Hopp til innhold

Eliteserieklubbene har kuttet 32 årsverk det siste året

Likevel er ikke norsk fotballøkonomi friskmeldt.

Leif Øverland

Leif Øverland i Norsk Toppfotball legger ikke skjul på at det er uheldig at så mange klubber må kutte. Samtidig som han mener det er helt nødvendig for å få norsk fotballøkonomi på rett kjøl igjen. Her er Norsk Toppfotball-direktøren i 2013.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Eliteseriespillerne presser i disse dager det siste de har igjen av krefter ut av slitne fotballkropper, men i år er det spor av blod, svette og tårer også utenfor banen.

– Det er tøffe tak som foregår ute i klubbene, sier Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball, til NRK.

I klubbhus etter klubbhus fra nord til sør i fotball-Norge har folk måttet gå for å få ned utgifter.

Mike Jensen og Johan Andersson

Rosenborg og Lillestrøm er sammen med Vålerenga de klubbene som har nedbemannet mest det siste året. Her er Rosenborgs Mike Jensen (t.v.) og LSKs Johan Andersson i aksjon under kampen mellom de to lagene tidligere i oktober.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

NRK har snakket med samtlige eliteserieklubber og det kommer frem at de til sammen har kuttet 32 årsverk i administrasjonen det siste året. Samtidig har det kommet 5,5 årsverk til.

 • Se statistikk for hver enkelt klubb i faktaboks

30 millioner

Sammen med Vålerenga og Lillestrøm, er Rosenborg den klubben som har nedbemannet mest.

– Vi hadde lavere inntekter enn kostnader og måtte tilpasse oss verden, sier Trond Alstad, organisasjonssjef i RBK.

Han forteller at klubben i 2012 kuttet omlag 30 millioner og at de siste års kutt er en del av prosessen som startet for to år siden.

Han legger ikke skjul på at kuttene har vært nødvendig for å nærme seg en sunn økonomi.

Vondt

Men det gjør vondt.

– Dette er utfordrende for den det gjelder, samtidig som mye kompetanse forsvinner ut av klubbene, sier Øverland i Norsk Toppfotball.

Han er likevel ikke i tvil om at det er det eneste riktige å gjøre. Etter flere år med skakkjørt økonomi har ikke klubbene hatt noe valg.

– Norsk fotball jobber sammen

Likevel er det fortsatt en lang vei å gå.

Onsdag kommer lisensnemndas rapport for siste halvår, og etter det NRK forstår er det ingenting som tyder på at norsk fotballøkonomi blir friskmeldt i den.

Norsk Toppfotball-direktøren mener likevel at man er på rett vei - sammen.

– Til tross for at vi kjemper om poeng i helgene, jobber vi sammen for en bedre norsk fotballøkonomi, sier Øverland og kommer med følgende eksempler:

– Vi har et felles økonomisystem på gang. Vi har felles kundeoppfølgingssystem og vi har ulike møteplasser som gjør at ledere, økonomisjefer og folk som jobber på marked møtes og lærer av hverandre.

Fremtiden vil vise om det hjelper.

Fotball

 • Bekreftet: Benzema klar for al-Ittihad

  Karim Benzema takket tirsdag ettermiddag for seg i Real Madrid etter 14 år i den spanske hovedstaden. Nå er det bekreftet at den franske stjernen har signert for den Saudiarabiske klubben al-Ittihad.

  Det bekrefter klubben på sosiale medier.

  – Jeg ser fram til å se dere i Jeddah, sier Benzema i en kort melding.

  Franskmannen vant Ballon d'or i fjor og har vunnet Mesterligaen fem ganger, og La Liga fire ganger. Han endte til slutt med 353 mål for den spanske storklubben.

  Nå følger han altså tidligere lagkompis Cristiano Ronaldos fotspor og fortsetter karrieren i den pengesterke ligaen i Saudi-Arabia. Ifølge spanske Marca vil kontrakten være verdt utrolige 100 millioner euro i året. Det vil gjøre Benzema til en av de best betalte fotballspillerne i verden.

  benzema
  Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
 • Kasper Hjulmand fortsetter som dansk landslagstrener til 2026

  Kasper Hjulmand (51) har forlenget kontrakten som trener for det danske herrelandslaget i fotball til 2026, opplyser det danske forbundet.

  Kasper Hjulmand overtok som sjef for de danske fotballherrene etter Åge Hareide sommeren 2020.

  Året etter ledet han Danmark til semifinalen i EM, der de tapte 1-2 for England etter ekstraomganger.

  I VM i Qatar i 2022 endte Danmark sist i sin gruppe i puljespillet og måtte reise tidlig hjem. (NTB)

  Kasper Hjulmand
  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP
 • Sju personer straffet for Vinicius-hets

  Sju personer har fått bøter og er utestengt fra spanske fotballstadioner for rasisme mot Real Madrid-spiller Vinicius Junior, melder Spanias regjering.

  I januar ble det startet etterforskning av hatkriminalitet da en dokke som tilsynelatende skulle ligne Real Madrid-profilen ble hengt fra en bro foran klubbens treningsanlegg. Episoden skjedde i forbindelse med byderbyet mot Atlético Madrid.

  Sammen med dokken hang et banner med teksten «Madrid hater Real». I mai ble fire personer pågrepet for episoden, og mandag fikk de straffen. De fikk 700.000 kroner hver i bot og får ikke tre inn på spanske fotballstadioner på to år.

  Tre personer fikk også straffen sin for å ha kommet med rasistiske ytringer mot Vinicius i kampen mot Valencia i mai. De må ut med 60.000 kroner i bot og utestenges i ett år. Valencia har tidligere ytret at de selv vil utestenge dem på livstid. (NTB)

  Soccer Racism
  Foto: Tuane Fernandes / AP
 • Flaskekaster utestengt fra Nadderud stadion ut året

  Lokalavisa Budstikka melder mandag at tilskueren som kastet en flaske på dommeren Rohit Saggi etter kampen mellom Stabæk og Vålerenga forrige uke, ikke får se flere Stabæk-kamper på Nadderud i år, men åpner for nye samtaler i august.

  Saggi ble truffet av en flaske da han var på vei av banen etter kampslutt, og fikk senere påvist hjernerystelse.

  Politiet anmeldte hendelsen. Nå forteller Stabæks arrangementsansvarlig Kjetil Ekeli til Budstikka at klubben har hatt et møte med den mindreårige tilskueren og foreldrene hans.

  – Han har fått en utestengelse fra kamper på Nadderud ut 2023. Vi har avtalt et oppfølgingsmøte i august, med mulighet for å forandre deler av straffen, forteller Ekeli til avisa.

  Ledelsen mener det er på sin plass med en straff, samtidig som de ønsker å gi tilskueren en sjanse.

  Saggi
  Foto: Skjermdump/TV 2 og NRK/Hans Solbakken
 • Haavis Roma tapte cupfinalen 0–1 – Juventus avgjorde tre minutter på overtid

  Emilie Haavi og Sophie Roman Haugs Roma måtte se håpet om cupgull ryke da Barbara Bonansea sikret 1-0-seier for Juventus tre minutter på overtid.

  Roma klarte seg imidlertid langt bedre enn da de tapte 2–5 i sesongens siste seriekamp forrige uke. Lagene møttes også i fjorårets cupfinale, da Juventus også gikk seirende ut.

  Hovedstadsklubben holdt lenge unna for Juventus angrepsfotball, og så ut til å klare seg hele veien til ekstraomganger, men i det 93. spilleminutt fikk Bonansea endelig hull på byllen og sikret med det cupgullet.

  Roma vant imidlertid sin første Serie A-tittel denne sesongen etter de slo Fiorentina 2–1 i slutten av april.

  (©NTB)

  Emilie Haavi
  Foto: NTB