Normal

EM-fiasko kan velte NFFs spissprosjekt

To år etter at NFF lanserte en ny spissjakt, startet Norge uten spiss i skjebnekampen mot Ungarn. Nå kan mangelen på EM-penger dytte prosjektet utfor stupet.

Skjelbred fortviler mot Ungarn

FORTVILER: Per Ciljan Skjelbred og Norge mistet muligheten til EM-plass etter omspillkampene mot Ungarn.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg har sagt til forbundet at vi må jobbe mer med dette, sier Eivind Arnevåg til NRK.

Den tidligere Vålerenga- og Lillestrøm-spissen er nå daglig leder i KFUM-kameratene Oslo. Samtidig har han vært engasjert av Norges Fotballforbund (NFF) som leder for spissprosjektet.

Hele idéen oppsto som følge av at Norge lenge har slitt med å få frem målscorere.

Mohamed "Moi" Elyounoussi

Mohamed Elyounoussi er den eneste av deltagerne i spissprosjektet med A-landskamper.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Nå, gjennom EM-kvalik og Per-Mathias Høgmos første 25 kamper, har Norge scoret 0,84 mål per kamp, noe som er et dårligere snitt enn under de tunge 80-årene, ifølge VG.

Like før hele spissprosjektet skal evalueres, fant ikke landslagssjefen engang plass til en spiss mot Ungarn.

Markus Henriksen på topp var ett av flere valg som i ettertid har blitt revet i filler. Men hva forteller Høgmos overraskende valg om tilstanden i spiss-Norge?

– Jeg liker ikke ordet spisskrise. Krise er det ikke. Men vi må bare innse at vi er på et dårligere nivå nå enn vi var for flere år siden. Det gjelder ikke bare spisser, men andre utespillere med tanke på profiler og posisjoner på europeiske topplag. Det er en generell tilbakegang på kvalitet, og det gjelder også for spissene. Det er helt klart, sier Arnevåg.

– Ikke bare spisser

Fotball-Norge var enige om at spissprosjektet var et fornuftig tiltak da det ble lansert.

Trenerne på U-lagene og toppfotballsjef Nils Johan Semb plukket ut seks spillere (se faktaboks), og de har tatt store og mindre steg frem til i dag.

Mohamed «Moi» Elyounoussi er den eneste med A-landskamper (5), mens Veton Berisha har vært på landslagssamlinger uten å få sjansen.

Samtidig har Zymer Bytyqi etablert seg i Viking-elleveren, og Bård Finne har tatt steget fra Brann til Köln.

Men Bytyqi og «Moi» blir dyrket som vinger.

– Dette er ikke bare spisser, selv om det er et spissprosjekt. Du har kant-roller, offensiv midtbane, du kan jo egentlig kalle det et målscorerprosjekt. «Moi» har scoret mye mål. Det har også Sander Svendsen (ble med i 2014, journ.anm.).

Det sier toppfotballsjef Nils Johan Semb, som er ansvarlig for prosjektet i NFF.

Da prosjektet startet trakk han frem at keeperprosjektet, som ble avsluttet i 2013, hadde vært en stor suksess.

Semb: – Har hatt god utvikling

– Hva var målet med spissprosjektet?

– Det har vært å gi spillere litt ekstra påfyll, at noen får ekstra oppfølging. En klubb er jo den viktigste arenaen, og så landslaget, og så er dette et spisset landslagsprosjekt.

– Er dere fornøyde med at én fikk landskamper og to fikk være med landslaget?

– Dette er unge spillere, og vi slipper dem ut av prosjektet når de etablerer seg i A-lagsfotball. Utviklingen opp mot et landslag er noe annet, sier Semb, som påpeker at flere «eldre» spillere er erstattet av yngre.

– Ser du et paradoks i at Norge stilte uten spiss i sin viktigste landskamp to år etter at prosjektet startet?

– Nei, det blir å ta det ut av sammenheng. Det er et tilbud til unge, talentfulle spillere. De skal utvikle seg over lengre tid. Vi mener alle har hatt en god utvikling, og om de tar steget helt opp, er altfor tidlig å si, sier Semb.

Frode Grodås, Eivind Arnevåg, Nils Johan Semb og Svein Graff

Frode Grodås, Eivind Arnevåg, Nils Johan Semb og Svein Graff (f.v.) presenterer spissprosjektet i 2013.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Mangler en spiss i internasjonal klasse

Når NRK stiller Arnevåg det samme spørsmålet, er svaret et annet.

– Når du spisser det sånn, skjønner jeg hva du mener. At vi spiller uten spisser som faktisk er på landslaget. Det er jo et tegn på at vi mangler en spiss i internasjonal klasse. Det er det uten tvil, sier Arnevåg.

Han er ikke ansatt i NFF, men har kontrakt med forbundet ut 2015. Nå har han fått opp ni nye spillere, som har sin første samling neste uke (se faktaboks). Her har det blitt satt en grense på 97-årgangen (18 i år) og nedover.

Han synes det er vanskelig å vurdere selv om man skal være fornøyd med resultatet. Han uttalte før prosjektet startet at minst én skulle bli landslagsspiss. «Moi» har som nevnt fått fem landskamper, men altså i en annen rolle.

– Jeg er fornøyd med utviklingen som har vært gjort med gutta, sier Arnevåg og peker på hver enkelt.

Prosjektet skal evalueres

Men det er langt fra sikkert at spissprosjektet eksisterer i 2016. De neste dagene skal det evalueres samtidig som budsjettet-diskusjonene pågår for fullt.

– Prosjektet er ikke kostnadskrevende, men det går inn i en helhet. Det blir avgjort om 14 dagers tid. Det var usikkerhet knyttet til EM, og det gjør noe med penger tilgjengelig, sier Semb.

– Hadde det garantert fortsatt ved EM-spill?

– Ja, det hadde det gjort, men vi er godt i gang med å se på det. Det er utviklingspotensial i prosjektet, og det trenger litt tid før det får satt seg.

Nils Johan Semb

Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener ikke at Norge lider av en spisskrise.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Hva er det som ikke har fungert?

– Det er ikke noe som ikke har fungert, men det handler om ressurser som legges inn. Hvor mye som kan legges inn. Det er begrenset hvor mye du kan gjøre av ekstratiltak, siden de er i klubb i hverdagen, sier Semb.

Utfordring å få samlet spillerne

Spissprosjektet har kostet 140.000 kroner i året, ifølge NRKs opplysninger. Det inkluderer reiser og opphold for spillere og trenere, samt honorarer til Arnevåg, som oppsøker spillerne i klubbene.

Det er en relativt liten sum, og det kommer også av at det er få samlinger. Det er nemlig hovedutfordringen: Spillerne er opptatt med klubb og landslag, og det har vært kun to samlinger i året (én i 2015). Derfor jobber Arnevåg mest én mot én.

Han ser dem i kamp og besøker dem i klubbene.

– Det er glimrende når vi får til samlinger, men det er en utfordring å få samlet dem. Derfor må jeg kanskje reise mer rundt og bidra mer der de er. Skal man få til det, må man ha en større stilling og mer ressurser. Og det vet jeg ikke om de (NFF) har, sier Arnevåg.

– Det blir veldig mange midtbanespillere

Det kan heller ikke NFF svare på før budsjettforhandlingene. Men selv om det ikke er sikkert at spissprosjektet skal videreføres, har NFF foreløpig lagt inn en økning på 50.000 i budsjettforslaget for 2016.

– Men vi må vurdere dette helhetlig. Vi må også vurdere hvordan dette eventuelt skal organiseres. Det er ikke alltid gitt at mer penger gir bedringer. Skal vi følge opp færre spillere tettere, eller øke antall spillere?

– Dette blir en del av budsjett-diskusjonen, sier administrativ leder i Toppfotballavdelingen, Terje Liknes, til NRK.

Arnevåg ønsker å utvide prosjektet slik at spissmangelen kan forankres i klubber og kretser, der spillerne tross alt utvikler seg i hverdagen. Han mener det er fint med et spisset prosjekt, men at forbundet må gå ut bredere for å få frem flere rendyrkede spisstyper.

– Det starter jo i barne- og ungdomsfotballen. Vi må få inn det med rolletrening. Det er generelt altfor lite rolletrening med tanke på de oppgavene du har i kamp, sier Arnevåg.

– Det blir veldig mange midtbanespillere, og det er mye positivt med det, men i tillegg må vi spesialisere oss mer. Vi må ha mer rolletrening, og spillere må øve mye mer på det de gjør mest av på banen. Da må de enten bli løftet ut å gjøre noe annet under trening, eller står igjen, eller ha ekstratrening. Men de må i hvert fall trene mye mer på det de skal gjøre i kamp, sier Arnevåg.

– Kan bli dyktigere

Semb forklarer at NFF blant annet har endret uttakskriteriene til Statoils talentleir for å få frem flere rollespesifikke spillere.

Toppfotballsjefen har også ønske om å starte et midtstopperprosjekt fra 2016, men det henger i lufta sammen med spissprosjektet før budsjett-forhandlingene.

– Vi er nødt til å fortsette å ha fokus på spissutvikling. Men spissprosjektet er en liten del av totalen av klubbfotballen og arbeidet i NFF. Fokuset må være der i hverdagen og i klubbene, sier Semb.

– Har NFF vært dyktige nok til å forankre problemet i klubber og kretser?

– Jeg tror vi kan være bli dyktigere. Vi har hatt et fokus på å få det på dagsorden, men kvaliteten i det daglige kan være alltid bli bedre. Det er alltid en utfordring, sier toppfotballsjefen.

Norge nedtur

Markus Henriksen og Alexander Toft Søderlund (t.v.) ser skuffet ut etter Ungarns første mål under omspillkampen mellom Norge og Ungarn på Ullevaal stadion.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Fotballnyheter