Spillerne som bærer nasjonenes vekt på sine skuldre

Disse fem må prestere opp mot sitt aller ytterste for at lagene deres skal ha mulighet i VM.

Collage

Edin Dzeko, Neymar, Cristiano Ronaldo, Shinji Kagawa og Yaya Touré er de beste spillerne på sine respektive landslag.

VM er et utstillingsvindu for de aller beste spillerne i verden. Attraksjonene står i kø, og flere nasjoner stiller med verdensstjerner i alle ledd.

Ikke alle VM-nasjonene er imidlertid like heldige. Noen stiller stort sett med spillere fra hjemlig liga, uten de aller største stjernene. Andre land har en stjerne, en leder, en de ser til når det kniper og som må stå fram når laget trenger det som mest.

Her er en liste over fem spillere som har et ekstra ansvar for å forsvare sine nasjoners ære under VM, med kommentarer fra NRKs ekspert Arne Scheie:

Neymar, Brasil

FBL-WC-2014-BRA-PAN-FRIENDLY

Neymar er hjemmehåpets store helt.

Foto: EVARISTO SA / Afp

Brasil arrangerer VM for første gang siden 1950, da Uruguay på mystisk vis klarte å overrumple vertslandet med to sene scoringer i finalen. Nå skal den fadesen rettes opp, og stjernen som skal sørge for at det skjer er Barcelona-spilleren Neymar.

I Barcelona er Messi størst, men i hjemlandet kan ingen måle seg. Neymar har scoret 31 mål på 48 landskamper til tross for at han bare er 22 år gammel, og flere må det bli i VM for et Brasil-lag som ellers sliter med de store offensive profilene.

Cristiano Ronaldo, Portugal

Ronaldo trenger ingen introduksjon. Han er verdens beste spiller, tok en etterlengtet seier med Real Madrid i Champions League denne sesongen, og ser ut til å bli bedre og bedre for hver sesong.

cristiano ronaldo

Cristiano Ronaldo må bære presset som verdens beste spiller under VM.

Foto: Paulo Duarte / Ap

I play off-en mot Sverige viste Ronaldo hvor viktig han er for Portugal. I en kamp som til slutt ble en konkurranse mellom hvem av Ronaldo og Zlatan Ibrahimovic som kunne overgå den andre, viste Ronaldo hvorfor han er den beste spilleren på planeten akkurat nå.

Bak han står det ikke like bra til. Portugal er et bra lag, men går likevel ikke inn i dette mesterskapet med noe form for favorittstempel. Ronaldo har vært deres beste spiller i lang tid, og må også i dette mesterskapet finne seg i å være mannen portugiserne setter sin lit til.

– Portugal har ikke vunnet noe i VM siden 1966 (bronse). Hvis ikke Ronaldo lykkes denne gangen, er det ikke mulighet denne gangen heller. Men hvis han lykkes, kan han dra med seg resten, mener Arne Scheie.

Yaya Touré, Elfenbenskysten

Touré er nybakt seriemester med Manchester City, og har imponert hele sesongen. Han kan skyte, takle, slå nydelige pasninger og har et fantastisk driv.

Yaya Touré

Yaya Touré er kanskje verdens beste midtbanespiller.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

Disse egenskapene gjør han i stand til å ta over rollen som i lang tid har vært forbeholdt Didier Drogba: Rollen som Elfenbenskystens soleklart beste spiller.

Drogba er kanskje fortsatt troppens leder, men 36-åringen er ikke engang garantert en plass på laget, der den ene spissplassen må fordeles mellom han og Swanseas Wilfried Bony. På banen er det Touré som må få ting til å skje hvis Elfenbenskysten skal nå langt.

– Kanskje den beste midtbanespilleren i verden. Han er en boks til boks-spiller, i tillegg er han målfarlig. Helt komplett, sier Scheie.

Shinji Kagawa, Japan

Kagawa er en av Japans aller største idrettsstjerner. Overgangen til Manchester United gjorde han om mulig enda mer populær, men den teknisk briljante Kagawa har ikke prestert nevneverdig i England.

Shinji Kagawa

Shinji Kagawa har skuffet i Manchester United, men har muligheten i VM til å bevise at han fortsatt duger.

Foto: Toru Hanai / Reuters

VM er kanskje sjansen Kagawa trenger for å komme tilbake til de taktene han viste i Borussia Dormund, der han tidvis var en av verdens aller beste spillere.

Gruppe C er forholdsvis jevn, bak forhåndsfavoritt Colombia kan det fort bli et oppgjør mellom Kagawas Japan og Tourés Elfenbenskysten.

– Japan har tatt store steg som fotballnasjon og har flere gode spillere, men Kagawa er soleklart den beste av dem, sier Scheie.

Edin Dzeko, Bosnia-Hercegovina

Dzeko er i likhet med Yaya Touré nybakt seriemester med Manchester City. Han er Bosnia-Hercegovinas soleklare «targetman», og scoret litt i underkant av halvparten av målene bosnierne scoret i kvalifiseringen.

Edin Dzeko

Edin Dzeko blir Bosnia-Hercegovinas fremste angrepsvåpen.

Foto: SARAH CONARD / Reuters

Bosnia-Hercegovina har også kvalitet i andre ledd, Begovic i mål og Romas Miralem Pjanic på midtbanen er de fremste profilene bak Dzeko. Dzeko er likevel deres største spiller, og kan i den rette formen score på alle måter fra alle hold.

– Det han har gjort for City taler sitt tydelige språk. Han er den som må levere hvis bosnierne skal videre, mener Scheie.

Noen spillere som akkurat ikke kom på listen:

Samuel Eto'o, Kamerun: Eto'o har forlengst oppnådd legendestatus i Kamerun. Han er lagets kaptein, leder og ansikt utad. Han har kanskje ikke det samme rykket som han en gang hadde, men som han beviste for Chelsea i år; Eto'o har fortsatt en nese for mål.

Tim Howard, USA: En veteran som kommer til å spre ro i amerikanernes bakre rekker. I Landon Donovans fravær blir det opp til Howard og Clint Dempsey å lede laget.

Wayne Rooney, England: Er nok den som er under sterkest press blant engelskmennene, men han har et drøss med klassespillere bak seg.

Antonio Valencia, Equador: Lagets største profil, men Equador er kanskje like avhengig av Dynamo Moskvas Christian Noboa for å få ting til å skje.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Sarpsborg 08 vant hele 3-0 over Vålerenga borte i semifinalen i cupen onsdag kveld. De møter vinneren av kampen Molde-Lillestrøm som spiller torsdag.
Se alle målene her.
Se alle målene her.