NRK Meny
Normal

Dette målet fikk de se i Nord-Korea

Nordkoreanerne fikk se VM-målet mot Brasil - i opptak.

Ji Yun-nam scorer mot Brasil

Ji Yun-nams mål mot Brasil ble sendt i opptak på nordkoreansk TV.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / Reuters

I verdens kanskje mest lukkede land har det lenge vært spekulert i at innbyggerne ikke skulle få servert VM-fotball på TV. Det har de nå fått - riktignok i opptak, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Myndighetene i Pyongyang er restriktivene med hva de lar befolkning se på TV, men når Nord-Korea scoret mål mot Brasil fikk folket ta del i gleden. Eller i hvertfall de som har TV.

Jong Tae-Se

Jong Tae-Se viste med hele seg hvor mye VM betyr under nasjonalsangen. Kanskje reagerte befolkningen i Nord-Korea på samme måte da kampen ble vist i reprise.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

Og på denne måten ble sendingen annonsert.

"Dette var målet som fikk verden til å anerkjenne den nye nordkoreanske fotballen"

Les også:

Nord-Koreas statlige kringkaster sendte hele i kampen i reprise og en kommentator hyllet Nord-Koreas første VM-mål siden 1966.

- Det var et kraftfullt skudd som en målvakt i verdensklasse ikke kunne redde.

Naboene sørget for TV-sending

I dagene før VM ble det klart at den asiatiske kringkastningsunionen ga Nord-Korea muligheten til å sende landets VM-kamper gratis og direkte.

Det har de altså benyttet seg av, kanskje først og fremst takket være god innsats fra landets fotballstolthet. Sjansene for at landets leder Kim Jong-il ikke vil vise frem kamper der Nord-Korea ydmykes er nemlig til stede.

- Nord-Korea bør ikke delta i VM

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, har tidligere reagert sterkt på myndighetenes sensur av mesterskapet for befolkingen.

- Det bør være noen regler om at hvis et land skal være med i et VM, så skal dette også gjøres tilgjengelig for befolkningen i landet. Vi vet jo at de i beste fall sender redigerte opptak av seire, og at de ikke lar noen reise ut og se på kampene, sier han.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.