Her er spillerne ekspertene tror blir avgjørende i finalen

Ekspertene tror det blir jevnere enn de fleste forventer, og trekker frem to midtbanespillere på hvert lag som kan bli tungen på vektskålen.

Helland og Yttergård Jenssen

Midtbaneduell: Tromsøs Ruben Yttergård Jenssen (t.v.) og Hødds Pål Andre Helland er spillerne fotballeksperter tror kan vippe søndagens cupfinale i favør sine respektive lag.

Søndag er det klart for den 107. cupfinalen i fotball. Klokken 13.15 går Tromsøs og Hødds spillere ut på Ullevaal-matta med trykk fra 25 000 jublende mennesker rundt seg.

NRK.no har bedt et utvalg av fotballeksperter om å se nærmere på finalen mellom «David og Goliat» og komme med deres syn på:

  • 1) Kampforløpet
  • 2) Spillere som kan bli avgjørende på den store dagen
  • 3) Vinneren

Favoritten har nærmest gitt seg selv, men ekspertene er ikke så sikre på at det blir en lett seier for Tromsø.

De tror at Hødd, laget som så vidt klarte å berge plassen i 1. divisjon, vil gi laget som havnet på en sterk fjerdeplass i eliteserien kamp.

Og skal vi tro dem kan en av midtbanespillerne på hvert av lagene fort bli avgjørende i finalen.

Lars Tjærnås

Lars Tjærnås

Lars Tjærnås tror Tromsø vinner en komfortabel seier.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

1) Tromsø er favoritter, til dels store, men Hødd er modige og har et eget spill som de ikke viker fra.

Så når det gjelder kampbildet tror jeg ikke at underdogen legger seg ned for å bli styrt. Jeg tror Tromsø vil dominere, men det blir nok ikke overkjørsel.

2) Den sentrale midtbanen hos Tromsø, spesielt med Ruben Yttergård Jenssen som katalysator i laget, tror jeg kan bli avgjørende. Samtidig som Tromsø har en Zdenek Ondrasek som er svært farlig inne i boksen.

Hos Hødd er jeg veldig imponert over Pål André Helland og hans venstrefot, i tillegg til Aursnes talent.

3) Mitt tips er seier til Tromsø med et par mål.

Artikkelen fortsetter under bildet

Arne Scheie

Scheie

Arne Scheie tror kampen blir spennende til siste slutt.

Foto: Sindre Murtnes / NRK
Ørjan Håskjold Nyland

Ørjan Håskjold Nyland nevnes som en av Hødds beste spillere denne sesongen.

Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

1) Tromsø er jo i utgangspunktet favoritt, men jeg ser for meg en relativt jevn og spennende kamp. Noen har sagt til meg at det kan bli rekordsifre her ettersom et godt eliteserielag møter «dårlig» 1. divisjonslag, men det tror jeg ikke noe på. Jeg tror det blir spennende helt til slutten.

2) Hos Tromsø tror jeg Ruben Yttergård Jenssen vil være svært viktig. Han har vist at han har noen svært gode ferdigheter. I tillegg må jeg nevne eliteseriens delte toppscorer, Zdenek Ondrasek. Han kan også vise seg å bli vanskelig å hanskes med for Hødd.

Fra Hødd vil jeg trekke frem tre navn: Helland, Fredrik Klock og keeper Ørjan Håskjold Nyland.

Nyøand har vært svært god i år, en av Hødds beste. Helland har vært godt offensivt og midtstopper og kaptein Fredrik Klock blir viktig i det defensive arbeidet.

3) Jeg tror Tromsø tar en knepen seier til slutt, men det som sagt blir jevnt.

Karl Petter Løken

NRKs fotball-ekspert Karl-Petter Løken

Karl Petter Løken tror Tromsø vinner med minst to mål, men understreker at det aldri er enkelt å spå en cupfinale.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

1) Det er alltid vanskelig å spå kampforløpet i en cupfinale. Det blir ikke alltid som man tror. Men Tromsø er en ganske klart favoritt. Det er ingen tvil om det.

Derfor tror jeg Tromsø vil være det dominerende laget. De vil nok ha mest ballbesittelse og skape de fleste sjansene. Det blir nok en realtivt åpen kamp, men Tromsø må finne seg i å være favoritt.

2) Jeg tror midtbanen til Tromsø blir avgjørende. Der tror jeg de legger grunnlaget.

Om jeg skal trekke frem enkeltspillere, tror jeg Rubeyn Yttergård Jenssen kommer til å bli toneangivende. Det som må prege Hødd er lagmoral. De må stå sammen som et skikkelig lag.

3) Jeg tror Tromsø vinner. Med minst to mål. Det er normalt relativt stor forskjell mellom eliteserielag og lag i divisjonen under, og Tromsø er stor favoritt. Men det er aldri enkelt å spå en cupfinale.

Lise Klaveness

Lise Klaveness

Lise Klaveness tror Hødd vinner cupfinalen.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

1) Det er litt vanskelig å spå kampbildet. Tromsø er store favoritter, og har sånn sett mye å tape. Derfor tror jeg kanskje de vil starte kampen litt avventende.

Hødds største styrke er ikke å forsvare seg, så jeg tror og håper de vil gå offensivt til verks. Får Hødd et tidlig mål, vil kampen bli veldig åpen. Enten lykkes Hødd i det, eller så vil Tromsø ta over kampen, kontrollere oppgjøret og til slutt dra seieren i land. Men at Tromsø går ut og styrer fra første stund, det tror jeg ikke.

2) Zdenek Ondrasek har vært utrolig god i år, og kan fort bli avgjørende for Tromsø. Samtidig tror jeg Ruben Yttergård Jensen vil levere varene som alltid. Han er veldig profesjonnell. Og så har du Fredrik Björck. Han er solid i forsvaret.

For Hødd er det uten tvil Pål André Helland som er mannen. Han imponerte meg stort mot Brann og Haugesund tidligere i cupen. Han virker å passe for de store anledningene. Han spiller med høy selvtillit, og det han presterte mot Brann og Haugesund er noe av det bedre jeg har sett gjennom året. Ellers har jeg sansen for Erik Sandal. Han har noe Wesley Sneijder over seg. Rett og slett et veldig godt blikk.

3) Om det stod om hus og hjem, så ville jeg gått for Tromsø. Men jeg er en gambler, og jeg hadde nok satt pengene på Hødd. Det er ikke usannsynlig at de vinner. Jeg har litt troen på dem, jeg. Jeg går for Hødd.

Fotballnyheter