Hopp til innhold

Eliteserieklubbene har kuttet 32 årsverk det siste året

Likevel er ikke norsk fotballøkonomi friskmeldt.

Leif Øverland

Leif Øverland i Norsk Toppfotball legger ikke skjul på at det er uheldig at så mange klubber må kutte. Samtidig som han mener det er helt nødvendig for å få norsk fotballøkonomi på rett kjøl igjen. Her er Norsk Toppfotball-direktøren i 2013.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Eliteseriespillerne presser i disse dager det siste de har igjen av krefter ut av slitne fotballkropper, men i år er det spor av blod, svette og tårer også utenfor banen.

– Det er tøffe tak som foregår ute i klubbene, sier Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball, til NRK.

I klubbhus etter klubbhus fra nord til sør i fotball-Norge har folk måttet gå for å få ned utgifter.

Mike Jensen og Johan Andersson

Rosenborg og Lillestrøm er sammen med Vålerenga de klubbene som har nedbemannet mest det siste året. Her er Rosenborgs Mike Jensen (t.v.) og LSKs Johan Andersson i aksjon under kampen mellom de to lagene tidligere i oktober.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

NRK har snakket med samtlige eliteserieklubber og det kommer frem at de til sammen har kuttet 32 årsverk i administrasjonen det siste året. Samtidig har det kommet 5,5 årsverk til.

 • Se statistikk for hver enkelt klubb i faktaboks

30 millioner

Sammen med Vålerenga og Lillestrøm, er Rosenborg den klubben som har nedbemannet mest.

– Vi hadde lavere inntekter enn kostnader og måtte tilpasse oss verden, sier Trond Alstad, organisasjonssjef i RBK.

Han forteller at klubben i 2012 kuttet omlag 30 millioner og at de siste års kutt er en del av prosessen som startet for to år siden.

Han legger ikke skjul på at kuttene har vært nødvendig for å nærme seg en sunn økonomi.

Vondt

Men det gjør vondt.

– Dette er utfordrende for den det gjelder, samtidig som mye kompetanse forsvinner ut av klubbene, sier Øverland i Norsk Toppfotball.

Han er likevel ikke i tvil om at det er det eneste riktige å gjøre. Etter flere år med skakkjørt økonomi har ikke klubbene hatt noe valg.

– Norsk fotball jobber sammen

Likevel er det fortsatt en lang vei å gå.

Onsdag kommer lisensnemndas rapport for siste halvår, og etter det NRK forstår er det ingenting som tyder på at norsk fotballøkonomi blir friskmeldt i den.

Norsk Toppfotball-direktøren mener likevel at man er på rett vei - sammen.

– Til tross for at vi kjemper om poeng i helgene, jobber vi sammen for en bedre norsk fotballøkonomi, sier Øverland og kommer med følgende eksempler:

– Vi har et felles økonomisystem på gang. Vi har felles kundeoppfølgingssystem og vi har ulike møteplasser som gjør at ledere, økonomisjefer og folk som jobber på marked møtes og lærer av hverandre.

Fremtiden vil vise om det hjelper.

Fotball

 • Knutsen beklager etter massiv kritikk

  Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen innrømmer ovenfor TV 2 at han utøvde «dårlig ledelse» etter den mye omtalte situasjonen mellom han og Sandefjords lege lørdag.

  Knutsen ble kritisert for å ikke ta Jostein Gundersen av banen etter to hodesmeller i kampen mot Sandfjord, selv om legen til hjemmelaget mente han burde det.

  – Det er av og til sånn at du trenger litt betenkningstid. Jeg har ikke taklet det spesielt bra. Det er egentlig hele saken for meg: Jeg føler jeg setter vikarlegen til Sandefjord i en vanskelig situasjon. Det beklager jeg, sier Knutsen til TV 2.

  I et intervju med NRK tirsdag sa treneren følgende:

  – Han såkalte legen fra Sandefjord har jeg aldri sett før og aldri møtt før, før han er i min tekniske sone og fysisk holder tilbake vår spiller. Det er det jeg reagerer på.

  Før kveldens kamp mot Odd, tar Knutsen selvkritikk:

  – Jeg må understreke at jeg har aldri ment at det er en trener som skal vurdere en hodeskade på en spiller. Sånn som settingen ble, mener jeg spilleren burde blitt tatt ut, sier han til TV 2.

  kjetil Knutsen
  Foto: NTB
 • Odds Tewelde bekrefter forhandlinger til TV 2 før møtet mot Bodø/Glimt

  Odds stortalent Faniel Tewelde (17) bekrefter til TV 2 før kampen mot Bodø/Glimt at det er forhandlinger mellom grenlandsklubben og den belgiske klubben Lommel.

  – Det er forhandlinger mellom klubbene. Mer vet jeg ikke, sier kantspilleren til kanalen.

  Lokalavisa TA har tidligere skrevet at Odd avslo det første budet på 20–25 millioner kroner. Odd skal angivelig ønske seg et bud på minst 30 millioner for stjerneskuddet.

  – Det er fortsatt dialog, har sportssjef i Odd Morten Rønningen uttalt.

  Etter det TA erfarer er det kun småting som gjenstår før det er full enighet mellom Odd og Lommel.

  TV 2 spurte Tewelde om kampen mot Glimt i kveld blir hans siste for Odd.

  – Vi får se. Alt kan skje, svarte unggutten.

  Bodø/Glimt tar imot Odd på Aspmyra klokken 19.00.

  Tewelde
  Foto: NTB
 • Belgias kamp mot Israel flyttes til Ungarn

  Belgias hjemmeoppgjør mot Israel 6. september skal spilles uten publikum i ungarske Debrecen. Årsaken er at ingen belgiske byer ville være arrangør.

  Løsningen var ventet etter at Belgias fotballforbund tidligere i uken gikk ut og sa at nasjonsligakampen ikke kunne spilles på belgisk jord.

  Ungarske stadioner blir ofte brukt når det er behov for en nøytral bane. De israelske fotballandslagene har spilt sine hjemmekamper i Ungarn siden det brøt ut krig mellom Israel og Hamas i fjor høst.

  Allerede forrige måned ble nasjonalarenaen i Brussel utelukket på grunn av stor risiko for demonstrasjoner. Senere konkluderte andre belgiske byer på samme vis.

  Årsaken til bekymringene i Belgia er Israels krigføring på Gazastripen. I fjor høst ble to svenske fotballsupportere drept av en islamist i Brussel før en landskamp. Motivet for det angrepet var ikke antisemittisk. (NTB)

  Euro 2024 Soccer Belgium Slovakia
  Foto: Michael Probst / AP
 • Norge møter Albania i første runde av EM-omspillet

  Norges fotballkvinner klarte ikke å ta seg videre gjennom gruppespillet og må slå blant annet Albania skal de bli å se i neste års EM i Sveits.

  I begge rundene spilles det ett oppgjør på bortebane, før det best seedede laget avslutter på hjemmebane. Norge var seedet i trekningen.

  Den tidligere sveitsiske landslagsspilleren Sandy Maendly trakk Albania som Norges motstander i den første runden. Norge ble trukket sist i trekningen.

  Det er et lag de norske kvinnene er soleklare favoritter mot. I forrige VM-kvalifisering mot nettopp Albania slo de norske kvinnene dem 5-0 hjemme og 7-0 på bortebane.

  Kampen mot Albania fra C-divisjonen i Nasjonsligaen er semifinalen i omspillet for de norske kvinnene. Hvis alt går etter planen vil de møte enten Kroatia eller Nord-Irland fra B-divisjonen, lag Norge bør slå.

  Kampene i den første runden spilles mellom 23. og 29. oktober. Runde to spilles 27. november og 3. desember.

  (NTB)

  EM-kvalifisering 2024: Norge - Nederland (1-1)
  Foto: Paul S. Amundsen / NTB
 • Everton-salg kollapset: – Vil ikke gå videre med et oppkjøp

  Det ble ingen oppkjøp av majoriteten av aksjene i Everton for det amerikanske selskapet Friedkin Group.

  Det bekrefter Everton i en pressemelding. Klubben bekreftet i juni at de var i samtaler med Friedkin Group om å selge majoriteten av aksjene, men de er nå over.

  «Etter en periode med forhandlinger mellom Blue Heaven Holdings og The Friedkin Group om et potensielt salg av en majoritetsandel i Everton er det nå avsluttet, og The Friedkin Group vil ikke gå videre med et oppkjøp av klubben», heter det i meldingen.

  Det er iranske Farhad Moshiri som for øyeblikket eier Premier League-klubben, men han har de siste årene ønsket å kvitte seg med aksjene. Selskapet 777 Partners var lenge aktuell som ny eier, men også den avtalen kollapset.

  «Både Blue Heaven Holdings og The Friedkin Group inngikk forhandlingene i god tro om å undersøke om et salg kunne avtales. Disse diskusjonene er avsluttet. Partene er enige om at det er i begges interesse for Everton å utforske alternative løsninger», heter det videre i fredagens pressemelding. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Jon Super / AP
Olai Bjarke Bjørnsen

15-åring debuterte som hoveddommer på seniornivå: – Det er sjeldent

Det ble en spesiell demonstrasjon mot VAR i kampen mellom LSK og KFUM.
Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group D Poland v Austria