NRK Meny
Normal

Fikk du med deg dette fra helgens kamper?

Dommertabber, overkjørsler, overraskelser, helter og stabukker. Slik så vi runde 11 i eliteserien.

Viking

NEDTUR: Jon Dadi Bödvarsson og Viking snudde 0-3 til 3-3. Da var det bittert å se poenget glippe på overtid.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Bohinen

STABUKK: Lars Bohinen ser ikke på dårlige resultater som en grunn til å endre spillestil.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

1. Kvalitetsforskjell

Lars Bohinen har bestemt seg for hvordan Sandefjord skal spille fotball, og nekter å la seg påvirke av noe så simpelt som resultater.

Det har gitt seg utslag – i resultatene.

Sandefjord har nå tapt åtte kamper på rad, og sluppet inn hele 31 mål, hvilket er desidert mest i eliteserien. På de fire siste kampene er det blitt 18 baklengsmål.

Lørdag var det Molde som fikk Sandefjord til å framstå som juniorer da de lekte seg til 6-1 på Røkkeløkka. Mohamed Elyounoussi ledet an i leken med sine tre fulltreffere.

Lars Tjærnås, som kommenterte kampen for Cmore, hadde etterpå noen ord for dagen på Twitter. Men om Sandefjord finner noen trøst i dem, er mer tvilsomt:

Laster Twitter-innhold

2. «Ut med dommer'n, inn med kua!»

Ovenforstående ble ofte ropt på norske fotballtribuner i «gamle dager». Uttrykksformen har nok endret seg litt (kanskje ikke til det bedre, når sant skal sies). Men lignende budskap uttrykkes stadig på norske fotballarenaer. Og det er kanskje til å forstå, for det har vært gjort ganske mye rart av pipeblåserne til nå denne sesongen. I stort sett hver eneste runde har det vært kontroverser.

Fredag var det Trond Ivar Døvle som pådro seg vrede fra begge lagenes supportere da Odd og Aalesund spilte 1-1 i Skien.

Døvle

TØFF DAG PÅ JOBBEN: Trond Ivar Døvle fikk ganske lite skryt av spillerne for innsatsen i fredagens kamp.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

I første omgang ble Aalesunds Henrik Rørvik Bjørdal lagt i bakken av Jarkko Hurme. I TV-reprisens tindrende klare lys finnes det overhodet ingen tvil om at Aalesund ble snytt for straffespark.

Like før slutt var det Odds Olivier Occean som gikk ned i feltet og ropte på straffespark.

– Vi skulle hatt straffe, fastslo Odd-trener Dag-Eilev Fagermo.

En ikke ukjent TV-profil fra sunnmørstraktene oppsummerte det slik:

Laster Twitter-innhold

I den grad det er noe trøst for Trond Ivar Døvle, er nok heller ikke Ola Hobber Nilsen storfornøyd med seg selv når han ser at han tillot Tromsø-stopper Magnar Ødegaard å dra ned Rosenborgs Alexander Søderlund inne i feltet – et straffespark så klart at selv Tromsø-trener Steinar Nilsen forstår Søderlunds vrede.

3. Keeperhelten

3. mai. 27 minutter spilt i Kristiansand. 2-0 til Start over Tromsø. Det skal være sagt, Tromsø-keeper Benny Lekstrøm hadde ikke vært eminent, ikke på noe vis, men det som skjer er likevel spesielt. Trener Steinar Nilsen tar keeperen sin av banen – og erstatter han med den innleide unggutten Paal Vestly Heigre.

I neste kamp var Heigre tilbake på benken. Og ikke mange har visst hvem han er.

Men det var før han stengte buret på Lerkendal. Rosenborg skapte et tosifret antall sjanser søndag kveld, som de har hatt for vane i år. Men bare en gang maktet trønderne å score.

Dermed fikk tabelljumbo Tromsø med seg poeng hjem fra serieleder Rosenborg.

– Jeg følte jeg kunne stoppe alt, sa 20-åringen etterpå.

Nå er Tromsøs keeperkrise er avblåst.

Olsen

GLIMT AV HÅP: Trond Olsen scoret to da Bodø/Glimt lagde prim av Mjøndalen.

Foto: Torbergsen, Mats / NTB scanpix

4. Olsenbanden var ikke død

De var ikke akkurat gullfavoritt. Likevel må Bodø/Glimt kunne sies å ha vært en av skuffelsene til nå denne sesongen.

Mjøndalen har vært det motsatte. De brune fra Buskerud har tatt poeng ingen skulle tru. Likevel har Mjøndalen-trener Vegard Hansen snakket laget sitt ned. Nå skjønner vi hvorfor.

For på Aspmyras grønne kunstgress fikk gjestene grisebank. 5-1 vant Glimt. Eller Olsenbanden, som det passer å kalle de gule i dag.

Trond Olsen scoret nemlig to av målene. Og var nest sist på et tredje. Det holder nok til et par overskrift i lokalavisene. Og hvis historien gjentar seg utover, kan det også holde til videre spill i eliteserien for Bodø/Glimt.

5. Den farlige ledelsen

Man skal vokte seg vel for å lede 2-0. Det er livsfarlig. Ikke ifølge statistikken, men ifølge myten.

3-0, derimot, har ikke et like dårlig rykte, selv om folk som liker AC Milan, og som har gjort det i minst ti år, nok vil skrive under på at heller ikke 3-0 akkurat er å regne som Fort Knox.

3-0 ledet Vålerenga i Stavanger søndag kveld. NRK, og sikkert de fleste andre norske redaksjoner, hadde sak klar om at Viking ble ydmyket.

Så scoret Berisha. Så scoret Bödvarsson. Og så scoret forsyne oss Berisha igjen. Og det sto 3-3, sånn plutselig.

Når vi likevel drister oss til å antyde at det tross alt er bedre å lede 3-0 enn å ligge under 3-0, er det ikke fordi vi har studert statistikken. Det er simpelthen fordi Christian Grindheim på overtid sørget for at alle poengene ble med til Oslo.

For øvrig var det en ganske artig kamp for alle som ikke holdt med noen av lagene. Og enda artigere for dem som holdt med Vålerenga, vil vi tro. I hvert fall til slutt.

Laster Twitter-innhold

6. Aj, aj – Ajer!

Han er 17 år gammel, spiller for Start og heter Kristoffer Vassbakk Ajer. Og allerede har han fått så mye skryt og høstet så mange lovord at de mest skeptiske blant oss kanskje har lurt på om gutten kan være helt på grensa til oppskrytt.

Skal man dømme ut fra det som skjedde da Start slo Haugesund lørdag, er han ikke oppskrytt i det hele tatt.

Ajer scoret begge målene, hans tredje og fjerde eliteseriemål for sesongen.

Dessuten hadde han et aldeles deilig hælspark som åpnet hele Haugesund-forsvaret for Matthias Vilhjamsson. Hvis Ajer ble sur på Vilhjamsson for å ha snytt ham for årets assist i eliteserien, er det til å forstå.

Vi venter på mer!

Til slutt tar vi med at tabellen ser slik ut:

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.