NRK Meny
Normal

Swansea sjanseløse tross 77 prosent ballbesittelse

Det var nesten så man kunne se for seg Drillo sitte og humre i sofakroken da gjennombruddshissige Newcastle satte småspillende Swansea på plass på fredag.

Papiss Demba Cissé

Papiss Demba Cissé jubler etter sin andre scoring mot Swansea. Senegaleseren er nå Premier League-historiens mestscorende spiller per kamp.

Foto: GLYN KIRK / Afp

Davide Santon og Nathan Dyer

Et vanlig syn fra fredagens kamp: Swansea, her ved Nathan Dyer, har ballen, mens Newcastle Davide Santon jager. Likevel var det liten tvil om hvem som skulle ta seieren.

Foto: GLYN KIRK / Afp

– Det er kjedelig, men det er det som er så fantastisk med fotball: At man kan dominere så mye og likevel tape, sier Swansea-manager Brendan Rodgers til britisk TV.

Swansea, som har blitt kalt Wales' svar på Barcelona, småspilte og lekte med ballen nesten hele kampen, men var sjanseløse mot dødelig effektive og direkte Newcastle.

For det hjelper fint lite å ha den fjerde beste pasningsprosenten i Europa (bak Barcelona, Bayern München og Manchester City, ifølge Opta) når motstanderne har Papiss Demba Cissé.

To scoringer av formspilleren sørget for at Newcastle nå bare ligger to poeng bak Arsenal og Tottenham på tredje- og fjerdeplass i Premier League.

Over fire ganger så mange pasninger

Tallenes tale var klar etter kampen: Dette var to lag med totalt motsatte spillestiler.

Tall fra Opta og FourFourTwo.com viser at Swansea traff med 835 pasninger i løpet av kampen. Newcastle hadde bare 181.

Det ga Swansea en ballbesittelse på imponerende 77 prosent.

– De spilte bra fotball, så vi måtte ligge kompakt, sier Newcastle-spiller Jonás Gutiérrez til britisk TV.

– Vi spilte ikke bra, men vi vant. Det er et kvalitetstegn når man kan vinne på flere måter, sier Newcastle-manager Alan Pardew.

Kontant, tidlig scoring

Likevel kom gjennombruddet altså allerede etter fem minutter for Newcastle.

Papiss Demba Cissé fikk en fin gjennombruddspasning og skjøt lavt til side for Vorm. Den nederlandske sprellemannen fikk en hånd på ballen, men greide ikke dytte den utenfor stanga.

Demba Ba

Newcastles toppscorer Demba Ba innrømmet før kampen at han er en smule misunnelig på lagkamerat Papiss Cissés målform. Fredag ble han byttet ut før det var spilt en time.

Foto: GLYN KIRK / Afp

Swansea tok kommando etter scoringen. Laget med det Barcelona-inspirerte kallenavnet «Swansealona» hadde ballinnehav som ville gjort selv katalanerne misunnelige i første omgang: fantastiske 79 prosent.

Likevel slet de med å trenge gjennom Newcastle-muren, og det ble med et par skuddforsøk fra Premier Leagues store formspiller, Gylfi Sigurdsson. Dermed ledet Newcastle til pause - utrolig nok med bare 21 prosent ballbesittelse.

Cissé igjen

Det vanvittige ballinnehavet fortsatte etter pause, da med et noe hvassere Swansea-angrep.

Likevel var det gjennombruddshissige Newcastle og fantastiske Papiss Demba Cissé som skulle score igjen.

Senegaleseren fikk sjansen fra skrått hold og siktet mot det borterste hjørnet. Ballen duppet perfekt over keeper og inn i nettet. En vakker scoring av nykommeren.

Papiss Demba Cissé

Papiss Demba Cissé kysser gresset etter en av sine to scoringer.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Rekordfarlige Cissé

Målet var hans niende på åtte kamper etter overgangen fra tyske Freiburg. Ifølge Opta betyr det at han nå er den spilleren i Premier League-historien som har scoret flest mål per kamp.

Utvalget er selvfølgelig lite, men det er ingen tvil om at 26-åringen har blitt en hit for Newcastle.

– Han er spesiell. Vi hadde Demba Ba som gjorde det samme i starten av sesongen også, og dette er viktig for laget. Nå ønsker vi bare at han skal fortsette å score, sier Gutiérrez.

Med sin tredje kamp på rad med to scoringer tangerte Cissé også en Premier League-rekord. Han er den 12. spilleren til å score minst to mål i tre strake kamper, ifølge Infostrada.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.