Dette målet fikk de se i Nord-Korea

Nordkoreanerne fikk se VM-målet mot Brasil - i opptak.

Ji Yun-nam scorer mot Brasil

Ji Yun-nams mål mot Brasil ble sendt i opptak på nordkoreansk TV.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / Reuters

I verdens kanskje mest lukkede land har det lenge vært spekulert i at innbyggerne ikke skulle få servert VM-fotball på TV. Det har de nå fått - riktignok i opptak, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Myndighetene i Pyongyang er restriktivene med hva de lar befolkning se på TV, men når Nord-Korea scoret mål mot Brasil fikk folket ta del i gleden. Eller i hvertfall de som har TV.

Jong Tae-Se

Jong Tae-Se viste med hele seg hvor mye VM betyr under nasjonalsangen. Kanskje reagerte befolkningen i Nord-Korea på samme måte da kampen ble vist i reprise.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

Og på denne måten ble sendingen annonsert.

"Dette var målet som fikk verden til å anerkjenne den nye nordkoreanske fotballen"

Les også:

Nord-Koreas statlige kringkaster sendte hele i kampen i reprise og en kommentator hyllet Nord-Koreas første VM-mål siden 1966.

- Det var et kraftfullt skudd som en målvakt i verdensklasse ikke kunne redde.

Naboene sørget for TV-sending

I dagene før VM ble det klart at den asiatiske kringkastningsunionen ga Nord-Korea muligheten til å sende landets VM-kamper gratis og direkte.

Det har de altså benyttet seg av, kanskje først og fremst takket være god innsats fra landets fotballstolthet. Sjansene for at landets leder Kim Jong-il ikke vil vise frem kamper der Nord-Korea ydmykes er nemlig til stede.

- Nord-Korea bør ikke delta i VM

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, har tidligere reagert sterkt på myndighetenes sensur av mesterskapet for befolkingen.

- Det bør være noen regler om at hvis et land skal være med i et VM, så skal dette også gjøres tilgjengelig for befolkningen i landet. Vi vet jo at de i beste fall sender redigerte opptak av seire, og at de ikke lar noen reise ut og se på kampene, sier han.

Fotballnyheter