NRK Meny
Normal

EM-profil: Andrea Pirlo

Andrea Pirlo
Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Les nyheter om EM her

Navn: Andrea Pirlo
Født: 19.05.1979
Klubb: AC Milan
Landslag: Italia
Landskamper: 44
Mål: 6
Høyde: 177 cm
Vekt: 68 kg

Les også: Scheie vurderer: Italia

Andrea Pirlo ser kanskje ut som en doven, lat og treig fotballspiller. Men det er langt i fra sannheten. Få spillere i verden har et bedre overblikk, og en bedre pasningsfot, enn den langhårete mannen fra Brescia.

Det ble også understreket under verdensmesterskapet i Tyskland for to år tilbake, da han bidro til å slå ut vertsnasjonen i semifinalen, ved å slå en utsøkt målgivende pasning gjennom Tysklands sekstenmeter bare sekunder før full tid.

Les mer om: Italia - Gruppe C

Men Pirlo er også mer enn slepen teknikk og pasninger. Han er også en dødballskytter av rang, og frispark innenfor 35 meter betyr målsjanse uansett keeper. Lik som han stil på banen har han en evne til å få alt til å se uanstrengt ut, men idet foten treffer læret på ballen er alt beregnet med presisjon.

Les også: Thomas' EM-blogg

Litt av æren for at Pirlo har blitt den han er må nesten gis til hans klubbtrener Carlo Ancelotti. Etter å ha gått gradene i Brecia gikk en ung Pirlo til Inter, men uten suksess. På den tiden ble den spinkle italieneren plassert som trequartista, altså mellom midtbane- og angrepsleddet.

Gjenopplev tidligere EM-finaler

Først etter at han ankom AC Milan fikk verden se hva han virkelig var god for. Ancelotti trakk Pirlo lenger ned i ballbanen, og fikk han til å styre rommet mellom forsvarsrekken og midtbanerekken. I denne rollen har Pirlo blomstret, og siden vunnet Mesterligaen, VM i fotball, i tillegg til vinterens VM for klubblag.

Pirlo er uten tvil kreativiteten på Italias midtbane, og kan i år som i 2006 være nøkkelen for Azzurris suksess.

Alt om fotball-EM 2008

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.