Hopp til innhold

Drillo: - Om vi slår Portugal skal det mye til for å stoppe oss

Lurer du på hvordan Norge ligger an med henholdsvis seier, uavgjort eller tap mot Portugal lørdag kveld? Drillo, Arne Scheie og Norsk regnesentral gir deg svaret.

Egil Drillo Olsen

Egil «Drillo» Olsen har stor tro på Norge uansett om det blir seier, uavgjort eller tap mot Portugal. Arne Scheie advarer mot en innstilling om at kampen ikke er avgjørende.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Anders Løland

Seniorforsker Anders Løland ved Norsk regnesentral.

Foto: NRK

Norge leder EM-kvalifiseringsgruppe H med tre poeng før lørdagens tøffe bortekamp mot Cristiano Ronaldo og Portugal.

Med bare fire kamper igjen for hvert av lagene er Norges ledelse i ferd med å bli virkelig betydelig.

Tabellen vil si enda mer etter lørdagens kamper, og i den forbindelse er det på sin plass å vurdere Norges EM-sjanser avhengig av lørdagens resultat.

Sett opp ditt eget lag: Hvem er Drillos beste menn?

Seier: Stor sannsynlighet for EM-spill

Om Norge skulle slå Portugal, vil vi ha seks poeng forsprang på det Drillo kaller verdens beste landslag. I tillegg vil vi ligge minst tre poeng foran Danmark.

Det er et trygt forsprang, mener landslagstreneren.

– Det er ikke sikkert jeg sier dette etter at vi eventuelt har vunnet, men ja, akkurat nå føler jeg det skal mye til for at vi ikke går til EM hvis vi slår Portugal, sier Drillo til NRK.no.

Fotballprofessoren er glad i tall, men selv ikke han kan tyde tabeller som matematikerne ved Norsk regnesentral.

Også de konkluderer med det hvem som helst kan se med det blotte øye - at Norge kommer til å være i glimrende posisjon med seier.

– Da er vi jo nesten i EM. Vi har to statistisk sett lette kamper igjen, og da skal det ikke gå an å rote det til, sier seniorforsker Anders Løland til NRK.

Basert på blant annet FIFA-rankingen og tidligere resultater har Løland og kollegene regnet seg fram til at det før kampen er 77 prosent sjanse for at Norge kommer til EM.

De har ikke gjort eksakte beregninger over hva som skjer med EM-sjansene om Norge skulle slå Portugal, men er sikre på at sannsynligheten vil øke betraktelig.

– Hvis vi vinner, kommer sannsynligheten for norsk EM-spill til å være godt over 80 prosent, det er jeg helt sikker på, sier seniorforsker Anders Løland til NRK.

  • Les mer i faktaboksen til høyre om hvor pålitelig matematikernes modell er.

Også NRKs fotballkommentator Arne Scheie ser svært lyst på EM-sjansene om Norge vinner.

– Selv for meg er dette enkel matematikk. Med seier mot Portugal, samt tre poeng mot både Island og Kypros, vil Norge ha 19 poeng. Dét blir det vanskelig for motstanderne å ta igjen, spesielt med tanke på at Portugal og Danmark må spille mot hverandre, sier Scheie.

Uavgjort: Status quo

Drillo varslet allerede etter Danmark-kampen at han trodde på norsk poeng i Portugal.

Skulle Norge ta nettopp ett poeng, vil Danmark antageligvis ligge ett poeng bak, mens Portugal forblir tre poeng bak.

Egil Drillo Olsen

Drillo har hode for statistikk, men driver ikke med statistiske beregninger av hvor gode sjansene er for å avansere til EM.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

– Jeg tror sannsynligheten for avansement vil være omtrent den samme som i dag, altså i underkant av 80 prosent, om det blir uavgjort på lørdag, sier Løland i Norsk regnesentral.

Danmark vil i så fall ha krøpet nærmere, men EM-sjansene forblir høye fordi Norges ledelse vil være mer verdt med færre kamper igjen å spille.

– Blir det uavgjort, ligger vi fortsatt veldig godt an, sier Drillo.

– Har du gjort noe prosentregning for å finne ut av sannsynligheten for norsk EM-plass?

– Nei, nei, nei. Jeg har aldri drevet med sånne prosentregninger, jeg har bare slengt ut av meg tull og tøys som kommer på trykk, spøker Egil Olsen, som tydeligvis har humøret på plass før en av hans viktigste landskamper noensinne.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tap: Fortsatt gode muligheter

Både Drillo, Scheie og Norsk regnesentral mener Portugal er favoritter. Det samme sier John Carew.

– Vi har ikke noe å tape. Ingen forventer at vi skal ha sjans, så vi kan senke skuldrene og nyte øyeblikket, sier John Carew.

Det er selvfølgelig ikke riktig at landslaget ikke har noe å tape - med tap mister vi tabelltoppen til Portugal.

Situasjonen er likevel langtfra håpløs selv med null poeng, i hvert fall om vi tar utgangspunkt i modellen til Norsk regnesentral.

– Taper vi, går sannsynligheten ned til omkring 70. Det nøyaktige tallet kommer an på den andre kampen i gruppa, sier seniorforsker Løland.

På mange måter kan poeng i Portugal-kampen regnes som en bonus, for sjansene for avansement er gode selv med tap.

Arne Scheie

Arne Scheie håper ikke spillerne tenker at det går bra med tap mot Portugal - men mener også de på mange måter vil ha rett i en slik konklusjon.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– På en måte er det ikke kjempeviktig å ta poeng mot Portugal, for i modellen vår regner vi ikke med at Norge tar poeng. Det er mye mer dramatisk for vår modell om for eksempel Norge taper mot Island, sier Løland.

Les også: Norge spiller i historisk heksegryte

Landslagstreneren er enig.

– Taper vi er vi naturligvis fremdeles med. Da vil også resultatet av kampen mellom Island og Danmark bidra til hvor stor sjansen er. Men vi er med uansett resultat, sier Drillo.

Også Scheie tror Norge står godt rustet selv med tap mot Cristiano Ronaldos grønnkledde mannskap.

– Det ser veldig bra ut selv med tap, for vi kan fortsatt ta minst ett poeng mot Danmark, sier kommentatorlegenden.

Nå håper han de norske spillerne unngår å la den gode utgangsposisjonen prege innsatsen mot Portugal.

– Nå må bare ikke spillerne lande på den tanken at det går bra selv med tap, sier Scheie.

Les også: Ta ut din egen startellever til kampen mot Portugal!

Tror du Norge går til EM? Diskutér i kommentarfeltet!

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden