NRK Meny
Normal

NRK Sport spår eliteserien: – Én av disse blir seriemester

NRK Sport – med Arne Scheie i spissen – spår årets eliteserie: Her er lagene som vil kjempe om gullet.

Bildekombo eliteserien

Mohammed Fellah (Vålerenga), Magnus Wolff Eikrem (Molde), Péter Kovács (Strømsgodset) eller Bořek Dočkal (Rosenborg) vil alle spille i toppen av eliteserien, spår NRK.

NRK Sport har fylt opp eliteserietabellen (se nederst) hver dag frem mot seriestart. I dag fullføres tabellen med gull- og medaljelagene.

NRK har denne uken tippet utfallet av eliteserien 2013. I går ble det klart at Aalesund kan bli en positiv overraskelse denne sesongen.

I dag avslutterer NRK Sport sitt tabelltips ved å ta for seg gull- og medaljekandidatene. Er det Molde, Strømsgodset, Rosenborg eller Vålerenga som til slutt kan kalle seg seriemester?

  • Er du enig eller uenig i tabelltipsene? Si din mening nederst i saken!

Deilig å være dansk i Norge

  • 1.- plass: ROSENBORG

Fjorårets bronsevinner Rosenborg har ikke vunnet eliteserien siden 2010. Forrige sesong var de lenge med i gullkampen, inntil de tapte seriefinalene mot Molde og Strømsgodset i fjerde og tredje siste runde.

Nicki Bille Nielsen

Nicki Bille Nielsen.

Foto: CLAUS FISKER / Afp

Siden den gang har det skjedd mye i Trondheim. Jan Jönsson er byttet ut med Per Joar Hansen, mannen som fikk sparken i RBK i 2005.

I tillegg har fjorårets toppscorer Rade Prica forsvunnet, mens Daniel Fredheim Holm har gått til Vålerenga og Steffen Iversen har lagt opp.

– Det er litt spesielt at Iversen nå er ferdig. Han var en viktig person i RBK-garderoben. Rade Prica var en målgjører av rang. Det er klart det merkes at de har forsvunnet, sier Scheie.

Rosenborg har imidlertid vist seg sterke på overgangsvinduet i vinter. De tre danskene Mike Jensen (Brøndby), Tobias Mikkelsen (Greuther Fürth) og Nicki Bille Nielsen (Villareal) har alle det som skal til for å dominere i eliteserien.

– Dette er nok solide forsterkninger, i og med at Rosenborg har hentet alle sammen fra profilerte klubber i utlandet. Jeg tror Nicki Bille Nielsen kan bli en profil. Rosenborg trenger han som sin målscorer, mener Scheie.

Det store spørsmålet denne sesongen er hvorvidt det er blitt for mange endringer i Trondheim. Klarer Per Joar Hansen å stille et samspilt lag fra starten av, og med det plukke mange poeng i de første kampene, kan Rosenborg gå hele veien, tror Scheie.

– Rosenborg har den beste førstelleveren i eliteserien. De har knallgode spillere på de fleste plasser, og har derfor det som skal til for å vinne. Det er vanskelig å skille RBK fra Molde, men jeg tror dette blir Rosenborgs år, sier Scheie.

Rekken blir brutt

  • 2.- plass: MOLDE

Molde står med to av to mulige seriemesterskap siden anskaffelsen av Ole Gunnar Solskjær som manager. I fjor ble gullet sikret i den siste serierunden, da Fredrikstad ble slått 2-0 borte.

Denne sesongen må Molde klare seg uten to av sine beste spillere i fjor, Vegard Forren (solgt til Southampton) og Davy Claude Angan (solgt til Hangzhou Greentown).

– Forren var blant de aller beste i serien forrige sesong. Og Angan scoret mest for Solskjærs lag. Det er to veldig gode spillere som er borte, mener Scheie.

Pengene har Solskjær brukt til å hente midtstopperen Joona Toivio fra Djurgården og keepertalentet Ørjan Nyland fra Hødd. Toppscorer Angan er erstattet med den finske 21-åringen Lauri Dalla Valle, som er lånt inn fra Fulham.

EURO 2012-FIN TOIVIO EURO 2012-FIN TOIVIO

Joona Toivio.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

– Man vet aldri hvor godt nykommerne slår til. Tooiva er spennende, men er neppe en fullgod Forren-erstatter med det første, sier Scheie.

Han tror Molde vil kjempe om gullet til siste slutt, men at de skal få det tøft med å vinne serien for tredje året på rad.

– Molde har eliteseriens beste spiller i Magnus Wolff Eikrem, og ellers en tropp som er like god som Rosenborg sin. Problemet er bare det at alle lag vil se på det som en cupfinale når de møter Solskjær og co. på hjemmebane. Jeg har vondt for å se at Molde skal vinne tre år på rad. Så får man spørre seg om dét er et godt nok argument, sier Scheie.

– Gode nykommere

  • 3.- plass: STRØMSGODSET

Ronny Deilas Strømsgodset kjempet om gullet med Molde helt til siste spark på ballen i fjor, men måtte se seg slått på målstreken.

Siden den gang har Anders Konradsen blitt proff i Rennes og Ola Kamara i 1860 München, mens Alexander Aas har avsluttet karrieren.

– Alle var gode for «Godset». Aas var en lederfigur og selve kjernen i troppen. Hans tilstedeværelse vil nok bli savnet, tror Scheie.

Langt mer positivt for Deilas mannskap er at deres beste spiller forrige sesong, midtbanespiller Stefan Johansen, har blitt værende på Marienlyst tross stor interesse fra Rosenborg. I tillegg har Strømsgodset hentet inn forsterkninger både i forsvar, på midtbanen og i angrep.

Stefan Johansen

Stefan Johansen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Thomas Sørum er et av de beste kjøpene gjort i eliteserien. Han scoret mye under tiden i Haugesund, og er en mulig toppscorer denne sesongen. Jørgen Horn gir «Godset» dekning i de bakre rekkene, og Simen Brenne tilfører midtbanen erfaring, påpeker Scheie.

Han tror Strømsgodset vil levere en ny sesong helt i toppen av eliteserien, men at de vil få problemer med å tukte Rosenborg og Molde.

– Stallen er ikke god nok sammenliknet med Moldes og Rosenborgs. Dessuten tror jeg flere lag er litt mer bevisste på Strømsgodsets styrker denne sesongen. De er gode nok for medalje, men ikke gull, mener Scheie.

Hva kan Rekdal få til?

  • 4.- plass: VÅLERENGA

Etter en skuffende 8.- plass i eliteserien forrige sesong, har Vålerenga byttet ut Martin Andresen med Kjetil Rekdal. Sistnevnte ledet VIF til seriegull i 2005, og de mest ihugga supporterne håper nok at bedriften skal gjentas.

– Det er vanskelig å si hvor gode Vålerenga blir i år. Potensialet er stort, og toppnivået bør være det samme, mener NRKs fotballekspert.

«Enga» har nemlig forsterket seg mye fra forrige sesong. Jan Gunnar Solli og

FOTBALL

Daniel Fredheim Holm.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Daniel Fredheim Holm har begge signert for osloklubben, mens Christian Grindheim er lånt inn og Mostafa Abdellaoue hentet hjem fra utlån.

– Nå har Vålerenga endelig målscorere på plass. Børven har vist solid form i vinter, og Mos har nivået inne. I tillegg er det spennende at Rekdal bygger laget rundt Grindheim, sier Scheie.

Dersom alt klaffer for Vålerenga fra start av, er de absolutt kapable til å ta medalje. Scheie tror imidlertid det er litt for tidlig for VIF å ta steget opp på medaljeplass.

– De kommer til å være mye bedre i år. Men jeg er tvilende til om det holder til medalje allerede nå. Rekdal er god til å lede lag fra sidelinjen, noe som kan gi Vålerenga mange poeng i jevne kamper. Fjerdeplass virker realistisk, avslutter Scheie.

Slik endte tabellen:

Der NRK Sport i fjor valgte å dele forhåndstipsene inn i ulike kategorier på tabellen, uten å spå eksakt plassering, har vi gjort det annerledes i år.

Dermed kan du se hvilken plassering hvert av lagene spås å få av NRK. Frem mot eliteseriestart har vi presentert tabelltipsene i fire forskjellige grupper:

Gull- og medaljekandidatene (1.- til 4.-plass) fredag 15. mars.
Middelhavsfarerne (5.- til 8.-plass) torsdag 14. mars.
Unngår nedrykksstriden (9.- til 12.-plass) onsdag 13. mars.
Nedrykksstriden (13.- til 16.-plass) tirsdag 12. mars.

Dermed ser NRK Sports tabell slik ut for 2013-sesongen:

1) Rosenborg
2) Molde
3) Strømsgodset
4) Vålerenga
5) Brann
6) Aalesund
7) Viking
8) Haugesund
9) Tromsø
10) Lillestrøm
11) Start
12) Odd
13) Sandnes Ulf
14) Sarpsborg 08
15) Hønefoss
16) Sogndal

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.