg selv.

Dette fungerte helt til et oppgjør i 2005, hvor Follo vant en kamp Eriksen hadde tipset som tap. Den nåværende Follo-treneren var da hovedtrener i Nesodden.

– Da var det ubehagelig, for jeg var uvitende om hvilken reaksjon jeg ville få (fra gambleren). Det ble i alle fall ikke snakk om den type lurerier mer, sier Eriksen.

Eriksen forteller at han har slitt med dårlig samvittighet i årene etter det skjedde.

– Det er tungt å innrømme at jeg har gjort en så grov vurderingssvikt. Jeg har gjort alt jeg kan for å fortrenge dette. Dette har vært som en mørk sky som har fulgt meg, sier Eriksen.

– Ingen umoral i Follo

Han fortalte fredag og lørdag hele sin historie til politiet, og det blir trolig avgjort om det tas ut siktelse mot 34-åringen førstkommende mandag.

Eriksen forteller at han har forsøkt å legge den lyssky virksomheten bak seg, men at det ble umulig å holde på det når kampfiksingsvirksomheten i norsk fotball har blitt rullet opp.

Til tross for at tre Follo-spillere nå er siktet for kampfiksing og heleri, avviser Eriksen at det er noen noen sammenheng mellom sakene.

– Det er jeg som enkeltperson som ha gjort dette, det er ikke snakk om noen kultur for umoral i klubben. Dette er min egen dumskap, som går langt tilbake i tid, og det er ikke slik jeg kjenner det Follo FK vi har i dag, og de verdiene klubben står for.

Hans-Erik Eriksen kommer ikke til å lede Follo mot Tromsø 2 mandag. Det ble bestemt lørdag kveld.

Fotball

 • Flere storoppgjør i cupens 4. runde

  Trekningen av 4. runde i cupen ble foretatt onsdag kveld. NFF serverte tre lokaloppgjør i kampene som spilles onsdag 28. juni:

  Kjelsås – KFUM Oslo

  Bodø/Glimt – Tromsø

  Gjøvik-Lyn – HamKam

  Stjørdals-Blink – Vålerenga

  Raufoss – Viking

  Sogndal – Sarpsborg 08

  Molde – Strømsgodset

  Brattvåg – Brann

  – Vi er fornøyde med ny hjemmekamp og en mulighet til å konkurrere med Hamar og Hamkam som har ligget lengst fremme i distriktet i flere år. Vi kommer til å gi dem kamp. Kristian Onsrud har familie med en stor historie i sportsklubben Gjøvik-Lyn, så vi gleder oss, sier Gjøvik-Lyn-trener Espen Haug til NRK.

 • Nyland ferdig i RB Leipzig

  Fotballkeeper Ørjan Håskjold Nyland fra Volda får ikke forlenget kontrakten sin med Leipzig når den utløper i sommer.

  Det opplyser den tyske klubben i sine kanaler onsdag.

  32-åringen kom til Leipzig i september 2022 etter at klubbens førstekeeper Péter Gulácsi røk korsbåndet. Han har fått minimalt med spilltid.

  Tross utfordringene med spilletid har han fått beholde plassen som førstekeeper på det norske landslaget. (NTB)

  Fotball, trening med herrelandslaget
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Haaland: – Alltid drømt om Champions League-finale

  Erling Braut Haaland er bare noen dager unna å oppfylle en av sine aller største fotballdrømmer.

  Han og Manchester City møter italienske Inter i Champions League-finalen i Tyrkia lørdag. City har allerede sikret seg ligagullet og FA-cupseieren i England denne sesongen.

  – Jeg har alltid drømt om å spille i en Champions League-finale. Det vil være en ære å spille denne kampen, sier Haaland til Manchester Citys hjemmeside.

  – Vi må være på vårt aller beste mot et meget godt Inter-lag. Vi har hatt en utrolig sesong, men må avslutte den på best mulig måte, legger han til. (NTB)

  Champions League - Final - Manchester City Media Day
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters
 • Bekreftet: Benzema klar for al-Ittihad

  Karim Benzema takket tirsdag ettermiddag for seg i Real Madrid etter 14 år i den spanske hovedstaden. Nå er det bekreftet at den franske stjernen har signert for den Saudiarabiske klubben al-Ittihad.

  Det bekrefter klubben på sosiale medier.

  – Jeg gleder meg til å oppleve en ny liga i et annet land. Jeg har vært heldig nok til å oppnå fantastiske ting i min karriere og oppnå alt jeg kan i Spania og Europa, sier Benzema.

  – Nå føles det som tiden er inne for en ny utfordring og et nytt prosjekt. Jeg ser fram til å slutte meg til mine nye lagkamerater og sammen med dem hjelpe til å løfte denne flotte klubben og fotballen i Saudi-Arabia til nye høyder.

  Franskmannen vant Ballon d'or i fjor og har vunnet Mesterligaen fem ganger, og La Liga fire ganger. Han endte til slutt med 353 mål for den spanske storklubben.

  Nå følger han altså tidligere lagkompis Cristiano Ronaldos fotspor og fortsetter karrieren i den pengesterke ligaen i Saudi-Arabia. Ifølge spanske Marca vil kontrakten være verdt utrolige 100 millioner euro i året. Det vil gjøre Benzema til en av de best betalte fotballspillerne i verden.

  benzema
  Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
 • Kasper Hjulmand fortsetter som dansk landslagstrener til 2026

  Kasper Hjulmand (51) har forlenget kontrakten som trener for det danske herrelandslaget i fotball til 2026, opplyser det danske forbundet.

  Kasper Hjulmand overtok som sjef for de danske fotballherrene etter Åge Hareide sommeren 2020.

  Året etter ledet han Danmark til semifinalen i EM, der de tapte 1-2 for England etter ekstraomganger.

  I VM i Qatar i 2022 endte Danmark sist i sin gruppe i puljespillet og måtte reise tidlig hjem. (NTB)

  Kasper Hjulmand
  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP