NRK Meny
Normal

Edvartsen: – Jeg har brukt fire år på å kjempe meg tilbake

Svein-Erik Edvartsen er tilbake som FIFA-dommer i 2013 etter at han ble vraket for fire år siden. Nordmannen har kjempet hardt og nå vil han vise seg tillitten verdig.

Svein-Erik Edvartsen

Svein-Erik Edvartsen ble vraket som FIFA-dommer etter 2008-sesongen. Nå får han muligheten til å dømme internasjonal fotball igjen.

Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

Rune Pedersen

Svein-Erik Edvartsen mener han aldri hadde klart å kjempe seg tilbake uten støtten fra dommersjef Rune Pedersen.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Henry Øberg

Svein-Erik Edvartsen tenker på sin mentor Henry Øberg, tidligere fotballdommer, hver gang han dømmer kamper.

Foto: Scanpix / NTB scanpix
– Da jeg ble vraket som FIFA-dommer etter 2008-sesongen hadde jeg to valg: Slutte eller jobbe knallhardt for å slå tilbake, sier Svein-Erik Edvartsen til NRK.

33-åringen valgte det siste.

– Jeg nådde mitt første store mål da jeg dømte cupfinalen i 2011 og har nådd mitt andre store mål når jeg blir FIFA-dommer igjen før sesongen 2013, sier Edvartsen.

Ydmyk

Edvartsen fikk beskjed om at han hadde fått tilbake lisensen onsdag kveld.

– Da tenkte jeg at jeg har jobbet i fire år etter at jeg ble vraket, og at dette var en veldig bra julegave, sier han.

– Jeg er veldig ydmyk for å komme tilbake på lista. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å vise at jeg er den tillitten verdig. Jeg føler det er en stor seier for meg selv, og det viser at det er mulig å slå kraftig tilbake etter en downperiode, sier han.

Kjempet i fire år

Edvartsen er av Norges mest profilerte fotballdommere. Han legger ikke på at veien tilbake til FIFA-lisens har vært tøff.

– Jeg har brukt fire år på å kjempe meg tilbake på den internasjonale listen. Det har vært mye hard jobbing og uten støtte fra dommersjef Rune Pedersen i alle disse årene, hadde jeg ikke vært i nærheten av å klare dette, sier 33-åringen.

Han mistet lisensen etter svak dømming i 2008, men har jobbet seg opp igjen på et høyt nivå. Nå er han belønnet med lisens.

– Det viser at systemet fungerer. Du får litt som fortjent, sier han.

Tenker på Øberg

Toppdommeren sier også at den tidligere fotballdommeren Henry Øberg, som gikk bort i fjor, har betydd mye for ham.

– Noe av det siste han sa til meg etter cupfinalen og før han døde var at han trodde jeg ble FIFA-dommer igjen i 2013 hvis jeg presterte bra i Tippeligaen i 2012, sier Edvartsen.

– Hver gang jeg dømmer fotball tenker jeg på Henry og jeg vet stort sett hva han ville ha rådet meg til i ulike situasjoner, sier Edvartsen.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.