Disse VM-stjernene har mest på spill

For noen står det ekstra mye på spill i fotball-VM. Enten de vil få sitt store gjennombrudd, få karrieren på rett kjøl eller skrive seg inn i historiebøkene.

Spillere i VM

Disse spillere er blant dem som har mest å vinne og tape i fotball-VM. Fra venstre: Marouane Fellaini, Julio Cesar, Miroslav Klose og Lionel Messi. Nederst Neymar og Fred.

Foto: NTB scanpix

Noe av det beste med fotball-VM er å følge de personlige skjebnene.

Du har Maradona, Pelé og Zidane, de store stjernene som befestet sin posisjon i historiebøkene med fantastisk spill i VM.

Du har Roberto Baggio, som kom så nær, men som av mange huskes for den skyhøye straffemissen i 1994. Du har anonyme Salvatore Schillaci, som fikk sitt livs formtopp i 1990 og plutselig var VMs toppscorer.

Hvem som helst kan ende opp med kjempekontrakt etter å ha briljert i noen uker. Eller bli hatet av en hel nasjon etter et sekunds idioti (kroneksemplet: David Beckhams utvisning i 1998).

Hvem har mest på spill i 2014? Her er NRK.nos høyst uoffisielle kåring.

10. Steven Gerrard, England

Gerrard
Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Drømmen: Gerrard tar England til VM-gull som kaptein, hele England innbiller seg at han er verdens beste - og viktigst av alt, glemmer «The Slip».

Marerittet: Gerrard snubler igjen - denne gangen (selvfølgelig) ved straffemerket. Tabloidjournalistene får det uvanlig gøy på jobben... i minst fire-fem måneder.

9. Mikkel Diskerud

FBL-WC-2014-USA-PORTRAIT
Foto: Josh Edelson / Afp

Drømmen: Etter et par Mix-mål begynner internett å fylles med Vimeoer, GIF-er og Youtube-videoer av Diskeruds bølgete hår og drømmende øyne. 23-åringen blir den første i fotballhistorien som blir solgt rett fra benken hos det syvende beste laget i eliteserien til en startoppstilling i solvarme La Liga.

Marerittet: Mix blir værende på benken hos det syvende beste laget i eliteserien. Men han hadde det fint på Copacabana, da.

8. Júlio César, Brasil

FBL-WC-2014-FILES
Foto: VANDERLEI ALMEIDA / Afp

Drømmen: Den tidligere Inter-keeperen (husk, han var god en gang!) finner fram lykkehanskene fra 2000-tallet. 34-åringen redder akkurat nok skudd i finalen til at han blir portrettintervjuet som «VM-helten» om noen tiår.

Marerittet: Brasil cruiser mot gull, men i finalen sjekker Uruguays trener Wikipedia på mobilen og innser at Júlio César spiller for FC Toronto. Forlan, Cavani og Suarez får beskjed om å skyte fra alle hold og Uruguay vinner i Brasil - igjen. Cesar blir like forhatt som tabbekeeperen fra 1950-tapet, Moacir Barbosa, som uttalte følgende rett før han døde: «Maksstraffen i Brasil er 30 år i fengsel. Jeg har betalt for dette i 50 år.»

7. Mario Balotelli, Italia

TOPSHOTS-FBL-EURO-2012-GER-ITA-MATCH30
Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

Drømmen: Balotelli blir VMs beste (og tøffeste) spiller, feirer et par mål i bar overkropp for å vise Ronaldo hvem som er mest mann, og blir for alltid regnet som en mesterskapsspiller - uansett hva slags galskap han måtte finne på.

Marerittet: Balotelli kaster dart på medspillere, tuller med lekepistol og annen typisk Balotelli-oppførsel. Italia ryker i gruppespillet etter det forbundet kaller «interne stridigheter». Vinner aldri tilbake respekten i hjemlandet - eller hos toppklubbene.

6. Fred, Brasil

Fred
Foto: Andre Penner / Ap

Drømmen: Brasils midtspiss ble delt toppscorer i Confederations Cup i fjor. Det er faktisk ikke helt usannsynlig at han scorer fire-fem mål (type: enkle tap-ins etter Neymar-raid), avgjør finalen og blir folkehelt i Brasil. Ikke dårlig for en Fluminese-spiss som knapt har blitt nevnt i internasjonale medier siden han spilte i Lyon for fire år siden. Bruker for øvrig stjernestatusen til å sikre seg en fet kontrakt i Dubai.

Marerittet: Fred får skylda idet verden oppdager at Brasil har et spissproblem. Brasil ryker ut når Neymar blir sørgelig alene mot defensive Argentina. 30-åringen Fred orker ikke å spille videre i hjemlandet, har ingen utenlandstilbud og legger opp.

5. Marouane Fellaini, Belgia

Britain Scotland Belgium WCup Soccer
Foto: SCOTT HEPPELL / Ap

Drømmen: For bare et år siden var han regnet som en fysisk uslåelig spiller på vei opp. Tenk om han finner tilbake til gammel form, dominerer VM og blir kjøpt opp av en klubb som gir ham en perfekt rolle. Plutselig er Fellainis karriere tilbake på rett spor.

Marerittet: Fellaini kommer til VM med frynsete nerver, og med krølltoppen på banen går det for sakte på Belgias monster-midtbane. Uten selvtillit visner krølltoppen sakte bort på United-benken, før han signerer seksårskontrakt med Gillingham.

4. Wayne Rooney, England

Wayne Rooney
Foto: Matt Dunham / Ap

Drømmen: Idet Wayne Rooney drar en Geoff Hurst og tar England til VM-gull, oppdager engelskmennene at de egentlig alltid har elsket arbeidsjernet Wayne Rooney.

Marerittet: Idet Wayne Rooney drar den fryktede Chris Waddle/David Beckham-komboen og både bommer på straffe og får et idiotisk rødt kort, oppdager engelskmennene (og spesielt engelskmennene i The Sun-redaksjonen) at de egentlig alltid har hatet sytebukken Wayne Rooney.

3. Miroslav Klose, Tyskland

FBL-WC-2014-GER-TRAINING
Foto: PATRIK STOLLARZ / Afp

Drømmen: Det skal ikke mye til. Klose scorer to mål - begge headinger fra under fem meters hold - og går forbi Ronaldo som tidenes VM-toppscorer. En fin tittel å ha på CVen når man skal ta betalt for å holde foredrag etter karrieren.

Marerittet: Tyskland bruker Mario Götze som falsk nier og Klose blir benket. VM-historiens nest beste målscorer ender som svaret på et quizspørsmål - og toppscoreren på laget som aldri vant noe.

2. Neymar, Brasil

Neymar
Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Drømmen: Brasil vinner VM, Neymar blir kåret til VMs beste spiller - og 22-åringen kan herje i europeisk og internasjonal fotball i over et tiår uten å noen gang være redd for å svikte under press igjen.

Marerittet: En tynget og alvorspreget Neymar dropper piggsveisen, blir for alene som kreativ kraft hos Brasil, og hjemmelaget ryker i åttendedelsfinalen mot Spania. Kampen blir avgjort av brasilianernes hatobjekt nummer én, Diego Costa, i det 94. minutt. Neymar blir aldri den samme igjen.

1. Lionel Messi, Argentina

FBL-WC2014-ROM-ARG
Foto: DANIEL MIHAILESCU / Afp

Drømmen: Den lille magikeren slipper ned skuldrene etter ketsjup-effekt og tre-fire mål mot Iran og Nigeria, helst et par med hånda. Med VM-forbannelsen brutt kan Messi styre Argentina til gull, ta sin plass blant Maradona og Pelé og endelig bli elsket uforbeholdent i hjemlandet.

Marerittet: Hva hvis VM i Brasil blir Messis tredje VM uten suksess? Målmaskinen fra Barcelona har bare scoret ett VM-mål til nå. Plutselig vil historien om Leo Messi være historien om klubbspilleren som ikke lyktes på den største scenen. Skal han kunne menge seg med Pelé og Maradona som en av tidenes beste fotballspillere trenger han en VM-tittel – eller bøttevis med mål.

Noen som akkurat ikke nådde opp:

  • Cristiano Ronaldo: Mye å vinne, men ikke så mye å tape. Ingen forventer noe særlig av Portugal.
  • Luis Suarez: VM er ekstremt viktig for Suarez, men han vil bli husket som både bråkmaker og briljant uansett om han er bråkmaker eller briljant i dette VM.
  • Shinji Kagawa: Kan vise at problemet er United-systemet og at han fortsatt er god.
  • Asamoah Guyan: Kan endelig få revansj etter Suarez' hands og straffebommen i kvartfinalen i 2010 (hva med en grisetakling av Suarez, for eksempel?). Men han har ikke så mye å tape.
  • Iker Casillas: Blir det enda en tabbe som i mesterligafinalen, eller befester han sin plass blant tidenes keepere?
  • Pedro: scorer alltid avgjørende mål - kanskje folk flest legger merke til det denne gangen?
  • Eden Hazard, Mario Götze, Paul Pogba, m.fl.: Unge spillere som kan ta steget opp til de beste i verden.
  • William Carvalho, Paul Pogba, Blaise Matuidi, Serge Aurier, Ivan Rakitic, m.fl: Kan få sitt store gjennombrudd.

Hva mener du? Noen som mangler, eller noen som burde ligge et annet sted på lista? Diskutér i kommentarfeltet!

Fotballnyheter