NRK Meny
Normal

Disse syv historiene viser unike Mjøndalen

En «gal» trener, en gøyal Twitter-konge og vill heisatur til Amsterdam. Hele Norge har latt seg sjarmere av Mjøndalen – allerede før første serierunde er ferdig.

En glad Mjøndalen-keeper Ivar Andreas Forn

JUBEL: I november kunne Mjøndalen-spillerne juble for opprykk til eliteserien etter seier over Brann. Søndag jublet de igjen etter sjokkseieren over Viking.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi skal først og fremst gjøre Fotball-Norge sexy igjen. Det blir nok ikke noe problem. Du har vel sett draktene våre?

Slik svarer midtbanespilleren Christian Gauseth på spørsmålet om hva som er målet til Mjøndalen i deres første eliteseriesesong siden 1992.

Klubben med de trauste, brune draktene og de PR-kåte spillerne (Gauseths egne ord) sjokkerte hele Fotball-Norge da de vant 1–0 mot Viking i første serierunde.

Kun én serierunde er unnagjort, men Mjøndalen IF har allerede blitt en snakkis her til lands. Hva er det egentlig med denne klubben?

Spørsmålet har mange svar. Men én ting er sikkert: Det er noe ved dem, og vi har funnet sju grunner som gjør Mjøndalen så unik.

1. Den «gale» treneren

Vegard Hansen

KLIKKET: Vegard Hansen likte dårlig at spillerne skar osten feil, og skjelte dem alle ut.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det har lenge gått rykter om Mjøndalen-trenerens temperament på Nedre Eiker, og det er spesielt én historie som beskriver Vegard Hansen godt, ifølge spillerne.

Det er en februardag i 2015. Spillerne gjør seg ferdige i garderoben etter en treningsøkt. Noen tar en matbit, andre dusjer. Plutselig tar Vegard Hansen et godt grep om en ost som ligger på matbordet, og skriker:

– Hvem er det som har skåret feil av osten?!

Treneren er rasende. Rundt han står spillere med store øyne – lettere sjokkerte. Hansen går videre inn i dusjen for å finne synderen. I hånden har han en ost som er formet som en halfpipe.

– Hvem er det?! Jeg river i stykker kontrakten deres, tordner Hansen.

På garderobebenken sitter en spiller med en osteskive i hånden. Han løfter på låret og legger forsiktig osteskiven under rumpa. Spilleren heter Stian Aasmundsen, men har fra den dagen kun blitt kalt Ostmundsen av lagkompisene.

PS! Både Hansen og Ostmundsen bekreftet historien overfor NRK, men sistnevnte mener osten var ødelagt allerede før han tok seg en bit.

2. Twitter-kongen

Mjøndalen spiller Mads Andre Hansen

GOD MED ORD: Mads Hansen har gjort seg bemerket som en av eliteseriens morsomste spillere.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Mads Hansen kaller seg selv for en middelmådig fotballspiller: Han er ikke fast på laget, scorer sjelden og er har heller ikke den store assist-foten. Men han er likevel den som kanskje blir intervjuet mest på Nedre Eiker.

Hvorfor? Jo, gullkornene sitter løst og han er ikke redd for å si det han mener.

Og han herjer på Twitter. Bare se her:

Laster Twitter-innhold

Her med et lite stikk til NRK:

Laster Twitter-innhold

Også denne, da:

Laster Twitter-innhold

3. «Amatørenes» peptalk

Trener Vegard Hansen

RØRENDE PEPTALK: Før Viking-kampen holdt Vegard Hansen en peptalk som beskrives som svært sentimental.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Ingen forventer noe som helst. Mjøndalen har alt å vinne, skrev fotballekspert Karl-Petter Løken i NRKs eliteserieguide før sesongstart.

De er dømt nord og ned av alle, og blir sett på som en Askeladd. Dette har trener Vegard Hansen gjort til en fordel.

Han holdt, ifølge Mads Hansen, en sentimental tale før gårsdagens oppgjør mot Viking.

– Det var nesten så jeg fikk litt tårer i øynene, sier Mads Hansen og fortsetter:

– Det var ikke den vanlige taktikkpraten, men den handlet mer om at vi er glade i hverandre og at han stoler på oss. Han sa videre at «vi har ingenting å tape» og «aldri før har et eliteserielag kunne spilt med så lave skuldre», sier midtbanespilleren.

90 minutter etter ledet underdogen Mjøndalen eliteserien – i hvert fall for en liten stund.

4. Mjøndalen – der drømmer blir til virkelighet

Martin Ødegaard

FRA MJØNDALEN TIL MADRID: Martin Ødegaard trente mye med Mjøndalen mens han spilte for Strømsgodset.

Foto: Javier Lizón / EFE / NTB scanpix

Mjøndalen fikk som 1. divisjonsklubb hyppige besøk av Norges største fotballtalent, Martin Ødegaard.

Unggutten ble med pappa og daværende assistenttrener Hans Erik Ødegaard på Mjøndalen-treninger allerede som 14-åring, og han skal ha imponert fra første spark på ballen.

Treningene til Mjøndalen ble i vinter dermed et sted journalister valfartet til for å få siste Ødegaard-nytt fra pappa Hans Erik. Forbløffede Mjøndalen-spillere fikk plutselig biroller i sagaen om Martin Ødegaard, som til slutt endte med overgang til Real Madrid.

Nedre Eiker er altså stedet der drømmer blir til virkelighet.

5. Gauseths kraftsalver

Intervju med Christian A. Gauseth (Mjøndalen) og Even Hovland (kaptein, Molde) etter kvartfinalen i NM mellom Mjøndalen og Molde. Molde vant 2-0 over Mjøndalen.

SE VIDEO: Her kaller Christian Gauseth Ole Gunnar Solskjær for en liten jente.

– Solskjær må begynne å konsentrere seg mer om sitt eget lag fremfor å sutre til dommeren som ei lita jente, sa Christian Gauseth til NRK etter cuptapet mot Molde sommeren 2013.

Gauseth får i likhet med Mads Hansen mange spaltemeter i pressen. Han er kjent for sine susende taklinger, mål og kraftsalver.

Og den saftigste kraftsalven av dem alle var trolig den han sendte i retning daværende Molde-sjef, Ole Gunnar Solskjær.

– Jeg ba Solskjær om å holde kjeft og sette seg ned, utdypet 30-åringen overfor TV 2.

Ole Gunnar Solskjær fleipet det hele bort med følgende kommentar:

– Jeg kjenner han godt. Han er svigersønnen til Ole Erik Stavrum. Han lagde litt mange frispark mot slutten, men det er sånn det skal være i cupen.

6. Kompisgjengen

Skal feire opprykket med "guttetur".

SE VIDEO: NRK ble med da Mjøndalen-spillerne vorset på Gardermoen før heisaturen til Amsterdam.

Det blir ikke noe mer folkelig enn Mjøndalen. Da opprykket var et faktum, satte kompisgjengen seg på flyet til Amsterdam for en skikkelig heisatur – selvfølgelig med et kamerateam på slep.

Mens NRK stoppet på Gardermoen, ble TV 2 med på pub i Amsterdam. Mjøndalen er rett og slett en klubb hvor det går an å lage sånne type reportasjer (ekstern lenke – krever TV 2 Sumo-abonnement).

Laster Twitter-innhold

7. Alle 20 fikk fortsette

Mjøndalen mot Viking i første serierunde hjemme på Isachsen stadion.

FIKK BLI: Alle som ville fikk bli i Mjøndalen etter fjorårets sesong. Selv de på utgående kontrakter. Her jubler Sanel Kapidzic og lagkompisene over 1-0-scoringen, som sikret tre viktige poeng.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Mjøndalen har eliteseriens laveste budsjett og – på papiret – ligaens svakeste mannskap. Men Mjøndalen ledes av folk med et brunt, godt hjerte.

På opprykksfesten var det enkelte spillere litt bekymret for fremtiden. De hadde utgående kontrakter og klarte ikke helt å slippe jubelen løs.

Da tok Vegard Hansen og ledelsen avgjørelsen: Alle som vil får bli med til eliteserien.

– Det ga en enorm respons hos de fem spillerne som sto på utgående kontrakt, men også hos familiene og de andre spillerne. De ble oppriktig glade, for det er en kameratgjeng som jobber sammen, sier Hansen til Nettavisen.

Fotballnyheter