- Vi er tøffe og sterke vikinger

Egil Drillo Olsen mener Norge bør se til Island fremfor til Nederland eller Frankrike for å lære hvordan man fostrer gode fotballspillere.

Island

Eidur Gudjohnson (t.v.) har vært den største stjernen i islandsk fotball i en årrekke, mens Veigar Pall Gunnarsson og Arni Gautir Arason er profiler i den norske eliteserien. Sammen med Olafur Stefanson (t.h.) og det islandske håndballandslaget er de eksponenter for Island som idrettsnasjon.

Foto: Scanpix

Runar Kristiansson

Runar Kristiansson har en fortid fra blant annet Lillestrøm. Her er han i duell med Kjetil Rekdal under en kamp mot Vålerenga i 2000.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Vi er tøffe og sterke vikinger. Vi vil gjerne oppnå resultater og fremgang selv om vi er en liten nasjon, sier Runar Kristiansson til NRK.

Den tidligere LSK-spilleren med 104 landskamper for Island, er i dag direktør i den islandske toppklubben FR Reykjavik.

Landet med 318.000 innbyggere har eksportert en rekke stjerner ut av landet. I troppen som møter Norge til EM-kvalifisering fredag kveld, er 18 av de 21 spillerne proffer utenfor Island.

I tillegg tok Islands håndballherrer sølv i Beijing-OL. De sterke prestasjonene i disse to idrettene har fått Norges landslagssjef Egil Drillo Olsen til å legge merke til det arbeidet som drives på sagaøya.

Hvorfor er Island så gode? Diskutér nederst i saken!

Resultatservice: Slik spilles Norges kamper

Drillo: - Meget imponerende

- Island har omtrent halvparten av innbyggerne av det Oslo har. Så det de har fått til, spesielt når det gjelder ballidretter, er meget imponerende, sier Drillo, med et solid trykk på meget.

Han mener Norge har mye å lære av islendingene når det gjelder talentutvikling.

- Skal man lære noe om hvordan man jobber med yngre spillere, så er det kanskje viktigere å dra hit enn å dra til Nederland og Frankrike. De er den mest imponerende idrettsnasjonen i Europa, sier Drillo.

Video: Bakrommet 31. 8 diskuterte spillerutvikling - se hele programmet

Video Bakrommet om spillerutvikling

Sier opp spillerutviklere

Runar Kristiansson forteller at det islandske fotballforbundet har krav om at alle juniortrenere skal være utdannede, og han trekker frem dette som en av forklaringene på at landet produserer en rekke gode fotballspillere.

Nils Johan Semb

Toppfotballsjef Nils Johan Semb tror ikke nødvendigvis talentarbeidet i norsk fotball blir dårligere av at spillerutviklerne blir sagt opp.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / SCANPIX

Drillos skryt av Island kommer imidlertid samtidig som nyheten om at Norges fotballforbund sier opp samtlige av sine 18 spillerutviklere for å spare penger. De ønsker å be landets fotballkretser om å ta over arbeidsgiveransvaret for disse, skriver Aftenposten.

Nestleder Kar Johan Haavag i Trenerforeningen er redd talentutviklingen i Norge kan bli svekket som følge av dette.

- Det er dramatisk for talentutviklingen i Norge. Kretsenes økonomi er svært variabel, og ikke alle vil ha råd til en spillerutvikler på heltid, sier Haavag til avisen.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener imidlertid endringen kan slå positivt ut.

- Jeg håper det ikke får store konsekvenser for talentutviklingen. På lang sikt håper jeg snarere tvert om, at talentutviklingen blir styrket ved at kretsenene har større ansvar, sier han.

- Vil gjerne flytte på seg

I tillegg til kravet om utdannede trenerne, er det ifølge Runar Kristiansson flere ting som gjør islendingene gode i fotball.

Han sier at landet har mange idrettshaller, og det han beskriver som en vikings pågangsmot og trang til å komme seg ut.

- Islendinger vil gjerne flytte på seg og dra til utlandet. Derfor er ikke de unge redde for å ta steget ut i verden, sier han til NRK.

Video: Drillo har flere alternativer på spissplassen

Video Drillo har flere spissvalg

Fotball

Messi fikk Gullballen for sjuende gang: – Det er utrolig å være her i kveld

Zlatan Ibrahimovic