Dødballene skal sende Norge til VM

STADE DE SUISSE (NRK.no): Brede Hangeland mener Norge må terpe på dødballer for å sikre viktige poeng på de resterende bortekampene i VM-kvalifiseringen.

Brede Hangeland

Skal vi tro landslagskaptein Brede Hangeland blir ikke dette siste gang vi får se han eller noen av lagkameratene score på dødball i en bortekamp i VM-kvalifiseringen. Her utligner Hangeland til 1-1 mot Sveits.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Etter flere kamper uten dødelige norske dødballer løsnet det endelig mot Sveits fredag kveld.

Gode dødballer ga Norge seks sjanser, fire av dem store. På den ene ble det mål.

Målscorer Brede Hangeland er ikke i tvil om at det vil gjøre kvaliken lettere for Norge dersom vi igjen klarer å bli stabilt gode på det som en gang var vårt farligste våpen.

«Enkle» mål

– Dødballer er «enkle» mål og kan bli avgjørende i kvaliken så vi må prøve å gjenskape det. Det er lenge siden vi har vært så gode på dødballer som vi var mot Sveits, sier Hangeland til NRK.no.

Mot Island, for eksempel, klarte ikke Norge å utnytte dødballene.

– Dødballene var ikke bra mot Island, så jeg tror fokuset har vært veldig på dødballer inn mot Sveits-kampen, sier NRKs fotballekspert Lise Klaveness.

Vegard Forren

Vegard Forren debuterte i midtforsvaret sammen med Brede Hangeland mot Sveits. Hans hodestyrke blir god å ha på dødballer fremover.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Hjalp ikke å trene

Sveits er den vanskeligst motstanderen Norge møter i VM-kvalifiseringen. Før møtet med Norge skal sveitserne ha terpet mye på å forsvare seg mot norske dødballer, likevel fikk de store problemer da Norge starte bombarderingen.

Verst var det etter et drøyt kvarter da Norge fikk fire sjanser på rappen:

 • Først headet Hangeland et Riise-frispark mot mål, men keeper reddet mesterlig.
 • På den påfølgende corneren var det utrolig at Forren ikke scoret på en knallhard heading fra fem meter. Den sveitsiske keeperen hadde flaks som sto på rett sted.
 • Sekunder senere skjedde det samme igjen. Diego Benaglio reddet nok en gang en heading fra Forren etter norsk corner.
 • Nok en corner, denne gangen ble ballen sendt ut til John Arne Riise som fra hjørnet av 16-meteren skjøt like utenfor.

– Det er en grunn til at Sveits trente mye på å forsvare seg på dødballer, sier John Arne Riise.

Høye spillere

I tette bortekamper med få sjanser gjelder det å utnytte de dødballene man får. Ingen vet det bedre enn assistenttrener Ola By Rise som studerer norske dødballtrekk dag ut og dag inn.

– Det er en stund siden vi har hatt så mange høye spillere på banen. Det hjelper at vi har unge folk som trykker til, sier Bye Rise.

Redde

Både Vegard Forren og Alexander Søderlund, som begge er ferske i landslagstroppen, er gode på hodet og gjør norske dødballer enda farligere.

– Dødballene blir et viktig våpen for oss videre. Det gjør ikke akkurat noe at motstanderne er redd oss, sier By Rise.

Fotball

Oppsummert

 • 19.00: FIFA kårer verden beste fotballspillere på både herre- og kvinnesiden. Erling Braut Haaland og Caroline Graham Hansen kan havne på årets lag.
 • BBC: Lampard tilbudt jobben som Everton-manager

  Everton har tilbudt Frank Lampard jobben som manager i klubben, melder BBC, som hevder at han fikk tilbudet etter en intervjurunde og et styremøte fredag.

  Lampard har vært uten jobb siden han fikk sparken som Chelsea-manager for ett år siden. Han fikk 18 måneder som sjef i klubben han i mange år tjente som spiller, og der han skaffet seg status som klubblegende.

  Soccer Chelsea Lampard
  Foto: Clive Brunskill / AP
 • Sophie Román Haug blir Roma-spiller

  LSK Kvinner har solgt Sophie Román Haug til Roma, opplyser klubben.

  – Dette var ikke en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg, sier Haug.

  Hun har spilt for LSK siden 2015. I Roma gjenforenes hun med Emilie Haavi, som ble klar for Roma like før jul.

  – Det gleder jeg meg veldig til. Emilie er jo en av de beste spillerne jeg har spilt med, og har blitt en god venn i løpet av årene i Lillestrøm, så det å få dele dette med henne er noe jeg ser veldig frem til, sier Haug.

  Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)
  Foto: Ryan Kelly / NTB
 • Maanum spilte siste ti da Arsenal økte ligaledelsen

  Etter å ha ligget under 0-1 til pause mot Brighton, snudde Arsenal kampen og økte ligaledelsen. Norske Frida Maanum fikk ti minutter da London-laget vant 2-1.

  Arsenal var det beste laget fra start, men havnet under 0-1 hjemme da finske Emma Koivisto sendte Brighton i ledelsen etter 15 minutter. Det var også stillingen til pause. Etter hvilen var derimot London-laget overlegen, og to kjappe mål fra Vivianne Miedema og Bethany Mead i det 55. og 61. minuttet, sikret Arsenal seieren.

  Norske Frida Maanum startet kampen på benken, men ble byttet inn åtte minutter før ordinær tid. Det var hennes 12. ligakamp for Arsenal, siden overgangen fra svenske Lindköpings i juli i fjor. Den 22-årige midtbanespilleren har så langt presterte godt for hovedstadsklubben, med fire mål på 25 kamper.

  Med kveldens seier over Brighton, økte Arsenal-kvinnene ledelsen med fire poeng ned til byrival Chelsea, som har én kamp mindre spilt. Arsenal har etter tolv ligarunder kun ett tap, og står med 29 poeng. (NTB)

  Women's Super League - Arsenal v Everton
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Iran klar for Qatar-VM

  Iran ble den 14. nasjonen, og den første fra Asia, til å kvalifisere seg til fotball-VM i Qatar etter å ha slått Irak 1-0 hjemme torsdag.

  Porto-spissen Mehdi Taremi ble den store helten da han i det 48. minuttet sendte Iran til sitt sjette VM-sluttspill, foran 10.000 tilskuere på Azadi stadion i Teheran. Med torsdagens 1-0-seier over Irak, har iranerne etter sju kamper tatt 19 av 21 mulige poeng i kvalifiseringen.

  Ifølge nyhetsbyrået AP var 2000 av de 10.000 fremmøtte på tribunen kvinner. Det var første gang på 2,5 år at kvinner fikk gå på fotballkamp med herrelandslaget. VM-kvalifiseringskampen mot Kambodsja i oktober 2019, var det første gang siden 1981 at kvinner i Iran fikk rett til å kjøpe billetter til en fotballkamp. (NTB)

  WCUP Iran Iraq
  Foto: Vahid Salemi / AP