Disse fotballspillerne streiker

95 eliteseriespillere ble tatt ut i streik fredag morgen. Se hvem som streiker og hvilke klubber som rammes av konflikten.

Sør Arena

Fra målsus og action torsdag til tomme eliteserie-baner i helga. Streiken lammer norsk toppfotball

Foto: Schrøder, Tor Erik / Scanpix

For andre gang i historien er det streik i norsk idrett etter at Idrettsutøvernes fagforbund (NISO) og NHO idrett ikke ble enige under nattens mekling.

Streiken rammer foreløpig kun fotballens øverste divisjon. Til sammen blir ni klubber direkte berørt av konflikten.

Les også: Aleksander Aas maner til kamp

De som er tatt ut i streik, får ikke lov å trene organisert eller oppholde seg på klubbens eiendom. De må også levere fra seg treningstøy og annet som tilhører klubben.

Ingen er permittert ennå

De andre møter opp på klubbens treninger og andre aktiviteter som vanlig.

- Det er ikke gøy å miste åtte spillere på trening, sier Vålerengas kaptein Kristofer Hæstad til NTB. Han er ikke NISO-medlem, og dermed heller ikke i streik.

- Jeg håper de kommer til enighet og finner en rask løsning. Vi har bare lyst til å spille fotball, sier Hæstad.

Det er foreløpig ikke kommet meldinger om at noen av klubbene permitterer ikke-streikende spillere, selv om hele serierunden kommende helg er utsatt.

Les også:

Klubber med spillere i streik:

Fredrikstad (9 spillere): Alex Valencia, Jan Tore Ophaug , Lasse Staw , Celso Borges, Hans Erik Ramberg, Vidar Martinsen, Amin Askar, Jon Masalin og Jørgen Horn. (ikke NHO-medlem)

Start (12 spillere):
Petter Bruer Hanssen, Alexander Lund Hansen, Morten Hæstad, Bård Borgersen, Fredrik Strømstad, Ole Martin Årst, Espen Hoff, Birger Madsen, Espen Børufsen, Jesper Mathisen, Christier Kleiven, Rolf Daniel Vikstøl.

Tromsø (11 spillere): Tom Høgli, Ruben Yttergård Jenssen, Sigurd Rushfeldt, Tore Reginiussen, Miika Koppinen, Mohammed Ahamed, Remi Johansen, Marcus Sahlman, Hans Åge Yndestad, Steffen Nystrøm og Fredrik Björck.

Viking (11 spillere): Andre Danielsen, Trond Erik Bertelsen, Indridi Sigurdsson og Birkir Bjarnasson er blant dem som er tatt ut. Klubben ønsker ikke å oppgi navn.

Aalesund (5 spillere): Amund Skiri, Jonathan Tollås, Jonathan Parr, Peter Orry Larsen og Kjell Rune Sellin.

Sogndal (13 spillere): Henrik Furebotn, Cato Hansen, Espen Olsen, Ole Jørgen Halvorsen, Mats Goberg Solheim, Even Hovland, Vegar Gjermundstad, Joakim Rudolfsen, Isak Scheel, Ulrik Flo, Ørjan Hopen, Eivind Daniel Røed og Espen Næss Lund.

Vålerenga (8 spillere): André Muri, Lars Iver Strand, Morten Berre, Freddy dos Santos, Gudmund T. Kongshavn, Amin Nouri, Harmeet Singh, Aleksander Solli.

Molde (15 spillere) Espen Bugge Pettersen, Kristoffer Paulsen Vatshaug, Thomas Holm, Vegard Forren, Daniel Berg Hestad, Magnus Wolff Eikrem, Makhtar Thioune, Pål Erik Ulvestad, Chrisrian Steen, Børre Steenslid, Davy Angan, Elias Valderhaug, Krister Wemberg, Magne Simonsen, Magne Hoet

Brann (11 spillere) Klubben vil ikke oppgi navnene.

Sju eliteserieklubber rammes ikke direkte av streiken, siden klubbene ikke har medlemmer i NISO.

Det vil si at de kan gjennomføre treninger.

Klubbene med spillere som ikke er streik:

Strømsgodset
Stabæk
Sarpsborg
Lillestrøm
Rosenborg
Odd Grenland
Haugesund

NFF opplyser at de mandag vil ta stilling til hva som blir konsekvensene for neste NM-runde. Den skal etter planen spilles 25. og 26. mai.

Fotball

Oppsummert

 • Klokken 17.30: Brann-styret møter pressen om nachspielskandalen.
 • Vil arrangere fotball-EM i 2025

  Norge, Sverige, Danmark og Finland går sammen om å søke om å få arrangere fotball-EM for kvinner i 2025.

  Det opplyser Danmarks fotballpresident Jesper Møller, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

  Danmark har tidligere undersøkt mulighetene for å holde mesterskapet alene, men kvinnefotballens vekst og kravet til EM-arenaene har gjort den planen urealistisk.

  EM-verten for 2025 blir trolig utpekt i desember neste år. Også Polen har meldt seg på i kampen om mesterskapet.

  Sjögren
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Polititopp kritiserer PL-klubbene

  Bare tre av klubbene i engelske Premier League har akseptert politiets invitasjon til et samarbeid for å bekjempe rasisme i sosiale medier, melder Sky Sports.

  Mark Roberts, politidirektør med ansvar for fotballfeltet i England, er skuffet over den dårlige responsen. Politiet har i alt fått positivt svar fra 49 av 92 klubber i de fire øverste ligaene.

  Rasisme mot spillere i sosiale medier er blitt et økende problem de siste årene. Det toppet seg under sommerens fotball-EM, der England-spillerne Bukayo Saka, Marcus Rashford og Jadon Sancho bommet i straffesparkkonkurransen i finalen mot Italia.

  Roberts forteller at han sendte brev til alle de 92 proffklubbene i juli. 49 av dem vil samarbeide med politiet, men bare åtte har tatt kontakt med ønske om at politiet, spillerforeningen eller andre støttespillere snakker med spillerne.

  Andorra England WCup 2022 Soccer
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Norsk Toppfotball vil innføre VAR

  Styret i Norsk Toppfotball (NTF) har sagt ja til å implementere videodømming (VAR) i norsk toppfotball fra 2023, sier Cato Haug, styreleder i NTF til BA. NTF representerer interessene til 32 klubber i Eliteserien og 1. divisjon på herresiden. Klubbene har gitt sine innspill til organisasjonen, som på et styremøte i dag altså vedtok at de er positive til VAR.

  Det er Norges fotballforbund som bestemmer om videodømming skal komme til Norge. I en e-post til BA sier konkurransedirektør Nils Fisketjønn i NFF at forbundsstyret skal ta stilling til spørsmålet i månedsskiftet oktober/november.

 • Ingen nordisk søknad om fotball-EM

  Aktuelle søkere om å arrangere fotball-EM for menn i 2028 har fått frist til mars med å melde sin interesse. Planen om et nordisk EM er allerede skrinlagt.

  Det opplyser kommunikasjonssjef Jakob Høyer i Danmarks fotballforbund (DBU) til nyhetsbyrået Ritzau. Han forklarer at planen om en fellessøknad fra Norge, Danmark, Finland og Sverige ble droppet allerede for flere år siden.

  Det var i 2016 at de fire nordiske landene opplyste at de ville gå for å bli vertskap for EM i 2024 eller 2028. Senere er 2024-mesterskapet tildelt Tyskland, og heller ikke det påfølgende mesterskapet vil havne i Norden.

  Det er i hovedsak stadionbegrensninger som gjør at vi ikke vil få se et mesterskap på nordisk jord.

  jZ33--L-k1U
  Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum
 • Solskjær-elev utsatt for rasisme

  Manchester United-talentet Anthony Elanga hevder han ble utsatt for rasisme av en spiller på Italias U21-landslag i oppgjøret mellom Sverige og Italia tirsdag.

  19 år gamle Elanga, som debuterte for Ole Gunnar Solskjærs United sist sesong, er en viktig spiller for Sveriges U21-landslag. Tirsdag kveld spilte han hele kampen da Sverige sikret 1-1 med et mål på overtid.

  Kampen ble svært amper etter utligningen, og Elanga fikk gult kort. Nå melder den svenske landslagsledelsen på forbundets nettsted at kantspilleren ble utsatt for rasisme.

  Solskjær
  Foto: JASON CAIRNDUFF

Skadekrisen vokser for Norge – nok et forfall før skjebnekampen

World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England