Britiske Chris forelsket seg i norsk fotball

En 23-åring fra Southampton, et gammelt TV-spill og norsk andredivisjonsfotball. Det er bare noen av ingrediensene i en ganske så spesiell fotballromanse.

– Det startet med et gammelt FIFA-spill. Jeg fant laget Ham-Kam, og syntes de hadde et veldig rart navn, forteller Chris Eastwood.

Briten, som for øyeblikket bor i nærheten av Portsmouth, oppsøkte et internettforum der han kunne diskutere norsk fotball med andre interesserte.

Der møtte han norske Marius Schjei Dahl, mannen som introduserte Eastwood for klubben han nå følger tettest.

– Marius inviterte meg til Norge for fire år siden. Sammen besøkte vi Oslo, Trondheim, Geiranger og Elverum. Marius er Rosenborg-tilhenger, og han overtalte meg om at det var det riktige laget – selv om jeg fortsatt har et godt øye til Ham-Kam.

Den første eliteseriekampen han så var mellom Rosenborg og Lillestrøm. Det var på Lerkendal i 2009, og siden har Eastwood kommet tilbake for å se flere kamper med trønderlaget.

– Jeg har sett Rosenborg mot Hønefoss, mot Odd og mot Vålerenga. I tillegg har jeg sett Grorud spille mot Elverum, og jeg har sett Norge møte England på G15-nivå, forteller Eastwood.

Så Hødd-triumfen fra Roma

Chris Eastwood i Geiranger

PÅ TUR: Chris Eastwood fikk oppleve norsk natur på nært hold. Her poserer briten foran Geirangerfjorden i 2009.

Foto: Privat

I fjor studerte Eastwood i Roma, men han klarte fortsatt å få med seg den norske cupfinalen mellom Hødd og Tromsø.

Briten priset seg lykkelig over at NRK åpnet nettsidene for utenlandske seere.

– Jeg fikk sett finalen på nett-TV, og det er jeg glad for. For en finale det var! I år skal jeg heldigvis se finalen på stadion.

For Eastwood har allerede ordnet seg hotellrom og billett til cupfinalen mellom Molde og Rosenborg 24. november. Skulle Molde vinne cupen mens Rosenborg tar seriegullet vil begge klubbene være aktuelle for spill i Europa neste år.

Savner Rosenborg i Europa

– Det er på tide at et norsk lag kommer seg lenger enn til kvalifiseringsrunden i en av de europeiske turneringene. Det burde være minst ett norsk lag i gruppespillet i europaligaen vært år, det skulle jeg likt å se, sier Eastwood.

Eastwood mener mangelen på norsk suksess i Europa er den største grunnen til at han foreløpig er ganske ensom som engelsk tilhenger av norsk fotball. Han mener flere fulgte norsk fotball da Rosenborg var et fast innslag i mesterligaen.

– Mange briter kan sikkert navnet på et par av de norske klubbene, men hver gang en norsk klubb ikke kvalifiserer seg til gruppespillet i de europeiske ligaene så faller interessen. La oss få tilbake de gamle, gode dagene, sier han.

– Kan norsk fotball på rams

I tillegg til fotballturene til Norge driver Eastwood en Twitter-konto for briter som er interessert i norsk fotball.

Ifølge kameraten og «læremesteren» i norsk fotball, Marius Schjei Dahl, har Eastwood satt seg grundig inn i det norske fotballsystemet.

– Han ramser opp alle stadionnavn, han har full kontroll på hvem som spiller i førstedivisjon. Han har fått god peiling på norsk fotball, sier Dahl.

Sammen har de to reist rundt i Norge for å se flere lag spille. Det Eastwood liker best med den norske fotballen er hvor tett på spillerne man kommer.

– Jeg kunne aldri sluppet inn på en Chelsea-trening, men her i Norge har jeg sett flere lag trene, og man kommer veldig tett på spillerne. Det får meg til å føle en helt annen nærhet til laget, og til eliteserien, forteller han.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Sarpsborg 08 vant hele 3-0 over Vålerenga borte i semifinalen i cupen onsdag kveld. De møter vinneren av kampen Molde-Lillestrøm som spiller torsdag.
Se alle målene her.
Se alle målene her.