NRK Meny
Normal

– Som barn drømte jeg om å score i VM

Med to mål mot Honduras sikret Enner Valencia seieren for Ecuador, og ble samtidig delt toppscorer i VM.

Ecuador opp i ledelsen

Se Enner Valencia sette sitt andre mål.

Laster innhold, vennligst vent..

Fem mann topper nå VMs toppscorerliste. De fire første hadde så godt som alle hørt om før VM.

Den femte er nok ikke like vant til oppmerksomheten. For sammen med van Persie, Robben, Müller og Benzema, finner vi nå Ecuadors Enner Valencia

– Som barn drømte jeg om å score i VM, sier Valencia.

Den 25 år gamle spissen spiller til daglig i Pachuca, men har nok fått oppmerksomheten til mange større klubber etter prestasjonene så langt i VM.

– Laget som teller

Valencia tviler likevel på at det blir han som ender opp som toppscorer i dette VM.

– Det tviler jeg på. Det eneste som betyr noe nå er å kvalifisere seg til videre spill. Hvis scoringene mine bidrar til det, er det fint. Men det er laget som teller, sier han.

To ganger lurte Valencia på Honduras' bakre stolpe, og snudde kampen etter at Honduras tok ledelsen med sitt første mål i VM siden 1982.

Et skår i gleden for Ecuador er at de fortsatt kan bli nødt til å slå Frankrike. Sveits er storfavoritt mot Honduras i siste kamp, og vil med seier der ha seks poeng.

Skulle det skje, må Ecuador slå Frankrike og håpe på at målforskjellen er bra nok. Frankrike er nærmest uansett videre, så Ecuador kan håpe på at de ikke stiller med sitt sterkeste mannskap.

Honduras i ledelsen

Etter 20 minutter fikk Valencia muligheten til å gi Ecuador ledelsen. En nydelig gjennombruddspasning sendte Valencia alene med keeper. Han hadde et hav av tid, men avslutningen gikk like over mål.

Enorm sjanse for Ecuador

Se Enner Valencias kjempesjanse.

Sju minutter senere skapte Honduras sin første store sjanse. Victor Bernardez fikk stå helt umarkert på bakerste stolpe på en corner, men headingen gikk like utenfor.

Like etter satt den for Honduras. En lang ball fra eget forsvar ble dårlig håndtert av Ecuadors forsvar, og plutselig var Carlos Costly alene gjennom. Spissen gjorde ingen feil alene med keeper, og banket inn 1-0 for Honduras.

Det var Honduras' første mål i VM-sammenheng siden 1982. Åpningskampen mot Frankrike endte med 0-3-tap, og i 2010 spilte de tre målløse kamper.

Honduras tar ledelsen

Se Carlos Costly sende Honduras i ledelsen.

Ecuador svarte umiddelbart

Men gleden ble kortvarig for honduranerne. Kun tre minutter fikk de lov til å lede. Enner Valencia scoret i kampen mot Sveits, og ville ikke være dårligere denne gangen.

Et innlegg fra høyrekanten gikk via en honduraner og satte resten av forsvaret ute av spill. Valencia lå og luktet på bakerste stolpe, og kunne sette inn sitt andre mål i VM.

Ecuador utligner

Se Enner Valencia sette inn 1-1 for Ecuador.

Dramatikk på overtid

På overtiden i første omgang satte Honduras ballen i mål igjen. Costly raget høyest på et innlegg og headet i stolpen. Returen ble satt i mål av Jerry Bengtson.

Men dommeren var kjapt framme og annulerte for offside, og reprisene viste at det var korrekt.

Honduras scorer men målet annulleres

Se Honduras' første annulerte scoring.

Straffesituasjon og ny annulering

Ecuador åpnet best i andre omgang, og presset Honduras bakover på banen.

I det 57. minutt gikk Felipe Caicedo i bakken innenfor Honduras' 16-meter. Ecuador ropte på straffe, men dommeren ga corner.

Mulig straffe for Ecuador

Se Caicedo gå i bakken og rope på straffe.

Fire minutter senere satte Honduras ballen i mål for tredje gang, men ble nok en gang korrekt annulert for offside.

Dobbel Valencia

I det 65. minutt ble Enner Valencia VMs delte toppscorer. Et frispark fra venstre ble slått perfekt inn på hodet til Valencia.

Han stanget inn 2-1 fra kloss hold, og gikk opp i tre mål så langt i VM.

– Han er 1,74 høy, men ruver i lufta. Han knuser forsvareren i duellen, sa Morten Langli for TV2.

Ny straffesituasjon

Etter 76 minutter var det Honduras' tur til å rope på straffe. Målscorer Costly ble revet ned i feltet, men dommeren lot det gå. Det var ikke TV2-kommentator Egil Olsen enig i.

– Det er pinlig å være dommer når du ser det der, han må da vite at det er TV-kameraer her. Honduras har blitt snytt for VMs tydeligste straffespark, sa Olsen.

Holdes kraftig

Se situsjoner der Honduras ropte på straffe.

Rett før slutt fikk vi et dobbelt hat-trick. Enner Valencia satte sitt tredje mål for kampen, men dessverre for han var det også kampens tredje annullerte mål. Navnebror Antonio Valencia ble korrekt avblåst for hands i forkant av scoringen.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.