Drillo: - Om vi slår Portugal skal det mye til for å stoppe oss

Lurer du på hvordan Norge ligger an med henholdsvis seier, uavgjort eller tap mot Portugal lørdag kveld? Drillo, Arne Scheie og Norsk regnesentral gir deg svaret.

Egil Drillo Olsen

Egil «Drillo» Olsen har stor tro på Norge uansett om det blir seier, uavgjort eller tap mot Portugal. Arne Scheie advarer mot en innstilling om at kampen ikke er avgjørende.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Anders Løland

Seniorforsker Anders Løland ved Norsk regnesentral.

Foto: NRK

Norge leder EM-kvalifiseringsgruppe H med tre poeng før lørdagens tøffe bortekamp mot Cristiano Ronaldo og Portugal.

Med bare fire kamper igjen for hvert av lagene er Norges ledelse i ferd med å bli virkelig betydelig.

Tabellen vil si enda mer etter lørdagens kamper, og i den forbindelse er det på sin plass å vurdere Norges EM-sjanser avhengig av lørdagens resultat.

Sett opp ditt eget lag: Hvem er Drillos beste menn?

Seier: Stor sannsynlighet for EM-spill

Om Norge skulle slå Portugal, vil vi ha seks poeng forsprang på det Drillo kaller verdens beste landslag. I tillegg vil vi ligge minst tre poeng foran Danmark.

Det er et trygt forsprang, mener landslagstreneren.

– Det er ikke sikkert jeg sier dette etter at vi eventuelt har vunnet, men ja, akkurat nå føler jeg det skal mye til for at vi ikke går til EM hvis vi slår Portugal, sier Drillo til NRK.no.

Fotballprofessoren er glad i tall, men selv ikke han kan tyde tabeller som matematikerne ved Norsk regnesentral.

Også de konkluderer med det hvem som helst kan se med det blotte øye - at Norge kommer til å være i glimrende posisjon med seier.

– Da er vi jo nesten i EM. Vi har to statistisk sett lette kamper igjen, og da skal det ikke gå an å rote det til, sier seniorforsker Anders Løland til NRK.

Basert på blant annet FIFA-rankingen og tidligere resultater har Løland og kollegene regnet seg fram til at det før kampen er 77 prosent sjanse for at Norge kommer til EM.

De har ikke gjort eksakte beregninger over hva som skjer med EM-sjansene om Norge skulle slå Portugal, men er sikre på at sannsynligheten vil øke betraktelig.

– Hvis vi vinner, kommer sannsynligheten for norsk EM-spill til å være godt over 80 prosent, det er jeg helt sikker på, sier seniorforsker Anders Løland til NRK.

 • Les mer i faktaboksen til høyre om hvor pålitelig matematikernes modell er.

Også NRKs fotballkommentator Arne Scheie ser svært lyst på EM-sjansene om Norge vinner.

– Selv for meg er dette enkel matematikk. Med seier mot Portugal, samt tre poeng mot både Island og Kypros, vil Norge ha 19 poeng. Dét blir det vanskelig for motstanderne å ta igjen, spesielt med tanke på at Portugal og Danmark må spille mot hverandre, sier Scheie.

Uavgjort: Status quo

Drillo varslet allerede etter Danmark-kampen at han trodde på norsk poeng i Portugal.

Skulle Norge ta nettopp ett poeng, vil Danmark antageligvis ligge ett poeng bak, mens Portugal forblir tre poeng bak.

Egil Drillo Olsen

Drillo har hode for statistikk, men driver ikke med statistiske beregninger av hvor gode sjansene er for å avansere til EM.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

– Jeg tror sannsynligheten for avansement vil være omtrent den samme som i dag, altså i underkant av 80 prosent, om det blir uavgjort på lørdag, sier Løland i Norsk regnesentral.

Danmark vil i så fall ha krøpet nærmere, men EM-sjansene forblir høye fordi Norges ledelse vil være mer verdt med færre kamper igjen å spille.

– Blir det uavgjort, ligger vi fortsatt veldig godt an, sier Drillo.

– Har du gjort noe prosentregning for å finne ut av sannsynligheten for norsk EM-plass?

– Nei, nei, nei. Jeg har aldri drevet med sånne prosentregninger, jeg har bare slengt ut av meg tull og tøys som kommer på trykk, spøker Egil Olsen, som tydeligvis har humøret på plass før en av hans viktigste landskamper noensinne.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tap: Fortsatt gode muligheter

Både Drillo, Scheie og Norsk regnesentral mener Portugal er favoritter. Det samme sier John Carew.

– Vi har ikke noe å tape. Ingen forventer at vi skal ha sjans, så vi kan senke skuldrene og nyte øyeblikket, sier John Carew.

Det er selvfølgelig ikke riktig at landslaget ikke har noe å tape - med tap mister vi tabelltoppen til Portugal.

Situasjonen er likevel langtfra håpløs selv med null poeng, i hvert fall om vi tar utgangspunkt i modellen til Norsk regnesentral.

– Taper vi, går sannsynligheten ned til omkring 70. Det nøyaktige tallet kommer an på den andre kampen i gruppa, sier seniorforsker Løland.

På mange måter kan poeng i Portugal-kampen regnes som en bonus, for sjansene for avansement er gode selv med tap.

Arne Scheie

Arne Scheie håper ikke spillerne tenker at det går bra med tap mot Portugal - men mener også de på mange måter vil ha rett i en slik konklusjon.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– På en måte er det ikke kjempeviktig å ta poeng mot Portugal, for i modellen vår regner vi ikke med at Norge tar poeng. Det er mye mer dramatisk for vår modell om for eksempel Norge taper mot Island, sier Løland.

Les også: Norge spiller i historisk heksegryte

Landslagstreneren er enig.

– Taper vi er vi naturligvis fremdeles med. Da vil også resultatet av kampen mellom Island og Danmark bidra til hvor stor sjansen er. Men vi er med uansett resultat, sier Drillo.

Også Scheie tror Norge står godt rustet selv med tap mot Cristiano Ronaldos grønnkledde mannskap.

– Det ser veldig bra ut selv med tap, for vi kan fortsatt ta minst ett poeng mot Danmark, sier kommentatorlegenden.

Nå håper han de norske spillerne unngår å la den gode utgangsposisjonen prege innsatsen mot Portugal.

– Nå må bare ikke spillerne lande på den tanken at det går bra selv med tap, sier Scheie.

Les også: Ta ut din egen startellever til kampen mot Portugal!

Tror du Norge går til EM? Diskutér i kommentarfeltet!

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Gullfeiringen ble voldelig

  20 personer ble arrestert og tre polititjenestemenn påført skader da feiringen av seriemesterskapet til den skotske fotballklubben Rangers endte kaotisk lørdag, melder NTB.

  Rangers, som ledes av Liverpool-legenden Steven Gerrard, er seriemester for første gang på ti år.

  Etter kampen og ut i de sene nattetimer strømmet ekstatiske fans ut i Glasgows gater for å feire. Etter hvert måtte bevæpnet politi settes inn for å ta hånd om supportere som utagerte.

  – Mens festlighetene fortsatte, begynte deler av folkemengden i økende grad å oppføre seg uregjerlig. Eiendommer ble påført skade, og folk ble overfalt, sier politiinspektør i Glasgow, Mark Sutherland.

  – Våre betjenter ble gjenstand for folkemengdens oppmerksomhet, og det ble kastet raketter og romerske lys mot dem, tilføyer han.

  Minst tre politimenn skal ha blitt skadd.

  Glasgow har den siste tiden opplevd en klar stigning i antall smittetilfeller.

  Skotske myndigheter har tidligere kritisert klubbledelsen for den evne til å kontrollere egne fans. Det skjedde blant annet da ligagullet var et faktum i mars. Også da strømmet tusenvis ut i gatene tross pandemien.

  Britain Soccer Scottish Premiership
  Foto: Andrew Milligan / AP
 • Første mål for Hedenstad

  Vegar Eggen Hedenstad scoret sitt første mål i tyrkisk fotball da Karagümrük knuste Denizlispor 5-1 i siste serierunde lørdag.

  Nordmannen fastsatte resultatet på overtid og scoret dermed også klubbens siste mål for sesongen. Den endte med 8.-plass i eliteserien.

  Alexander Søderlund ble byttet ut etter en time da Rizespor tapte 0-2 for Basaksehir.

  Eliteserien fotball 2020: Rosenborg - Stabæk (2-2).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Zlatan mister EM

  Zlatan Ibrahimovic slipper operasjon, men må han pleie kneet i halvannen måned framover. Ifølge Sveriges landslagssjef Janne Andersson mister han EM.

  I en pressemelding opplyser Milan at Ibrahimovic må gjennomgå en «konservativ behandling» i seks uker. Serie A-klubben utdyper ikke hva den legger i det begrepet.

  – Han har dessverre meddelt at skaden stopper ham fra å delta i EM. Det er jo trist både for Zlatan og oss. Jeg snakket med Zlatan i dag (lørdag). Jeg håper han snart er tilbake på banen igjen, sier Andersson ifølge Aftonbladet og Expressen.

  Sverige starter EM mot Spania 14. juni. Siste gruppekamp går ni dager senere. Deretter er det utslagsrunder.

  Ibrahimovic hinket av banen med knetrøbbel i 3–0-seieren over Juventus sist helg. Undersøkelser har slått fast at han ikke har skader på leddbånd.

  Ibrahimovic fyller 40 år 3. oktober. Hans comeback i EM var sett på som et skikkelig krydder for mesterskapet, men nå kan han glemme disse planene. (NTB)

  Zlatan.
  Foto: TIZIANA FABI / AFP
Europa League - Semi Final Second Leg - AS Roma v Manchester United