Dyr cuprunde for Glimt og TIL

Tromsø og Bodø/Glimt reiser dobbelt så langt som resten av eliteserien til saman i årets første cuprunde.

William Frantzen

I fjor møttest Tromdø og Bodø/Glimt i cupen. I år får dei kvar si lange og dyre reise i første runde

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Ja, dette kan bli sesongens dyraste tur for oss, seier Bodø/Glimts Håvard Sakariassen. Hans lag skal reise til Kirkenes. Det er 1216 kilometer, eller halve Norge på langs. Ein veg.

Det andre eliteserielaget frå Nord-Norge, Tromsø, skal sørover til Mo. Dit er det 674 kilometer, ifølgje oversikta som Avisa Nordland har utarbeidd.

Følg 1. runde i cupen her

Tur-retur må dermed dei to nordnorske laga reise 3780 kilometer. Dei 14 sørnorske eliteserieklubbane reiser totalt 1450 kilometer. Der har Aalesund den lengste reisa, på 126 kilometer. Dei skal til Stryn.

Sekssifra beløp

Sakariassen reknar med at denne turen åleine kjem på over 100.000 kroner. I tillegg kjem overnattingsutgifter, som følgjer med ein så lang tur.

Det er ikkje berre-berre for ein klubb med ein allereie pressa økonomi.

– Vi har ingenting mot turen til Kirkenes eller kampen mot dei. For turen sin del er det fint, seier han til Avisa Nordland.

Det er Norges Fotballforbund som set opp kampane i dei første rundane, og dei betaler ikkje kompensasjon for lange reiser.

– Men vi prøver å fordele dei tyngste reisene og største ulempene frå runde til runde og frå år til år. Då vi sette opp årets første NM-runde, såg vi på kven som hadde dei tøffaste reisene dei siste sesongane, seier Rune Pedersen i Norges Fotballforbund.

Eliteserielaga skal spele borte

Laga i eliteserien skal ha bortekampar dei to første cuprundane, det har klubbane sjølv vore med på å bestemme.

– Vi vil også prøve å variere motstandarane frå år til år, og saman med reisebelastninga inngår det i puslespelet ved å sette opp kampane. Vi gjer så godt vi kan, seier Pedersen.

I tillegg kan tung reisebelastning i tidlege rundar gi fordelar når heime- og bortekampar skal fastsetjast i seinare rundar. Ikkje minst kan det hjelpe når det drar seg til i fjerde runde og kvartfinalene. Det er det ikkje kampoppsett, men trekning.

– Då blir heimebana vald ut frå kor mange heime- og bortekampar laga har tidlegare. Om det står likt, blir det reisebelastninga i dei tidlegare rundane som vanlegvis blir avgjerande, seier Pedersen.

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • – Grealish klar for Manchester City

  Den anerkjente fotballjournalisten Fabrizio Romano melder at Aston Villa-stjerne Jack Grealish er klar for Manchester City.

  Det hevdes at Villa mottar en enorm overgangssum på rundt 1,2 milliarder kroner. Grealish skriver under på en kontrakt som strekker seg til 2026.

  Romano hevder at Grealish drar til Manchester for å gjennomføre den medisinske testen torsdag morgen. Dette vil bli tidenes dyreste Manchester City-overgang.

  Jack Grealish
  Foto: Richard Heathcote / AFP
 • Tre norske mål i MLS

  Ola Kamara scora to og Jakob Glesnes eitt i den amerikanske fotballigaen MLS i natt.

  Kamara sette inn 1-0 og 3-0 for DC United, som slo Columbus Crew 4-2 borte.

  Glesnes scora det første i Philadelphias 3-0-siger over Toronto.

  Philadelphia er nummer 4 og DC United nummer 6 i Eastern Conference.

  Ola Kamara
  Foto: Brad Mills / Reuters
 • Ings klar for Aston Villa

  Aston Villa henter Premier League-spissen Danny Ings fra Southampton. 29-åringen har skrevet under en avtale for de tre neste sesongene.

  Birmingham-klubben opplyser om overgangen på sitt nettsted.

  Ings scoret i alt 13 mål for Southampton sist sesong. Den solide formen gjorde at han i fjor høst fikk sine første kamper for England på fem år.

  – Danny er en utmerket Premier League-spiller. Han er også svært profesjonell, og han vil bli en leder og rollemodell i troppen vår, sier Villa-manager Dean Smith. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Andrew Boyers / AP
 • La Liga sikret milliardavtale

  Den spanske ligaen bekrefter onsdag på sitt nettsted at de selger 10 prosent av sin bedrift til CVC for en pengesum tilsvarende over 28 milliarder kroner.

  Det gir spanske lag en etterlengtet tilstrømming av penger, etter at flere har slitt med vanskelig økonomi som følge av blant annet koronapandemien.

  Spesielt viktig kan det bli for ligaens to største klubber, Barcelona og Real Madrid. De kan få henholdsvis 270 og 261 millioner euro som et resultat av avtalen, melder Marca ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Storklubbene har måttet selge unna spillere for å ha god nok økonomi til å signere forsterkninger i det siste.

  Messi
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Van Gaal tar over Nederland igjen

  Louis van Gaal (69) er tilbake som Nederlands landslagssjef i fotball sju år etter at han ga seg i jobben. Hans første test kommer mot Norge på Ullevaal.

  Nederlands fotballforbund bekreftet ansettelsen onsdag på sitt nettsted.

  Kontrakten er på 18 måneder, og van Gaal får i oppgave å lede laget til VM i Qatar mot slutten av 2022. Van Gaal får også lede landet i VM dersom Nederland kvalifiserer seg.

  – Nederlandsk fotball har alltid stått mitt hjerte nær, og å være trener for landslaget er etter mitt syn en viktig posisjon for utviklingen av vår fotball, sier van Gaal.

  Han har tidligere ledet det nederlandske herrelandslaget i to perioder (2000-2002 og 2012-2014). Det siste han gjorde med Nederland før han ble Manchester United-manager foran 2014/15-sesongen, var å ta bronse i VM i Brasil.

  Louis van Gaal
  Foto: Martin Meissner / AP