Hopp til innhold

Edvartsen: – Jeg har brukt fire år på å kjempe meg tilbake

Svein-Erik Edvartsen er tilbake som FIFA-dommer i 2013 etter at han ble vraket for fire år siden. Nordmannen har kjempet hardt og nå vil han vise seg tillitten verdig.

Svein-Erik Edvartsen

Svein-Erik Edvartsen ble vraket som FIFA-dommer etter 2008-sesongen. Nå får han muligheten til å dømme internasjonal fotball igjen.

Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

Rune Pedersen

Svein-Erik Edvartsen mener han aldri hadde klart å kjempe seg tilbake uten støtten fra dommersjef Rune Pedersen.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Henry Øberg

Svein-Erik Edvartsen tenker på sin mentor Henry Øberg, tidligere fotballdommer, hver gang han dømmer kamper.

Foto: Scanpix / NTB scanpix
– Da jeg ble vraket som FIFA-dommer etter 2008-sesongen hadde jeg to valg: Slutte eller jobbe knallhardt for å slå tilbake, sier Svein-Erik Edvartsen til NRK.

33-åringen valgte det siste.

– Jeg nådde mitt første store mål da jeg dømte cupfinalen i 2011 og har nådd mitt andre store mål når jeg blir FIFA-dommer igjen før sesongen 2013, sier Edvartsen.

Ydmyk

Edvartsen fikk beskjed om at han hadde fått tilbake lisensen onsdag kveld.

– Da tenkte jeg at jeg har jobbet i fire år etter at jeg ble vraket, og at dette var en veldig bra julegave, sier han.

– Jeg er veldig ydmyk for å komme tilbake på lista. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å vise at jeg er den tillitten verdig. Jeg føler det er en stor seier for meg selv, og det viser at det er mulig å slå kraftig tilbake etter en downperiode, sier han.

Kjempet i fire år

Edvartsen er av Norges mest profilerte fotballdommere. Han legger ikke på at veien tilbake til FIFA-lisens har vært tøff.

– Jeg har brukt fire år på å kjempe meg tilbake på den internasjonale listen. Det har vært mye hard jobbing og uten støtte fra dommersjef Rune Pedersen i alle disse årene, hadde jeg ikke vært i nærheten av å klare dette, sier 33-åringen.

Han mistet lisensen etter svak dømming i 2008, men har jobbet seg opp igjen på et høyt nivå. Nå er han belønnet med lisens.

– Det viser at systemet fungerer. Du får litt som fortjent, sier han.

Tenker på Øberg

Toppdommeren sier også at den tidligere fotballdommeren Henry Øberg, som gikk bort i fjor, har betydd mye for ham.

– Noe av det siste han sa til meg etter cupfinalen og før han døde var at han trodde jeg ble FIFA-dommer igjen i 2013 hvis jeg presterte bra i Tippeligaen i 2012, sier Edvartsen.

– Hver gang jeg dømmer fotball tenker jeg på Henry og jeg vet stort sett hva han ville ha rådet meg til i ulike situasjoner, sier Edvartsen.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden