Kvarme om dopbeskyldninger mot Sociedad: – Jeg så ingenting

Real Sociedads tidligere president hevder klubben drev med doping på 2000-tallet. Bjørn Tore Kvarme spilte i klubben i perioden han nevner.

SOCCER-REAL SOCIEDAD-ATLETICO DE MADRID

I 2003 tok Real Sociedad, med norske Bjørn Tore Kvarme på laget, en sterk annenplass i den spanske serien. Året før var klubben nær nedrykk.

Foto: RAFA RIVAS / AFP

ELITESERIEN

Bjørn Tore Kvarme, her fra tiden i Rosenborg, stiller seg uforstående til anklagene fra Inaki Bardiola.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix
– Dette er nytt for meg. Jeg vet i alle fall ikke om at noe sånt skal ha foregått i klubben, sier Bjørn Tore Kvarme til NRK.no. Han spilte 84 kamper for Real Sociedad fra 2001 til 2004.

I dag siteres klubbens tidligere president, Inaki Bardiola, i flere spanske og internasjonale aviser på at han tror det foregikk doping i Real Sociedad på 2000-tallet.

– Mellom 2002 og 2008 kjøpte Real Sociedad ulovlige dopingmidler med svarte penger, hevder han i et intervju med den spanske avisen AS.

Selv tok han over klubben i 2008 og ble værende i to sesonger.

Sparket to leger

Saken knyttes til den pågående rettsaken mot den spanske legen Eufemiano Fuentes, som har innrømmet at han skaffet ulovlige dopingmidler til en rekke idrettsutøvere.

Under etterforskingen av Fuentes har det også kommet opp notater med forkortelsen «RSOC». Flere har ment at dette står for Real Sociedad, noe Bardiola stiller seg bak.

– Mye tyder på det, men det er Eufemiano som selv burde bekrefte dette i den pågående rettssaken, sier han.

Bardiola begrunner påstandene sine blant annet med uregelmessigheter han fant i klubbens regneskap.

Han skal ha leid inn et eksternt byrå til å granske økonomien, og disse skal ha funnet kontoer for svarte penger.

I tillegg skal Bardiola ha mottatt en e-post fra den ene klubblegen med spørsmål om å få kjøpe produkter som den daværende klubbpresidenten stusset på.

– Det som er sikkert, er at i 2008 bestemte styret å offentlig fordømme legene Eduardo Escobar og Antxon Gorrotxategi, fordi de i seks sesonger før den tid mottok betaling for å kjøpe medisiner eller produkter som på den tiden befant seg på dopinglisten. Pengene fikk de fra klubben, sier han, og legger til:

– Det er godt mulig at Eufemiano Fuentes var den som bistod med anskaffelsen av disse.

Både Escobar og Gorrotxategi har avfeid beskyldningene.

Kvarme sikker på at han ikke fikk noe

Kvarme kjenner den ene legen som nevnes, Eduardo Escobar.

– Han var hovedlege i klubben og hadde derfor mye med oss spillerne å gjøre. Han var den som tok beslutninger dersom man var skadet og sånt. Men jeg har ikke hørt om noe annet enn det som har vært praksis i alle klubber jeg har spilt for. Vi fikk betennelsesdempende midler dersom vi trengte det, og ellers var det vanlige vitaminer, sier han.

Kvarme understreker at han aldri har brukt ulovlige dopingmidler.

– Jeg er helt sikker på at jeg ikke har fått prestasjonsfremmende midler fra dem. Hva andre fikk kan jeg ikke svare på, men jeg har ikke noen grunn til å tro at de fikk det, heller, sier han.

Tidligere har flere spanske klubber blitt beskyldt fra forskjellige hold for å ha dopet spillere, blant annet Real Madrid og Barcelona.

Kvarme sier dette aldri var et tema da han spilte i den spanske serien.

– Nei, jeg hørte aldri om at fotballspillere bruke dopingmidler. Jeg verken hørte eller så noe sånt.

– Glad i media

Bardiola skal ha prøvd å fortelle om saken i 2008, uten å bli hørt.

– Men nå er saken (til Fuentes) ute i mediene. Det gjør ting annerledes, sier han.

Kvarme var for lengst ferdig i klubben da Bardiola ble president, men kjenner godt til ham.

– Generelt var han ganske spesiell da han var president der, så det trenger ikke å stemme selv om han sier det. For å si det sånn var han innblandet i ganske mange saker på den korte tiden han var i klubben. Han kom med mange rare utspill og virker som han er glad i media, mener han.

Kvarme hadde ikke fått med seg saken før NRK.no forteller ham om den, og han tviler på at den kommer til å få store følger.

– Jeg blir overrasket om dette stemmer, men jeg kan selfølgelig ikke være hundre prosent sikker, sier han.

Avfeier anklagene

Jose Luis Astiazaran var president i Real Sociedad mellom 2001 og 2005.

Mandag sendte han ut en pressemelding hvor han benekter at klubben var i befatning med dopingmidler under hans ledelse.

– Så lenge jeg var i klubben hadde jeg aldri kunnskap eller mistanke om at det ble drevet ulovlig praksis i forbindelse med medisinske tjenester. Vi jobbet alltid innenfor den beste etikken og profesjonaliteten, skriver han.

Rettssaken mot Fuentes fortsetter denne uken, blant annet med vitneavhør av flere syklister.

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Bodø/Glimt og Roma stiller til pressekonferanse.
 • Amerikaner vil kjøpe Rooneys klubb

  Den amerikanske forretningsmannen Chris Kirchner vil kjøpe den engelske fotballklubben Derby, som har legenden Wayne Rooney som trener.

  Kirchner, som har stiftet logistikkteknologi-selskapet Slync.io, har skrevet til klubbens supportere og opplyst at han ønsker å kjøpe klubben.

  Derby er satt under administrasjon og konkursbeskyttelse. Det har sørget for at klubben er blitt trukket tolv poeng og er sist i mesterskapsserien.

  Kirchner ber om godkjenning fra det engelske ligasystemet.

  – Jeg vil respektere den prosessen. Mitt team er uansett i gang med samtaler med alle involverte om hvor vi skal starte, skriver Kirchner.

  Han skriver videre at han særlig er imponert over holdningen til manager Wayne Rooney. (NTB)

  FILE PHOTO: Championship - Derby County v Stoke City
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Reiten drillet som venstreback

  Guro Reiten kan tirsdag skrive seg på lista over angrepsspillere som har spilt venstreback på kvinnelandslaget. Hun ble drillet der før Belgia-kampen.

  – Jeg gjør jobben jeg blir satt til, og i dag var det der, sa Reiten til NTB etter treningen på Ullevaal, der Norge skal ta imot den antatt hardeste rivalen i kampen om gruppeseier og VM-billett. Det kan bli en svært viktig kamp.

  – Julie Blakstad fikk en kraftig lårhøne mot Polen, og vi trengte å finne en løsning om hun ikke kan spille. Vi har vært innom flere ulike alternativer, men Guro har vært vingback i Chelsea i ganske mange kamper denne sesongen, så det føles ikke helt unaturlig å teste henne som back, sa Martin Sjögren til NTB.

  Han har ikke utelukket at Blakstad kan bli klar.

  – Hun testet seg i dag, og det så vel ut som det gikk ganske bra. Hun var iallfall med på trening, men jeg må gjøre en vurdering med det medisinske teamet og høre hva de mener. (NTB)

  Kvinnelandslaget fotball trener
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Berg mister toppkamp mot Molde

  Bodø/Glimts Patrick Berg er uaktuell til toppkampen mot Molde onsdag etter en kneskade i søndagens kamp mot Strømsgodset.

  Det ble umiddelbart fryktet en alvorlig kneskade. Etter MR-undersøkelse viser det seg at skaden er mindre alvorlig enn fryktet.

  Patrick Berg og Alfons Sampsted mot Roma
  Foto: Sondre Skjelvik / NRK
 • Berg mister toppkampen mot Molde

  Bodø/Glimts Patrick Berg er uaktuell til seriefinalen mot Molde onsdag, men mandag kom det likevel positive nyheter rundt kneskaden han har pådratt seg.

  Berg gikk av banen etter å ha fått seg smell i kampen mot Strømsgodset søndag. Umiddelbart ble det fryktet en alvorlig kneskade.

  Mandag var Berg på MR-undersøkelse. På egne nettsider omtaler Glimt skaden som mindre alvorlig enn fryktet.

  – Vi må se an Patrick fra dag til dag. Det er for tidlig å si noe om når han er tilbake, men det er gode nyheter at det ikke er like alvorlig som mange fryktet, sier klubblege Morten Sørgård.

  Patrick Berg og Alfons Sampsted mot Roma
  Foto: Sondre Skjelvik / NRK
 • Moi mister cupkamp mot Chelsea

  Mohamed Elyounoussi går mandag gjennom et lite inngrep i tommelen. Det gjør landslagsprofilen uaktuell til Southamptons ligacupmøte med Chelsea.

  Southampton bekrefter operasjonen på sine nettsider. Premier League-klubben opplyser at Elyounoussi trenger noen dagers hvile etter at tommelen er fikset.

  Sist uke fortalte Elyounoussi til TV 2 at han skadet tommelen da han scoret det første av sine to mål for Norge mot Montenegro i VM-kvalifiseringen. Han trodde et inngrep vil gjøre at han kom til å miste flere kamper. Så ille ser det ikke ut til å bli.

  Southampton regner med at Moi vil være klar igjen allerede mot Watford lørdag.

  Norge har viktige landskamper mot Latvia og Nederland neste måned.

  Mohamed Elyounoussi
  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Skadekrisen vokser for Norge – nok et forfall før skjebnekampen

World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England