NRK Meny
Normal

Slik tjener brasilianere seg rike på VM

RIO DE JANEIRO (NRK.no): VM-byene har for få sengeplasser, og det tjener enkelte brasilianere godt på. Samtidig fortviler fotball-fansen over skyhøye priser.

Neusa (56) leier ut rom under fotball-VM

ÅTTEDOBLER INNTEKTEN: Neusa (56) leier ut to av rommene i sitt tre-etasjers hus i Rocinha. Under fotball-VM kan hun kreve blodpris.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

Utsikten fra Rocinha

Fra takterassen til Rocinha Guesthouse ser man ned over hele favelaen og til den velstående strandbydelen São Conrado.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

Det er mindre enn én måned til fotball-VM starter i Brasil, og mens politiet prøver å rydde volden bort fra gatene i Rio de Janeiro, er byens leiemarked allerede støvsugd for rimelige sengeplasser.

På hver sin kant av byen Rio de Janeiro sitter det huseiere som kommer til å tjene gode penger på fotballturneringen.

Mens et par i femitiårene i bydelen Santa Teresa tjener en halv årslønn under VM, får en liten familie i favelaen Rocinha tjent inn åtte ganger mer enn de vanligvis ville ha gjort i løpet av en sommermåned.

Tjener åtte ganger mer

I Brasils største favela - Rocinha - ligger hjemmet til rundt 200.000 brasilianere.

Her er betongboligene stablet over hverandre som legoklosser, og fra hjemmene i åskammen skuer man ut over noen av Rio de Janeiros mest eksklusive nabolag

Gjennom et lite smug, og ned noen smale betongtrapper med hundelort og kakerlakker, ligger Rozinha Guest House. I dette smale, trange huset bor Oberdan Basilio (18) sammen med moren sin.

Siden 2011 har de åpnet dørene sine for utenlandske turister. Gjestehuset var allerede fullbooket flere måneder før fotball-VM.

Det familiedrevne hostellet har to rom til disposisjon – ett med to senger og et annet med seks. På veggene har tidligere gjester skriblet sine hilsener, blant annet en nordmann som var der i 2011.

Vanligvis tjener eierne, Oberdan Basilio (18) og moren hans Neusa (56) rundt 5000 kroner i løpet av en sommermåned. Men i år kommer de til å tjene over 40.000 kroner. Altså åtte ganger mer enn vanlig.

– Jeg gleder meg til fotball-VM, fordi vi kommer til å tjene gode penger. Det er veldig bra, både for meg og familien min, forteller 18-årige Oberdan Basilio til NRK.no.

Under fotball-VM leies rommene ut for mellom 133 og 160 kroner natten, omtrent tre ganger den vanlige prisen.

– Jeg skal bruke pengene til å gjøre favela-turer for turistene her i Rocinha. Og på å lage caipirinha, sier Basilio og ler.

Artikkelen fortsetter under bildet

18 årige Oberdan Basilio og Gabriel Nadal

Mens 18-årige Oberdan Basilio driver et lite gjestehus i favelaen Rocinha, gjør Gabriel Nadal det samme på andre siden av byen, i Santa Teresa. Begge kommer til å tjene svært godt under sommerens fotball-VM.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

Tysk turist skutt i fjor

At volden i favelaen har økt siden november, og at 25 politibetjenter ble arrestert for det angivelige mordet på seksbarnsbaren Amarildo de Souza, skremmer ikke turistene bort fra det lille familiedrevne gjestehuset.

På veien kommer en 15 år gammel jente med en mild advarsel.

– Hør her, området er pasifisert, men det er fremdeles narkobosser her. Du bør ikke gå rundt her alene. Narkotikaselgerne er mer gira enn vanlig på denne tiden, sier Nevia til NRK.nos reporter.

Så fort man kommer bort fra den trafikkerte hovedgaten, åpner det seg endeløse korridorer og trange smug. I 2011 ble bydelen pasifisert av de såkalte «pasifiserende politienhetene» - UPP – som ble opprettet for å skape ro i favelaene før årets VM og OL i 2016.

Men det siste året har volden økt i Rocinha. I fjor sommer ble en 25-årig tysk turist skutt og alvorlig skadet i området. Den siste tiden har det vært ukentlige skuddutvekslinger mellom politiet og narkotikakartellene i området. Flere er blitt skutt og drept.

– Jeg forteller gjestene at de alltid bør holde seg nær hovedgaten. Det er mange smale gater, og det er enkelt å gå seg vill, forteller 18 årige Oberdan Basilio.

Artikkelen fortsetter under bildet

Rocinha guesthouse

Gjennom en lang korridor, og ned en bratt trapp ligger Rocinha Guesthouse. Det lille gjestehuset har to rom til utleie, et med to senger og et annet med seks. På veggen har tidligere gjester skriblet ned sine hilsener.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

Plukket opp av amerikansk agent

På den andre siden av byen, i den bohemske bydelen Santa Teresa, tjener Claudio Esperanca og Gabriel Nadal en halv årslønn på å leie ut en treetasjers residens med svømmebasseng, håndduker med egyptisk bomull og franske veggfliser.

Vanligvis er det omreisende turister som holder til bak den tre meter høye murfasaden – som kun en anonym, grå ringeklokke på veggen. Men under sommerens fotall-VM blir det hjemmet til en VIP-gjest som er mer enn villig til å betale for seg.

– Hvorfor ikke, tenkte vi. Men det kom an på hva de ville betale, sier eieren Claudio Esperanca om forespørselen han fikk fra en amerikansk agent.

Den potensielle gjesten viste seg å være en Hollywood-skuespiller, og prisen de ble enige om var 700.000 norske kroner for én måneds opphold. Vanligvis ville det tatt dem et halvt år å tjene et slikt beløp.

– De kom med et tilbud, og vi aksepterte det, forteller paret.

Akkurat som at de høye, hvite murveggene rundt eiendommen sørger for full diskresjon, har eierne av gjestehuset Casa Geranio lovet agenten og skuespilleren det samme.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Santa Teresa

Casa Geranio: Svømmebasseng, nyoppussede rom med franske fliser, eksklusive håndduker og sengetøy av den aller beste kvalitet er en del av standarden på de tre rommene som blir leid ut av Claudio Esperanca og Gabriel Nadal i Santa Teresa.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

– Økonomiske grunner

– Vi gjør det først og fremst av økonomiske grunner. Vi hadde ikke råd til å si nei, forteller brasilianske Claudio Esperanca.

For de to 53-årige eierne innebærer det muligheten til å reise på ferie og investere nye penger i det lille hotellet.

Ifølge kredittvurderingsbyrået Moody’s vil sommerens fotballturnering være innbringende særlig for hotell- og utleiesektoren i de tolv VM-byene.

Selskaper som forsyner mat, drikke og transport til fotballturistene – 600.000 internasjonale og tre millioner brasilianske – kan også glede seg over økte inntekter under mesterskapet.

Men den økonomiske veksten blir kortvarig, ifølge Moody’s rapport, som regner med at landet vil tjene 25.2 milliarder reais på VM. Til gjengjeld har Brasil brukt 25.6 milliarder reais på stadioner og infrastruktur, ifølge Bloomberg.

Desperate turister

Mens hus- og hotelleiere med ledige rom har grunn til å glede seg over det kommende verdensmesterskapet, fortviler turister som er på utkikk etter et sted å bo.

På hostellet i Rocinha

Mens Oberdan Basilio (18) åttedobler inntekten i løpet av fotball-VM, er tyske Moritz Gefahr Schreiner (36) på utkikk etter et sted å bo i Rio de Janeiro under fotball-VM. Foreløpig uten hell.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

– Jeg har vært i kontakt med fire eller fem hosteller, men vilkårene deres er elendige. Det er altfor dyrt, forteller tyske Moritz Gefahr Schreiner (36), som bor tiden bor på Rocinha Guesthouse.

Mange turister og besøkende er i hans sko. Og med 300.000 besøkende kun til Rio de Janeiro, mens byen kun kan tilby 131.000 senger, er det ikke alle som har råd til å være kresne.

Prisene har gått i taket for lenge siden, enten man vil bo i en taktoppleilighet med jacuzzi og to soverom på Ipanema (120.465 kroner for én måned) eller dele rom og bad med seks andre personer i det samme nabolaget (18.739 kroner for én måned).

Ifølge foreningen for hoteller, barer og restauranter i Rio de Janeiro er omtrent alle byens hotellrom allerede utsolgt, til tross for at noen av hotellrommene koster 12.000 kroner natta.

– Nå har jeg gitt meg selv én måned til å finne et sted, hvis ikke jeg finner noe så drar jeg fra Rio de Janeiro. Jeg gidder ikke å betale en skyhøy pris for et bittelite rom under VM, sier Gefahr Schreiner.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.