NRK Meny
Normal

Se spisslisten som forbløffer fotballverdenen

Alle storscorere som har forlatt Atlético Madrid de siste årene, har én ting til felles: De blir erstattet av en som er minst like god.

Costa

Atlético Madrid-trener Diego Simeone (t.v.) kunne nok en gang gratulere og takke navnebror Costa etter scoring mot Betis søndag.

Foto: Andres Kudacki / Ap

Ta en titt på denne listen: Christian Vieri, Fernando Torres, Sergio Agüero, Diego Forlán, Radamel Falcao, Diego Costa.

Sistnevnte er det nyeste tilskuddet på Atlético Madrids vanvittige liste over målfarlige spisser. Historien strekker seg også bakover i tid, med store navn som Jimmy-Floyd Hasselbaink, Julio Salinas, Kiko og Lubo Penev.

Man trenger imidlertid ikke se lenger tilbake enn til millenniumskiftet for å se at den spanske hovedstadsklubbens spisser «alltid» leverer.

Christian Vieri nettet 29 mål på sine 30 kamper for klubben. Det var i 1999, året før «El Nino», Fernando Torres, begynte å røre seg. Torres scoret 91 mål på sine sju år i klubben, før han forsvant til Liverpool.

– Det var aldri snakk om at Atlético Madrid hadde eksepsjonelt gode spisser. Det har vel kommet mest de siste årene, spesielt med Falcao, sier Bjørn Tore Kvarme til NRK.

Lynraske Torres

Kvarme spilte i spanske Real Sociedad fra 2001 til 2004, og møtte Atlético Madrid – med Fernando Torres på laget – flere ganger i løpet av oppholdet der.

– Torres var veldig ung da jeg spilte mot ham, men allerede da var han veldig god. Han var lynende rask, og ekstremt vanskelig å forsvare seg mot, sier Kvarme.

Det siste året Torres spilte Atlético Madrid fikk han selskap av Sergio Agüero, den lille argentineren som senere skulle gifte seg med datteren til selveste Diego Maradona.

Da Torres forsvant kom også Diego Forlán inn portene på Vicente Calderon. Sammen med Agüero sto uruguayaneren for 197 mål over en periode på til sammen fem år. Begge forsvant imidlertid i 2011, og nok en gang hadde Atlético Madrid gitt slipp på sine beste målscorere. Hvem skulle ta opp arven?

– Går «all in»

Fra FC Porto kom Radamel Falcao, og colombianeren ble en umiddelbar suksess. Fram til han ble solgt til styrtrike Monaco i sommer, scoret Falcao 68 mål for Atlético Madrid. Det holdt til et snitt på snaut 0,8 mål per kamp.

– De har vært utrolig flinke til å gå «all in» på én spiller, og så har det blitt full klaff hver gang. De har satset tungt på spisser - det er vanskelig å finne vinger og midtbanespillere som har vært så dyre, sier Thore Haugstad.

Haugstad er redaktør for FIFAs offisielle VM-magasin for 2014 og har skrevet en rekke fotballkommentarer for NRK.no. Han har også vært skribent for The Times og The Daily Telegraph.

– Det er helt vanvittig at de har hatt så mange gode spisser. De er helt i ypperste verdensklasse. Atlético har jo lenge ligget bak Real Madrid og Barcelona, og det vitner om en utrolig teft på overgangsmarkedet, sier Haugstad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kvarme Torres

Her er Real Sociedad-spiller Bjørn Tore Kvarme (t.v.) i duell med Fernando Torres i 2003.

Foto: PAUL WHITE / AP

Sergio Aüero kom for drøye 180 millioner kroner fra Independiente i 2006. Falcao hadde en prislapp på svimlende 400 millioner kroner. Christian Vieri ble kjøpt fra Juventus for cirka 120 millioner kroner.

Felles for dem alle: De ble solgt enda dyrere.

– De har vært flinke til å kjøpe spillere som de vet de får mye igjen for. Atlético er litt i samme kategori som Porto - de er ikke i toppen på samme måte som de aller største. Det har vært en mellomlanding eller en plattform for mange av spillerne. De har sikkert ikke tenkt slik i utgangspunktet, men det har blitt slik i ettertid, sier Haugstad.

– Nå er det kollektivet

Ole Aasheim er grunnlegger og eier av atleticonorge.com, den norske supportersiden til Altético Madrid.

Han tror i likhet med Haugstad at mye av forklaingen ligger i klubbens speiderarbeid.

Av de største navnene det siste tiåret har kun Fernando Torres gått gradene i Atlético Madrid.

– Atlético Madrids sportslige ledere må være utrolig flinke til å finne spisser, og til gjengjeld har de slitt med å finne solide keepere, forsvarere og midtbanespillere. Men de senere årene har man blitt flink der også, skriver Aasheim i en e-post til NRK.no, og nevner keeper Thibaut Courtois, forsvarsspiller Miranda og ving Arda Turan.

Aasheim mener stjernespissene har vært helt avgjørende for Atléticos suksess de siste årene, men nå er det i ferd med å endre seg, tror Aasheim.

– Årets utgave er kollektivet. Spillere som Tiago og Raúl García har vært like delaktig med å score mål, men det er jo viktig for et hvert topplag å ha en stjernespiss, altså Diego Costa, skriver Aasheim.

Bråkebøtta som bøtter inn mål

Med Falcao borte var det opp til utskjelte Diego Costa å ta opp scoringsarven.
Brasilianeren, som i fortiden har gjort seg kjent for å filme seg til straffespark og bruke albuen mot motspillere, har for alvor funnet scoringsformen denne sesongen.

13 mål på 14 kamper er tall å skrive hjem om. Har Atlético nok en gang funnet superspissen?

– En klubb vil aldri selge toppscoreren sin, men så blir man tilbudt så mye penger at man ikke har noe annet valg, sier Bjørn Tore Kvarme.

Costa fant nettmaskene igjen i 5-0-seieren mot Betis søndag kveld. Her markerte også ringreven David Villa seg med to scoringer.

Brasilianske Costa fikk sine to første landskamper i mars mot Italia og Russland, men nå har han fått innviglet spansk statsborgerskap og har dermed valget mellom å spille for Brasil eller Spania, ifølge Goal.com.

Det brasilianske fotballforbundet hevder imidlertid overfor Goal.com at 25-åringen vil fortsette å representere Brasil i november.

Etter ni kamper i den spanske eliteserien er Atlético Madrid kun ett poeng bak serieleder Barcelona, godt hjulpet av Diego Costas scoringsform.

– Man blir selvfølgelig skeptisk til hvordan det skal gå når en spiss forsvinner, så derfor er det veldig imponerende det Costa gjør nå, sier Kvarme.

Og målteften kobler Costa allerede til en rekke klubber i blant annet britiske tabloider. Både Express og Mirror hevder at Chelsea jakter storscoreren.

Fotballnyheter