NRK Meny
Normal

Her er duellene som kan avgjøre gigantoppgjøret

Ronaldo, Rooney, van Persie, Özil, Alonso, Ramos, listen bare fortsetter. Det er ikke bare to av verdens beste lag som møter hverandre til duell i mesterligaens åttendedelsfinale, det er også noen av verdens beste spillere og trenere. Her er kampene i kampen.

Real-United duell

Kampene i kampen er mange. Åttendedelsfinalen i mesterligaen er ikke bare en duell mellom to av verdens største lag, det er også mange dueller mellom noen av verdens beste spillere–og trenere.

Foto: AFP/AP

Det er naturlig nok stort fokus på Cristian Ronaldos tilbakekomst på Old Trafford for første gang siden han forlot Manchester United i 2009, men over to gigantoppgjør mellom Real Madrid og Manchester United i mesterligaens åttendedelsfinale, blir det nok flere enn portugiseren som kommer til å markere seg på en eller annen måte.

NRK.no har sammen med fotballeksperter sett på de duellene som kan vise seg å bli avgjørende når de to storlagene møtes for første gang på ti år.

Ronaldo vs. United-forsvarets høyreside

– Den første og kanskje største duellen vil stå mellom Ronaldo Og de to Manchester United stiller med på høyre back og høyre midtstopper. Mye vil avhenge av dem for å stoppe portugiseren og det blir spennende å se hvordan de klarer å hanskes med farten og fysikken til Ronaldo, sier C More-kommentator Petter Veland til Nrk.no. Han er ekspert på spansk fotball og La Liga.

Petter Veland

Petter Veland er spent på den direkte duellen mellom Xabi Alonso og Wayne Rooney.

Scheie

Arne Scheie tror mye vil avhenge av Rooney og van Persie for United.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Kommer ikke Ronaldo til å bytte side ofte i kampen?

– Det har han gjort i mindre og mindre grad, han bevegde seg mer over på høyre side før. Noen ganger på kontringer er det litt tilfeldig hvilken side Ronaldo befinner seg på. Det avhenger av hvilken spiller han har fulgt på for eksempel en defensiv dødball. Men i etablert angrep ligger han til venstre på banen.

Arne Scheie karakteriserer også dette som en av nøkkelduellene, men han er også spent på hvordan Ronaldo takler det mentale i oppgjørene mot sin gamle klubb.

– Ronaldo kommer jo «hjem» på en måte, og jeg synes det blir veldig spennende å se hvordan han takler å spille på sin gamle hjemmebane, mot gamle lagkompiser og mot treneren han har omtalt som «far». Det kan bli en duell mellom Ronaldo og publikum opp i det hele, mener NRKs fotballekspert.

Rooney vs. Alonso

Å hindre motstanderen i å sette i gang angrep er alltid fordelaktig når et lag ønsker å nøytralisere motstandere. Petter Veland tror vi i møtet mellom Real og United kan får to konkrete spillere på hvert lag som vil forsøke å hindre hverandre i det oppbyggende spillet.

– Det andre som blir spennende for meg å følge med på er hvordan de respektive lagene nøytraliserer de spillerne som er med i det oppbyggende spillet til motstanderen. Her tror jeg vi får se en direkte duell mellom Xabi Alonso og Wayne Rooney, sier Veland.

Alonso ligger dypt sentralt i banen for Real og dermed kan Rooney få ansvaret med å presse han og ikke la ham få tid til å sette i gang angrep.

For Manchester United har vi den siste tiden sett at Wayne Rooney kommer dypt ned i banen fra sin posisjon i angrep for å motta ballen, og senere slå en genial pasning som skaper målsjanse for medspillere.

Dette så vi sist i ligakampen mot Everton søndag, da Rooney kommer ned i banen og mottar ballen langt bak angrepslinja til United – foran seg har han Robin van Persie og begge vingene. Angrepet ender med en nydelig pasning til van Persie som treffer stolpen.

Artikkelen fortsetter under

REALMADRID-VALENCIA

Xabi Alonso er svært viktig for det oppbyggende spillet til Real. Det samme er Rooney for United, og de to kan bli nødt til å stanse hverandre onsdag kveld.

Foto: DOMINIQUE FAGET / Afp

– Rooney vil komme dypt til det rommet Alonso dekker under kampen mot Real, og da blir det spanjolen som må hindre han fra å strø de gode pasningene, mener Veland.

Jones vs. Özil?

Phil Jones Marouane Fellaini

Phil Jones ble satt som frimerke på Mourane Fellaini mot Everton, og var det med hell. Venter ny mannsmarkering mot Real?

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

I kampen mot Everton ble Phil Jones satt til å markere Marouane Fellaini, noe han gjorde med hell. Han har også tidligere i sesongen vært frimerke på Tottenhams Gareth Bale. Derfor har det blitt spekulert i at 20-åringen vil få en lignende rolle i storoppgjøret mot Real. Mannen han oftest har blitt nevnt som mulig frimerke for: Mesut Özil.

– Hvis United legger ekstra mye vekt på å fjerne Özil, så vil det jo gi mer rom til spillere som Di Maria og Cristiano Ronaldo, sier Petter Veland.

Han mener at United optimalt sett så burde hatt frimerke på tre-fire Real Madrid-spillere, og sier at det er både plusser og minuser ved å sette frimerke på spillere.

– Dette blir en vurdering de to trenerne må ta; hvis man setter frimerke så fjerner man også en forsvarer i det etablerte spillet som ikke kommer til å ligge i sone, men i forhold til spilleren han markerer, sier han.

– Men hvis United skal sette frimerke noen hos Real Madrid, er Özil rett man da?

– Han er vel forbi det punktet der han er undervurdert, men han går fortsatt litt under radaren fordi han ikke opparbeidet seg et like stort navn som dem han spiller med, sier Veland og utdyper hvorfor tyskeren er så viktig:

– Det samarbeidet som Özil og Ronaldo har utviklet i angrepsspillet og kontringsspillet er veldig sterkt og veldig bra. De finner hverandre nesten i blinde. Özil gir veldig gode arbeidsforhold til Ronaldo på banen.

Artikkelen fortsetter under

Cristiano Ronaldo Ozil

Cristiano Ronaldo og Mesut Özil har utviklet et fantastisk samarbeid, mener La Liga-ekspert Petter Veland.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Rooney/van Persie vs. Pepe/Ramos

United scoret bare ni mål i gruppespillet, og duoen Rooney/van Persie var ansvarlige for fire av dem. I ligaen har de to til sammen 29 mål (Rooney ti, van Persie 19) etter 26 spilte kamper, i tillegg til 14 målgivende pasninger (syv hver).

– Det er to av verdens beste angrepsspillere, sier Arne Scheie.

Og på grunn av sin styrke, fart, hodestyrke og posisjoneringsevne, er Sergio Ramos og Pepe to av verdens beste midtstoppere.

Arne Scheie synes det blir spennende å se hvordan de to stopperne klarer å hanskes med United-spissene, og mener fort at denne duellen kan bli avgjørende.

Artikkelen fortsetter under

Britain Soccer Premier League

Godt samarbeid kan man trygt si at disse to karene også har utviklet. Rooney og van Persie mot Southampton 30. januar.

Foto: Jon Super / Ap

– Hvis Real-stopperne kan nøytralisere disse to angriperne, så tror jeg at de har store sjanser til å nå kvartfinalen, for det er vanskelig å se for seg at Manchester United går videre uten at van Persie og Rooney presterer på et høyt nivå, sier Scheie.

Og Sergio Ramos er selv klar over hvor vanskelig det kommer til å bli stanse de to.

– Selvfølgelig vet vi hvor tøft det kommer til å bli. Én tabbe og vi er ute, sa han til den britiske avisen The Guardian nylig.

– Van Persie er i veldig, veldig god form. Han er rask, skyter bra og er alltid en plage for oss forsvarsspillere.

Ferguson vs. Mourinho

Det hele startet for ganske nøyaktig ni år siden. Samme turnering, samme runde. Jose Mourinhos Porto møtte Sir Alex Fergusons Manchester United i åttendedelsfinalen i 2003/2004 sesongen.

Den første kampen ble avsluttet med en pekefinger fra Ferguson opp i ansiktet til Mourinho, og beskyldninger om skuespill fra Porto-spillerne ute på banen.

– Jeg skjønner hvorfor han er emosjonell. Man blir trist når ditt lag blir dominert av en motstander som er bygd opp av ti prosent ditt budsjett, sa Mourinho etter kampen om Fergusons beskyldninger.

Den andre kampen i Manchester endte med en jublende Mourinho som spurtet langs sidelinjen da Costinha på overtid sendte hans lag videre til kvartfinale.

Siden nådde rivaleriet mellom de to managerne nye høyder under Mourinhos opphold i Chelsea, og han har ofte blitt beskyldt for å ville slå Ferguson mer enn laget hans (Se innbyrdes oppgjør mellom de to managerne i faktaboksen til høyre).

Begge er glimrende taktikere og vet å få spillerne sine til å utnytte motstanderens svakheter. Justeringene de to foretar i forkant av de to oppgjørene kan vise seg å bli avgjørende.

Men den siste tiden har de to tidligere kamphanene snakket veldig varmt om hverandre i media, og også karakterisert seg som venner.

Artikkelen fortsetter under

FBL-BRITAIN-COMMUNITY SHIELD-CHELSEA-MAN U

Mourinho og Ferguson har etter hvert blit svært så gode venner. Her fra en Community Shield-kampe mellom Chelsea og Mancester United.

Foto: CARL DE SOUZA / AFP

Mourinho var i helgen på besøk på Old Trafford og så oppgjøret mellom Manchester United og Everton.

– Jeg har en klar oppfatning av at det forholdet var mye mer anstrengt før. Nå som de har fått hverandre litt på avstand, tror jeg at de har utviklet mye mer respekt for hverandre. Det gjenspeiler seg i måten de uttaler seg om hverandre til media, og Mourinho blir jo av mange sett på som mulig erstatter for Ferguson. Den Kampen dem to mellom var veldig mye større før, mener Arne Scheie.

Petter Veland er av samme oppfatning og mener at Mourinho i dag ikke har den samme personlige trangen til å slå Ferguson.

– Mourinho er en utrolig god lagbygger. Inn mot og under kampen mot Manchester United, så tror jeg at det bare er én ting som står i hodet på Mourinho, og det er at klubben Real Madrid skal ta seg videre til kvartfinalen. Ikke at han skal få et godt resultat mot Sir Alex, sier han.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.