Hopp til innhold

- Vi er tøffe og sterke vikinger

Egil Drillo Olsen mener Norge bør se til Island fremfor til Nederland eller Frankrike for å lære hvordan man fostrer gode fotballspillere.

Island

Eidur Gudjohnson (t.v.) har vært den største stjernen i islandsk fotball i en årrekke, mens Veigar Pall Gunnarsson og Arni Gautir Arason er profiler i den norske eliteserien. Sammen med Olafur Stefanson (t.h.) og det islandske håndballandslaget er de eksponenter for Island som idrettsnasjon.

Foto: Scanpix

Runar Kristiansson

Runar Kristiansson har en fortid fra blant annet Lillestrøm. Her er han i duell med Kjetil Rekdal under en kamp mot Vålerenga i 2000.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Vi er tøffe og sterke vikinger. Vi vil gjerne oppnå resultater og fremgang selv om vi er en liten nasjon, sier Runar Kristiansson til NRK.

Den tidligere LSK-spilleren med 104 landskamper for Island, er i dag direktør i den islandske toppklubben FR Reykjavik.

Landet med 318.000 innbyggere har eksportert en rekke stjerner ut av landet. I troppen som møter Norge til EM-kvalifisering fredag kveld, er 18 av de 21 spillerne proffer utenfor Island.

I tillegg tok Islands håndballherrer sølv i Beijing-OL. De sterke prestasjonene i disse to idrettene har fått Norges landslagssjef Egil Drillo Olsen til å legge merke til det arbeidet som drives på sagaøya.

Hvorfor er Island så gode? Diskutér nederst i saken!

Resultatservice: Slik spilles Norges kamper

Drillo: - Meget imponerende

- Island har omtrent halvparten av innbyggerne av det Oslo har. Så det de har fått til, spesielt når det gjelder ballidretter, er meget imponerende, sier Drillo, med et solid trykk på meget.

Han mener Norge har mye å lære av islendingene når det gjelder talentutvikling.

- Skal man lære noe om hvordan man jobber med yngre spillere, så er det kanskje viktigere å dra hit enn å dra til Nederland og Frankrike. De er den mest imponerende idrettsnasjonen i Europa, sier Drillo.

Video: Bakrommet 31. 8 diskuterte spillerutvikling - se hele programmet

Video Bakrommet om spillerutvikling

Sier opp spillerutviklere

Runar Kristiansson forteller at det islandske fotballforbundet har krav om at alle juniortrenere skal være utdannede, og han trekker frem dette som en av forklaringene på at landet produserer en rekke gode fotballspillere.

Nils Johan Semb

Toppfotballsjef Nils Johan Semb tror ikke nødvendigvis talentarbeidet i norsk fotball blir dårligere av at spillerutviklerne blir sagt opp.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / SCANPIX

Drillos skryt av Island kommer imidlertid samtidig som nyheten om at Norges fotballforbund sier opp samtlige av sine 18 spillerutviklere for å spare penger. De ønsker å be landets fotballkretser om å ta over arbeidsgiveransvaret for disse, skriver Aftenposten.

Nestleder Kar Johan Haavag i Trenerforeningen er redd talentutviklingen i Norge kan bli svekket som følge av dette.

- Det er dramatisk for talentutviklingen i Norge. Kretsenes økonomi er svært variabel, og ikke alle vil ha råd til en spillerutvikler på heltid, sier Haavag til avisen.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener imidlertid endringen kan slå positivt ut.

- Jeg håper det ikke får store konsekvenser for talentutviklingen. På lang sikt håper jeg snarere tvert om, at talentutviklingen blir styrket ved at kretsenene har større ansvar, sier han.

- Vil gjerne flytte på seg

I tillegg til kravet om utdannede trenerne, er det ifølge Runar Kristiansson flere ting som gjør islendingene gode i fotball.

Han sier at landet har mange idrettshaller, og det han beskriver som en vikings pågangsmot og trang til å komme seg ut.

- Islendinger vil gjerne flytte på seg og dra til utlandet. Derfor er ikke de unge redde for å ta steget ut i verden, sier han til NRK.

Video: Drillo har flere alternativer på spissplassen

Video Drillo har flere spissvalg

Fotball

 • Skottland åpnet EM-kvalifiseringen med seier

  Skottlands fotballherrer hadde bra kontroll hjemme mot Kypros og vant 3-0 i den første kampen i Norges EM-kvalifiseringsgruppe.

  Det første målet ordnet John McGinn da han løp inn et innlegg fra Andy Robertson etter 20 minutter. Senere brente skottene en del sjanser, og de skapte spenning for seg selv ved ikke å punktere kampen.

  Tre minutter kom imidlertid en forløsende scoring ved innbytter Scott McTominay. Han kom på løp og satte ballen i mål etter fint forarbeid av Ryan Christie og Lyndon Dykes.

  Manchester United-profilen var på farten igjen på overtid og styrte inn 3-0. Dermed ble det en meget trygg seier for hjemmelaget.

  Fem minutter på overtid ble Nicholas Ioannou utvist etter å ha fått sitt annet gule kort.

  Kypriotene skapte få farligheter og får det trolig svært tøft i en gruppe som foruten Skottland består av Norge, Spania og Georgia.

  Scotland Cyprus Euro 2024 Soccer
  Foto: Jane Barlow / AP
 • Hegerberg tilbake med et smell – scoring i comebacket

  Ada Hegerberg fikk sine første minutter etter skaden hun pådro seg mot Belgia for Norge i september i fjor.

  Hun ble byttet inn etter 70 minutter for Lyon i kveld mot Guingamp, og etter kun ett minutt hadde hun tegnet seg på scoringslista igjen.

  Lyon vant til slutt 6-0.

  Det lover godt for landslagssjef Hege Riise, som tar ut en ny landslagstropp på mandag.

  Tidligere denne uken var hun tilbake i kamptroppen for første gang da Lyon møtte Chelsea i Mesterligaen. Da vant Chelsea 1-0 etter scoring av Guro Reiten.

  Ada Hegerberg
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Overgangsguru: Tuchel tar over Bayern München

  Den vanligvis troverdige overgangsguruen Fabrizio Romano hevdet torsdag kveld at Bayern Münchens manager Julian Nagelsmann har fått sparken av den tyske storklubben.

  Nå melder samme mann at tidligere Dortmund-, Paris Saint-Germain- og Chelsea-trener Thomas Tuchel blir erstatteren.

  Tyskeren var altså sist i Chelsea, der han vant Mesterligaen, men fikk sparken tidligere denne sesongen etter en noe svak start på Premier League.

  Romano hevder Tuchel skriver under på en kontrakt som strekker seg til sommeren 2025 og at han leder sin første trening førstkommende mandag.

  Thomas Tuchel
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Stortalent scoret hattrick – ordnet dansk drømmeåpning i EM-jakten

  Rasmus Højlund (20) scoret alle målene for Danmark da Finland ble slått 3–1 på hjemmebane i EM-kvalifiseringen torsdag. Det skjedde i hans tredje landskamp.

  Atalanta-spissen sendte danskene i ledelsen i Parken etter 21 minutter, men Oliver Antman utlignet for finnene ti minutter etter pause. Åtte minutter før slutt scoret Højlund sitt andre mål, og på overtid fullbyrdet han hattricket.

  Det var hans første landslagsmål siden debuten i september i fjor. Da ble det to innhopp mot Kroatia og Frankrike i nasjonsligaen. Torsdag fikk han tillit fra start og takket for det med tre nettkjenninger.

  Højlund har gått gradene raskt i det danske landslagssystemet. Han rakk bare å spille tre kamper for U21-laget før debuten for A-laget. 20-åringen gjorde unna sine første oppgjør for U21- og A-landslaget med tre måneders mellomrom.

  Han har scoret sju mål på 23 kamper for Atalanta i Serie A denne sesongen.

  Danmark møter Kasakhstan borte i neste runde av EM-kvalifiseringen. Nord-Irland, Slovenia og San Marino er også en del av puljen.

  (©NTB)

  Rasmus Højlund
  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP
 • Ronaldo med verdensrekord og måldobbel for Portugal

  Cristiano Ronaldos Portugal lekte seg til 4-0-seier over Liechtenstein i EM-kvalifiseringen torsdag kveld.

  Ronaldo, som scoret to av kampens mål ble fotballhistoriens mestspillende landslagsspiller med sin 197. opptreden for hjemlandet.

  João Cancelo sendte Portugal i ledelsen etter kun åtte minutter med et lavt skudd via to spillere.

  Bernardo doblet ledelsen like etter pausen, før Ronaldo klinket til med to raske mål med drøye ti minutters mellomrom.

  Torsdagens oppgjør var tidligere Belgia-sjef Roberto Martínez' første som trener for det portugisiske landslaget.

  cristiano ronaldo
  Foto: Armando Franca / AP
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund