NRK Meny
Normal

Endringene som kan gi Ødegaard-suksess i Castilla

Martin Ødegaard (16) er nå i gang med en ny sesong i spansk tredjedivisjon. De fleste lagene og banene vil være kjente, men selve Castilla-laget er nærmest ugjenkjennelig.

Ødegaard

NY START: Real Madrid-spiller Martin Ødegaard får nå bedre forutsetninger for å kunne lykkes i Castilla, mener NRKs fotballskribent Thore Haugstad.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Enzo

NY KAPTEIN: Enzo Fernández Zidane, sønn av Zinedine, er Castilla-spiller og kaptein denne sesongen. Her fra 2013.

Foto: Frederic Scheidemann / Ap

Sesongen som var ble en enorm skuffelse for Castilla. Plasseringen utenfor playoff-sonen var en fiasko for både klubben og Zinédine Zidane, som debuterte som hovedtrener. Laget hadde nettopp rykket ned til tredjedivisjon, og en umiddelbar retur var kravet.

Nå er spillerne nye, Zidane mer erfaren, og Martin Ødegaard med fra start. Blir det bedre denne gangen?

Starten kunne knapt vært bedre. Castilla slo Ebro 5-1 i Madrid lørdag kveld, og selv om Ødegaard ikke noterte seg for mål eller målgivende, spilte han en god kamp i sin offensive midtbanerolle.

Riktignok var motstanderen et av de nyopprykkede lagene i avdelingen – og det merket man – men dét passet Castilla bra. Forrige sesong åpnet Zidanes unggutter ligasesongen med 2-1-tap borte mot Atlético Madrids B-lag, noe som førte til fire nye tap på de neste fem kampene. Laget fant så flyten, før formen sviktet i februar.

Nå er nærmest hele troppen skiftet ut, mens Zidane har endret sine vaner. Forholdene rundt Ødegaard har dermed forandret seg noe.

Nye lagkamerater

For det finnes få gamle navn i Castilla-troppen. Kun én spiller fra gårsdagens førsteellever startet det første oppgjøret i fjor, nemlig høyrebacken Fran Gaitán.

De Real Madrid ikke har ønsket med videre har blitt frigitt, mens de største talentene vil tilbringe sesongen på lån i ulike La Liga-klubber. Det gjelder spesielt midtbanespilleren Álvaro Medrán (Getafe), stopperen Diego Llorente (Rayo Vallecano) og venstrekanten Burgui (Espanyol). Alle fikk spilletid på Spanias øverste nivå lørdag.

Det var dette spansk presse trodde skulle skje med Ødegaard. Forskjellen er at den nevnte trioen ligger på mellom 21 og 22 år. Ødegaard har tiden på sin side.

Álvaro Medrán

BORTE: Álvaro Medrán er én av spillerne som enten er lånt ut eller frigitt av Real Madrid før denne sesongen.

Foto: GERARD JULIEN / Afp

De nye rekruttene har blitt hentet opp fra klubbens yngre avdelinger. Med i gruppen er Zidanes sønn Enzo Fernández, lagets nye kaptein. De fleste som startet lørdag var mellom 19 og 20 år gamle. De to store unntakene var Ødegaard (16) og spissen Borja Mayoral (18).

Disse to er også de eneste som var med på A-lagets sesongoppkjøring i sommer, og seiler opp som lagets største talenter.

Zidane er sjefen

Håpet er at disse endringene vil gjøre det lettere for Ødegaard. Sportsavisen Diario AS skrev forrige sesong at Ødegaards ankomst halvveis i sesongen hadde forstyrret harmonien i stallen. Det er mindre sannsynlig at slikt blir hevdet denne gangen, selv om flere av spillerne vil ha delt garderobe i ulike ungdomslag.

På banen blir det interessant å se om Ødegaard og Mayoral kan samarbeide. Mayoral ble Spanias toppscorer i U19-EM i sommer, og scoret to mål lørdag kveld.

Om disse to kan finne tonen bør Castilla ha gode sjanser til å nå playoff-plassene.

Det finnes også tegn på at Zidane har modnet som trener. Forrige sesong startet franskmannen uten de nødvendige kvalifikasjonene til å trene i tredjedivisjon, og ble suspendert i tre måneder. En klage fra Real Madrid opphevet straffen, men Zidane ble likevel kun registrert som assistenttrener. Det var også en regel på Valdebebas at han aldri snakket til pressen etter kamp.

Nå er Zidane sjefen også på papiret, og lørdag besvarte han spørsmål. Vi fikk vite at de vil gjøre alt for at Ødegaard trives i Castilla, at Enzo er kaptein fordi han er blant lagets eldste spillere, og at laget ikke tenker på opprykk: Det handler om å ta en kamp om gangen.

Neste oppgjør er borte mot Mensajero; enda et nyopprykket lag. Forhåpentligvis blir det fortsettelsen på en vellykket sesong for Castilla.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.