Nye tall: Publikumssvikten har stoppet opp

Etter flere år med dalende tilskuertall i norsk fotball virker trenden å ha snudd. For første gang siden 2006 vokser publikumssnittet i den norske eliteserien.

Tilskuervekst i eliteserien 3

TENDENSEN HAR SNUDD: Siden 2007 har tilskuertallene i den norske eliteserien stupt. Gjennomsnittet etter de første serierundene i år viser en ørliten bedring. Grafikk: Nicolay André Ramm.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

– Dette er naturligvis veldig positivt og gledelig, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til NRK.no.

Nils Johan Semb

GLEDER SEG: Toppfotballsjef Nils Johan Semb tror tilskuersnittet kan fortsette å øke utover i sesongen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

NRK har hentet inn tilskuertallene fra de åtte første serierundene i årets eliteseriesesong.

Kurven har snudd

Tallene, levert av Norsk Toppfotball, viser at det norske fotballpublikummet virker å være på vei tilbake til norske fotballtribuner.

Den stadige nedgangen siden gullåret 2007 har i hvert fall stoppet opp.

Dersom man legger de åtte første serierundene til grunn, altså i underkant av en tredjedel av årets sesong, har publikumssnittet økt med 2,86 prosent siden i fjor.

Årets tilskuersnitt er det høyeste siden 2011.

– Jeg tror mye av dette skyldes fotballen som spilles. Folk vil ha spenning og et godt produkt ute på banen. At de store lagene gjør det bra, hjelper jo på, sier Semb.

  • Hva tror DU er grunnen til at tribunene ser ut til å fylles igjen? Del din mening i kommentarfeltet under saken!

Viktig med storlag i toppen

Norsk fotball var på sitt aller mest populære på slutten av 2000-tallet.

En rekke nybygde stadionanlegg ga entusiasme og optimisme tidlig på 2000-tallet, og ga en tydelig effekt på publikumsoppmøtet. 2007 var det aller mest gylne året med proppfulle tribuner landet rundt.

Men så startet nedturen.

Siden 2007 har norsk fotball tapt enorme inntekter på sviktende publikumsinteresse. I 2012 viste en undersøkelse at 1 av 4 nordmenn hadde mistet interessen for eliteserien.

– Det som har vært hovedårsaken til nedgangen vi har sett er at de store lagene fra de store byene har vært ustabile. Det er gledelig at et lag som Viking hevder seg i toppen i år, sier Semb.

Toppfotballsjefen tror årets tilskuersnitt kan øke ytterligere utover i sesongen.

– Jeg er optimistisk og håper vi kan se ytterligere vekst i tiden fremover. Nå som flere av lagene fra de store klubbene ligger i toppen, vil tilskuertallet øke.

– Tror du vi kan nå lignende tall som for fem-seks år siden?

– Det er vanskelig å si. Vi hadde et ekstremt, nærmest unormalt høyt, tilskuersnitt på slutten av 2000-tallet, sier Semb.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Glisne tribuner

GLISSENT: Slik har det sett ut på flere eliteseriekamper de siste årene. Publikumstallene har dalt med flere tusen i snitt siden 2007.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

Utsolgt flere steder 16. mai

Fredag er det norsk fotballs store festdag, 16. mai. Allerede er flere eliteseriestadioner utsolgt. Strømsgodset tar imot Sarpsborg 08 hjemme på et fullsatt Marienlyst fredag kveld.

Lillestrøm, som får besøk av serieleder Molde, ser ut til å fylle Åråsen for første gang siden 2010. Torsdag morgen var 10.000 av de drøyt 11.500 billettene til kampen revet vekk.

– Billettsalget har vært veldig bra. Vi har solgt 10.000 billetter. Det er lenge siden vi har solgt så mange billetter, sier Anita Westby, daglig leder i LSK, til NRK.no.

– Hvor viktig er det å selge bra med billetter med tanke på økonomien?

– Det er veldig, veldig viktig. Våre inntekter er sterkt knyttet opp mot billettsalg og det private markedet, sier Westby.

Fullsatt for første gang siden 2007

Viking stadion har ikke vært fullsatt siden 16. mai 2007, skriver Stavanger Aftenblad. Når Sandnes Ulf er motstander fredag, ligger det an til stinn brakke for første gang på sju år.

– Billettsalget til kampen mot Sandnes Ulf er steinbra. Lokaloppgjøret blir utsolgt, det er det ingen tvil om. Vi har passert 15.100 solgte billetter, og har bare et par hundre sitteplasser igjen, sier en strålende fornøyd markedssjef Arild Gjerde i Viking FK til Aftenbladet.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Sarpsborg 08 vant hele 3-0 over Vålerenga borte i semifinalen i cupen onsdag kveld. De møter vinneren av kampen Molde-Lillestrøm som spiller torsdag.
Se alle målene her.
Se alle målene her.