Hopp til innhold

Kvarme om dopbeskyldninger mot Sociedad: – Jeg så ingenting

Real Sociedads tidligere president hevder klubben drev med doping på 2000-tallet. Bjørn Tore Kvarme spilte i klubben i perioden han nevner.

SOCCER-REAL SOCIEDAD-ATLETICO DE MADRID

I 2003 tok Real Sociedad, med norske Bjørn Tore Kvarme på laget, en sterk annenplass i den spanske serien. Året før var klubben nær nedrykk.

Foto: RAFA RIVAS / AFP

ELITESERIEN

Bjørn Tore Kvarme, her fra tiden i Rosenborg, stiller seg uforstående til anklagene fra Inaki Bardiola.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix
– Dette er nytt for meg. Jeg vet i alle fall ikke om at noe sånt skal ha foregått i klubben, sier Bjørn Tore Kvarme til NRK.no. Han spilte 84 kamper for Real Sociedad fra 2001 til 2004.

I dag siteres klubbens tidligere president, Inaki Bardiola, i flere spanske og internasjonale aviser på at han tror det foregikk doping i Real Sociedad på 2000-tallet.

– Mellom 2002 og 2008 kjøpte Real Sociedad ulovlige dopingmidler med svarte penger, hevder han i et intervju med den spanske avisen AS.

Selv tok han over klubben i 2008 og ble værende i to sesonger.

Sparket to leger

Saken knyttes til den pågående rettsaken mot den spanske legen Eufemiano Fuentes, som har innrømmet at han skaffet ulovlige dopingmidler til en rekke idrettsutøvere.

Under etterforskingen av Fuentes har det også kommet opp notater med forkortelsen «RSOC». Flere har ment at dette står for Real Sociedad, noe Bardiola stiller seg bak.

– Mye tyder på det, men det er Eufemiano som selv burde bekrefte dette i den pågående rettssaken, sier han.

Bardiola begrunner påstandene sine blant annet med uregelmessigheter han fant i klubbens regneskap.

Han skal ha leid inn et eksternt byrå til å granske økonomien, og disse skal ha funnet kontoer for svarte penger.

I tillegg skal Bardiola ha mottatt en e-post fra den ene klubblegen med spørsmål om å få kjøpe produkter som den daværende klubbpresidenten stusset på.

– Det som er sikkert, er at i 2008 bestemte styret å offentlig fordømme legene Eduardo Escobar og Antxon Gorrotxategi, fordi de i seks sesonger før den tid mottok betaling for å kjøpe medisiner eller produkter som på den tiden befant seg på dopinglisten. Pengene fikk de fra klubben, sier han, og legger til:

– Det er godt mulig at Eufemiano Fuentes var den som bistod med anskaffelsen av disse.

Både Escobar og Gorrotxategi har avfeid beskyldningene.

Kvarme sikker på at han ikke fikk noe

Kvarme kjenner den ene legen som nevnes, Eduardo Escobar.

– Han var hovedlege i klubben og hadde derfor mye med oss spillerne å gjøre. Han var den som tok beslutninger dersom man var skadet og sånt. Men jeg har ikke hørt om noe annet enn det som har vært praksis i alle klubber jeg har spilt for. Vi fikk betennelsesdempende midler dersom vi trengte det, og ellers var det vanlige vitaminer, sier han.

Kvarme understreker at han aldri har brukt ulovlige dopingmidler.

– Jeg er helt sikker på at jeg ikke har fått prestasjonsfremmende midler fra dem. Hva andre fikk kan jeg ikke svare på, men jeg har ikke noen grunn til å tro at de fikk det, heller, sier han.

Tidligere har flere spanske klubber blitt beskyldt fra forskjellige hold for å ha dopet spillere, blant annet Real Madrid og Barcelona.

Kvarme sier dette aldri var et tema da han spilte i den spanske serien.

– Nei, jeg hørte aldri om at fotballspillere bruke dopingmidler. Jeg verken hørte eller så noe sånt.

– Glad i media

Bardiola skal ha prøvd å fortelle om saken i 2008, uten å bli hørt.

– Men nå er saken (til Fuentes) ute i mediene. Det gjør ting annerledes, sier han.

Kvarme var for lengst ferdig i klubben da Bardiola ble president, men kjenner godt til ham.

– Generelt var han ganske spesiell da han var president der, så det trenger ikke å stemme selv om han sier det. For å si det sånn var han innblandet i ganske mange saker på den korte tiden han var i klubben. Han kom med mange rare utspill og virker som han er glad i media, mener han.

Kvarme hadde ikke fått med seg saken før NRK.no forteller ham om den, og han tviler på at den kommer til å få store følger.

– Jeg blir overrasket om dette stemmer, men jeg kan selfølgelig ikke være hundre prosent sikker, sier han.

Avfeier anklagene

Jose Luis Astiazaran var president i Real Sociedad mellom 2001 og 2005.

Mandag sendte han ut en pressemelding hvor han benekter at klubben var i befatning med dopingmidler under hans ledelse.

– Så lenge jeg var i klubben hadde jeg aldri kunnskap eller mistanke om at det ble drevet ulovlig praksis i forbindelse med medisinske tjenester. Vi jobbet alltid innenfor den beste etikken og profesjonaliteten, skriver han.

Rettssaken mot Fuentes fortsetter denne uken, blant annet med vitneavhør av flere syklister.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland