Hopp til innhold

- Vi er tøffe og sterke vikinger

Egil Drillo Olsen mener Norge bør se til Island fremfor til Nederland eller Frankrike for å lære hvordan man fostrer gode fotballspillere.

Island

Eidur Gudjohnson (t.v.) har vært den største stjernen i islandsk fotball i en årrekke, mens Veigar Pall Gunnarsson og Arni Gautir Arason er profiler i den norske eliteserien. Sammen med Olafur Stefanson (t.h.) og det islandske håndballandslaget er de eksponenter for Island som idrettsnasjon.

Foto: Scanpix

Runar Kristiansson

Runar Kristiansson har en fortid fra blant annet Lillestrøm. Her er han i duell med Kjetil Rekdal under en kamp mot Vålerenga i 2000.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Vi er tøffe og sterke vikinger. Vi vil gjerne oppnå resultater og fremgang selv om vi er en liten nasjon, sier Runar Kristiansson til NRK.

Den tidligere LSK-spilleren med 104 landskamper for Island, er i dag direktør i den islandske toppklubben FR Reykjavik.

Landet med 318.000 innbyggere har eksportert en rekke stjerner ut av landet. I troppen som møter Norge til EM-kvalifisering fredag kveld, er 18 av de 21 spillerne proffer utenfor Island.

I tillegg tok Islands håndballherrer sølv i Beijing-OL. De sterke prestasjonene i disse to idrettene har fått Norges landslagssjef Egil Drillo Olsen til å legge merke til det arbeidet som drives på sagaøya.

Hvorfor er Island så gode? Diskutér nederst i saken!

Resultatservice: Slik spilles Norges kamper

Drillo: - Meget imponerende

- Island har omtrent halvparten av innbyggerne av det Oslo har. Så det de har fått til, spesielt når det gjelder ballidretter, er meget imponerende, sier Drillo, med et solid trykk på meget.

Han mener Norge har mye å lære av islendingene når det gjelder talentutvikling.

- Skal man lære noe om hvordan man jobber med yngre spillere, så er det kanskje viktigere å dra hit enn å dra til Nederland og Frankrike. De er den mest imponerende idrettsnasjonen i Europa, sier Drillo.

Video: Bakrommet 31. 8 diskuterte spillerutvikling - se hele programmet

Video Bakrommet om spillerutvikling

Sier opp spillerutviklere

Runar Kristiansson forteller at det islandske fotballforbundet har krav om at alle juniortrenere skal være utdannede, og han trekker frem dette som en av forklaringene på at landet produserer en rekke gode fotballspillere.

Nils Johan Semb

Toppfotballsjef Nils Johan Semb tror ikke nødvendigvis talentarbeidet i norsk fotball blir dårligere av at spillerutviklerne blir sagt opp.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / SCANPIX

Drillos skryt av Island kommer imidlertid samtidig som nyheten om at Norges fotballforbund sier opp samtlige av sine 18 spillerutviklere for å spare penger. De ønsker å be landets fotballkretser om å ta over arbeidsgiveransvaret for disse, skriver Aftenposten.

Nestleder Kar Johan Haavag i Trenerforeningen er redd talentutviklingen i Norge kan bli svekket som følge av dette.

- Det er dramatisk for talentutviklingen i Norge. Kretsenes økonomi er svært variabel, og ikke alle vil ha råd til en spillerutvikler på heltid, sier Haavag til avisen.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener imidlertid endringen kan slå positivt ut.

- Jeg håper det ikke får store konsekvenser for talentutviklingen. På lang sikt håper jeg snarere tvert om, at talentutviklingen blir styrket ved at kretsenene har større ansvar, sier han.

- Vil gjerne flytte på seg

I tillegg til kravet om utdannede trenerne, er det ifølge Runar Kristiansson flere ting som gjør islendingene gode i fotball.

Han sier at landet har mange idrettshaller, og det han beskriver som en vikings pågangsmot og trang til å komme seg ut.

- Islendinger vil gjerne flytte på seg og dra til utlandet. Derfor er ikke de unge redde for å ta steget ut i verden, sier han til NRK.

Video: Drillo har flere alternativer på spissplassen

Video Drillo har flere spissvalg

Fotball

 • Stopperveteran forlenget med Manchester United: – Et privilegium

  Jonny Evans har signert en ny kontrakt med Manchester United som strekker seg til juni 2025.

  Det bekrefter klubben på sine nettsider.

  – Jeg er glad for å ha forlenget kontrakten min i Manchester United for en sesong til. Å spille for denne flotte klubben og føle støtten fra våre utrolige fans er alltid et privilegium, sier Evans.

  36-åringen gjorde forrige sesong comeback i Manchester etter åtte år borte fra klubben. I mellomtiden hadde stopperen spilt for West Bromwich og Leicester.

  Evans skulle i utgangspunktet bare trene med United forrige sommer, men grunnet en lang skadeliste, ble han til slutt signert som en kriseløsning i forsvaret. Evans fikk likevel 30 kamper forrige sesong.

  – Å returnere til klubben forrige sesong var en ære, sier Evans og trekker fram FA cup-gullet som sesongens høydepunkt.

  (NTB)

  Jonny Evans
  Foto: AFP
 • Määttä klar for Bodø/Glimt

  Isak Dybvik Määttä kom denne veka til Bodø og si nye heimebane Aspmyra.

  Den 22 år gamle sunnmøringen har tidlegare spelt for Aalesunds Fotballklubb, og går frå den nederlandske klubben Groningen til serieleiar Bodø/Glimt.

  Han har gjennomført den medisinske testen og har skrive kontrakt med Bodø/Glimt ut 2028-sesongen, melder Glimt på sine nettsider.

  Isak Dybvik Määttä signerer for Bodø/Glimt
  Foto: Bjarne Brandal / NRK
 • Fiskerstrand klar for italiensk fotball

  Landslagskeeper Cecilie Fiskerstrand er klar for Serie A-klubben Fiorentina.

  Det viser Norges Fotballforbunds egne overgangssider.

  Serie A blir ikke 28-åringens første utenlandsopphold. I januar 2020 signerte hun for Brighton i den engelske toppdivisjonen. Men etter lite spilletid, vendt hun tilbake til Norge og signerte for LSK i juni 2021.

  Fiorentina endte på en 3. plass i den italienske ligaen forrige sesong.

  Cecilie Fiskerstrand
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Spania-stjerne vil lokke Rodri til Madrid: – Sier det hver dag

  Real Madrid-veteranen Dani Carvajal jobber knallhardt for å prøve å overtale Rodri om å bytte ut Manchester med den spanske hovedstaden.

  Det røpte høyrebacken i intervju med El Partidazo de Cope da han fikk spørsmål om han ønsker at Real Madrid skal signere midtbaneankeret.

  – Ja, uten tvil. Jeg sier det til ham hver dag. Forlat Manchester, det er ingen sol. Kom til Madrid. Vi trenger deg, og du er her fra Madrid, svarte Carvajal, gjengitt av Marca.

  32-åringen har imidlertid ikke klart å overtale Manchester City-juvelen helt enda.

  – Ja, vel, jeg har en kontrakt, og det er ingen klausuler her … Men det tar tid. Det ville være den perfekte signeringen, uten tvil. Å være spansk, i Madrid … jeg tror det ville passe perfekt, sa Carvajal.

  Rodri gjorde sommeren 2019 overgang fra Atlético Madrid til City. (NTB)

  Euro 2024 Soccer Spain France
  Foto: Hassan Ammar / AP
 • 17 personer ble skadet i sammenstøt mellom supportere

  Totalt 17 personer ble skadet i bråket mellom engelske og nederlandske fans før onsdagens EM-semifinale i Dortmund.

  De skadede inkluderer sju politifolk, sa Dortmund-politiet torsdag. Totalt 23 nederlandske og tre engelske fans ble tatt i varetekt, men er nå løslatt. Totalt måtte politiet gripe inn i 22 hendelser.

  Fansen barket sammen på tre forskjellige puber i Dortmund sentrum før kampen. Ifølge politiet ble det kastet stoler og flasker, mens nødetater var raskt på stedet for å hindre videre opptrapping.

  I tillegg hadde noen fans klatret over gjerder og gått inn i supporterområder uten å gå gjennom sikkerhetskontrollene og da arrangementene allerede var fulle.

  Politiet pågrep også tre menn for mistanke om bedrageri. De er anklaget for å ha solgt kampbilletter uten egentlig å sende dem til kjøperne. (NTB)

  Euro 2024 Soccer Netherlands England
  Foto: Markus Schreiber / AP
Olai Bjarke Bjørnsen

15-åring debuterte som hoveddommer på seniornivå: – Det er sjeldent

Det ble en spesiell demonstrasjon mot VAR i kampen mellom LSK og KFUM.
Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group D Poland v Austria