NRK Meny
Normal

Dronningen takket i garderoben

Spanias dronning Sofia gikk personlig inn i garderoben og takket spillerne for innsatsen og finaleplassen rett etter semifinalen onsdag kveld.

Video Celebert besøk i garderoben

Den vanligvis så reserverte monarken sluttet seg til seierssangen med de ekstatiske spillerne.

- I navnet til hele kongefamilein og hele det spanske folket: Dette var helt vidunderlig. Fantastisk, rett og slett fantastisk, sa den 71-årige
dronningen til spillerne.

Seansen ble filmet av Spanias reservekeeper Jose Manuel Reina.

- Jeg forlater dere nå - helt til (finalen i) Johannesburg, la hun til før hun trakk seg tilbake fra de overraskede spillerne.

Kronprinsen vil se finalen

Dronningen var til stede på ærestribunen, med sete mellom FIFA-president Sepp Blatter og Sør-Afrika-president Jacob Zuma, under semifinalen mot Tyskland.

Dronningen fikk se det spanske landslaget være klart best på banen, og ta seg videre til VM-finalen på fortjent vis. Den katalanske helten Carles Puyol stanget inn seiersmålet. Da jublet dronningen med de øvrige tilreisende fra Spania.

Dronningen kan være en lykkeamulett for landslaget. Rafael Nadal tok seg iallfall enkelt til Wimbledon-tittel foran monarken tidligere i år.

Kronprins Felipe ønsker også å reise til Sør-Afrika for å se finalen.

- Kofferten er så å si ferdigpakket. Sammen med hele landet støtter jeg laget. Semifinalen mot Tyskland var vanskeligere enn finalen blir, sier tronarvingen.

Nederlands kronprinspar

Nederlands kronprinspar jublet vilt da Nederland sikret seg finaleplass

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Monarkienes møte

Finalen i Johannesburg søndag blir første gangen at to monarkier møtes i en VM-finale. For også i Nederland finnes det en kongefamilie.

Det nederlandske monarkiet har fått seg et løft av nasjonens VM-innsats. Og stjernespillerne lar seg imponere av de kongelige.

Det nederlandske monarkiet har slitt i motbakke den siste tiden, etter at kronprins Willem-Alexander og kona, kronprinsesse Maxima, brukte store summer på å bygge en luksusvilla på en afrikansk halvøy, midt i økonomikrisen.

Men de kongelige har markert seg på en positiv måte i forbindelse med VM-sluttspillet, minner nederlandske medier sine lesere om.

- Du er min engel, Dirk!

Nederlandsk kronprinspar

Nedrlands kronprinsesse Maxima og kronprins Willem-Alexander jublet over Nederlands finaleplass

Foto: Roberto Candia / Ap

Stjernespissen Dirk Kuyt ble helt satt ut da han fikk møte Maxima.

- Hun så rett på meg, og sa: Dirk, jeg synes alle spillerne var vidunderlige, men du er min engel, sier Kuyt.

Enkelte hevder at de kongelige soler seg i glansen av VM-stjernene, men denne gruppen regnes som et mindretall. Kuyt er iallfall ikke blant dem.

- Det er noe helt spesielt når kona til vår framtidige konge sier noe sånt som det til deg, sier Liverpool-spilleren.

Jubeldans på tribunen

Kronprinsen har røpet at hele kongefamilien ikler seg de oransje farger for å heie på laget. Prinsesse Amalia sjarmerte også pressen da hun viste fram vuvuzela-kunnskapene nylig, selvsagt i oransje klær.

Maxima var til stede under semifinalen, og hennes jubeldans på tribunen går som en farsott i nederlandske medier.

- Hun er veldig hyggelig. Entusiasmen da hun kom inn i garderoben var utrolig, sier Robin van Persie, men også kronprinsen har gjort inntrykk.

- Jeg ble dekket av gåsehud da kronprinsen kom på besøk, sier John Heitinga.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.