Hopp til innhold

Dette gjør EM-heltene nå

STOCKHOLM (NRK.no): For 20 år siden tok Norge sitt forrige EM-gull, også da med Even Pellerud som trener. Gullheltinnene er enige om at du vil få se bedre fotball i søndagens finale mellom Norge og Tyskland.

Norske helter

Gro Espeseth (f.v.), Linda Medalen og Heidi Støre var alle med på å vinne Norges forrige EM-gull i fotball. NRK har snakket med dem om hva de husker best fra mesterskapet og hva de tenker om arvtagerne.

Foto: NTB / Scanpix

Pellerud

Even Pellerud ledet Norge til EM-gull i 1993. Søndag kan han gjenta bragden.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Datoen er 4. juli 1993. Norge spiller EM-finale mot Italia, som er på hjemmebane i idylliske Cesena. De rødkledde kvinnene har lenge stanget foran mål, og frustrasjonen brer seg i laget.

Men så setter landslagssjef Even Pellerud inn en småskadet kaptein Birthe Hegstad. I det 77. minutt sentrer Linda Medalen til Hegstad som setter ballen i mål. Lagvenninnene stormer mot kapteinen og jubler. Norge holder nullen de siste 13 minuttene – og EM-gullet er et faktum.

Hvor er de nå?

20 år har altså gått siden Norge vant EM forrige gang. Men på søndag kan Even Pellerud og Norge gjøre det igjen når Tyskland venter i motsatt banehalvdel foran 45.000 tilskuere på Friends Arena i Stockholm.

Mye har skjedd med både kvinnefotballen og gulljentene på disse årene. NRK har vært i kontakt med flere av EM-heltene for å høre hva de gjør 20 år etter og hva de tenker om dagens lag.

Disse spørsmålene stilte vi EM-vinnerne fra 1993:

  • 1. Hva gjør du nå?
  • 2. Hva er ditt beste minne fra EM i 1993?
  • 3. Hva synes du om Norge så langt i EM?
  • 4. Hvordan har kvinnefotballen utviklet seg på de 20 årene som har gått?

Ann Kristin Aarønes

1. Jeg er ansatt i Aalesund fotballklubb hvor jeg selger billetter, og er tiltaksleder og lagleder på Norges j-19 landslag. Akkurat nå er vi i Danmark på landslagssamling.

Kvinnefotball

Ann Kristin Aarønes. Bildet er tatt i 1996.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

2. Det jeg husker best er så klart at vi vant. Men jeg ble byttet ut allerede ved pause, så det var ikke min kamp. Birthe Hegstad kom inn og scoret vinnermålet. Det hele var ganske langt unna det som foregår i Sverige nå. Vi bodde langt oppi lia i Italia og nesten ingen kom og så kampene.

3. Jeg har sett alle Norges kamper, og synes det er sterkt at de har kommet seg til finalen. De hadde en slow start, men så kom det seg.

4. Fotballen har blitt bedre. Vi i Norge har ikke hengt helt med de siste årene, så det som skjer nå er positivt. Tyskland er fryktelig gode, så det blir tøft for Norge i finalen. Men jeg håper vi vinner.

Trine Tangeraas

1. Jeg er barnelege i Oslo. Mens jeg spilte fotball var målet mitt å bli doktor, så ball var noe jeg drev med litt på siden. Det var ikke mulig å leve av å være fotballspiller på den tiden, og jeg studerte fulltid. Derfor er jeg veldig glad jeg klarte å få med meg det jeg gjorde som fotballspiller. Nå driver jeg ikke med fotball i det hele tatt. Jeg får strekk bare jeg prøver.

2. EM i 1993 var det første store jeg var med på. Jeg var mest reserve, og husker derfor ikke så mye av det som skjedde ute på banen. Men jeg husker godt stedet vi bodde på. Det var et flott, typisk italiensk sted. Jeg var alltid glad for den gode maten vi fikk servert. Dessuten er det gøy å se at selv om årene har gått, er Even Pellerud akkurat den samme som da. I alle fall det jeg ser av ham på tv.

3. Jeg er imponert og synes det er skikkelig gøy at de er kommet til finalen. Jeg tror nok Even har betydd mye for det. Men jeg er enig med kritikerne i at de kunne spilt litt mindre typisk Drillo-fotball.

4. VM-finalen for to år siden, da Japan vant over USA, det er det største jeg har sett i kvinnefotballen. De spilte nydelig og ballen gikk hele veien, uten dårlig teknikk og sånt vi er utskjelte for. Det er mer seriøst enn da jeg spilte. De kan nok ikke studere på heltid nå. Jeg tror nok Norge taper mot Tyskland i finalen, men jeg håper jo så klart likevel at vi vinner. Det er kjempebra å få sølv også.

Linda Medalen

1. Jeg jobber som narkotikahundfører i politiet i Asker og Bærum. Jeg har nettopp trent opp min andre hund. Selv om det ikke er jeg som er i fokus, så er det en form for trening, og jeg får brukt litt av erfaringene fra da jeg var fotballspiller. Jeg driver aldri med fotball selv lenger, men er fortsatt glad i alt som er fartsfullt og lystbetont. Jeg går på rollerblades, løper og trener styrke.

jubileum

Linda Medalen. Bildet er tatt i 2011.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

2. Å vinne VM og OL senere overskygger den EM-seieren for min del. Vi fikk en del EM-sølv på den tiden også, så det går litt surr i hva som er hva. Men jeg husker vi sleit fælt med å få mål i finalen i 1993. Når jeg ser på hvordan Ada (Hegerberg) har det som ensom spiss nå får jeg helt flashback til da. Jeg tenker på alle løpene vi tok uten ball, og hvor mye vi jobbet uten egentlig å være involvert i spillet. Det er knallhardt, men også den måten Norge kan hevde seg helt i toppen på.

3. Jeg er glad for å se at det er mange unge og spennende spillere i blanding med de gode, gamle. Men uansett hvor tekniske de nye spillerne er, er det samme spillemønsteret som før. Strengt defensivt, utnytte overganger. Men det er nok bare den måten de må holde på.

4. Det har utviklet seg mye, og mange lag har kommet etter. Norge henger litt igjen i det gamle spillemønsteret sitt, men jeg skjønner jo hvorfor. Det er sånn vi har kommet langt. I finalen tror jeg at enten så feier Tyskland Norge av banen, eller så blir det en lignende kamp som i gruppespillet. En knepen, gjerrig kamp med seier til Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FOTBALL-VM FOTBALL-VM KVINNER

Bente Nordby jobber i dag som lærer og som keepertrener for LSKs damelag. Bildet er tatt i 2007.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Bente Nordby

1. Jeg jobber som lærer på Årvoll skole og keepertrener for LSKs damelag i Toppserien.

2. Det jeg husker best er følelsen av at vi nå vinner vi EM, at jeg ser på at laget tar seieren. Det var skikkelig god stemning hele veien. Det var et godt lag vi hadde da.

3. Jeg har vært på ferie i Danmark og her har de jo ikke vist noe fra EM på TV før semifinalen mellom Norge og Danmark. Vi er veldig gode defensivt, og klarer vi å utvikle det offensive spillet – da er vi der.

4. Det har vært en stor fremgang fra da til nå. Norge har i mange år hatt tekniske sterke spillere, men nå er det flere lag som er blitt flinke på den biten også. Det er blitt mer attraktivt i flere land å spille fotball, også for kvinner.

Katrine Nysveen

1. Jeg er prosjektleder i IT-bransjen i Oslo. Jeg spiller bitte litt bedriftsfotball, bare for gøy.

2. Det er vanskelig å nevne noe annet enn den siste scoringa i finalen. Det var det virkelig store. Jeg så ikke alt av den fra der jeg sto helt bak i forsvar, men jeg husker bruset og jubelen som brøt ut da ballen var i mål. Og det å løpe fremover sammen med jentene og holde rundt hverandre. Det var en veldig god opplevelse.

3. Jeg er imponert og håper på seier i finalen.

4. Det begynner å bli veldig bra nivå. Kvinnefotballen er blitt mer profesjonell. Det var den gangen, i 1993, at det hele begynte å løsne, i alle fall for Norges del. Vi fikk mer oppmerksomhet hjemme og folk begynte å bli interesserte.

Gro Espeseth

1. Jeg er utdannet vernepleier og jobber i en attføringsbedrift hvor jeg hjelper folk tilbake i jobb. Jeg har fått meg familie, og har selv tre barn som er 11, fire og to år gamle. I tillegg har jeg tre bonusbarn. Så jeg lever et ganske annet liv enn i 1993. Men vi er en veldig fotballinteressert familie, og vi følger nøye med.

2. Det beste minnet derfra er at vi spilte veldig jevnt mot Danmark i semifinalen og vant knepent. Jeg husker det var veldig jevnt, og veldig varmt å spille. Den gang var det bare fire lag i sluttspillet, så det var bare semifinale og finale. Vi var en glad gjeng som vant EM den gang. Det føles fryktelig lenge siden, men det var en stor opplevelse for oss.

SPORT OLYMPICS FOOTBALL NORWAY'S ESPESETH

Gro Espeseth. Bildet er tatt i 2000.

Foto: DYLAN MARTINEZ / REUTERS

3. Norge har imponert meg skikkelig. Jeg ble utrolig glad da jeg hørte Even skulle bli landslagstrener igjen. Han vet hvordan han skal ha det og det gir trygghet ute på banen. Han er ganske enkelt dyktig. Norge har fått mer og mer selvtillit og vinnerviljen deres kommer mer og mer. De viser god lagånd. Det er veldig flott for damefotballen i Norge at vi har fått et sånt løft.

4. Det jeg ser er at de er veldig dyktige ferdighetsmessig, altså teknisk. Det er nok høyere tempo, også. Damefotball har helt klart utviklet seg veldig mye, og blitt en del bedre.

Nina Nymark Jakobsen

1. Jeg jobber som kantinebestyrer, og drifter en kantine i Tromsø. På fritiden trener jeg Kvaløya jenter-16. Akkurat nå er vi på Norway Cup, og vi har faktisk kamp samtidig med EM-finalen. Men jeg skal få oppdateringer underveis på mobilen.

2. Det som var spesielt var at jeg fikk en skade etter semifinalen og fryktet jeg måtte stå over finalen. Men jeg ble teipet godt opp på låret og klarte å spille. Det jeg husker best er varmen og hvor intenst det hele var da vi slo Italia. Jeg var veldig ung og urutinert, så det var veldig stort.

3. Jeg er veldig overrasket. For å være ærlig synes jeg ikke Norge har hatt så god kvalitet i alle kampene. Men Even er god til å få ut det beste i ethvert lag. Han spiller på de strengene vi har, og det er styrken deres også nå. Spillemessig og teknisk synes jeg de andre lagene er kommet lenger. De er mer underholdende. Men det er jo Norge som har vunnet kamper, likevel.

4. Det har utviklet seg på den måten at det er flere spillere som har bedre teknikk og et litt annet tempo. Det jeg savner hos de norske jentene er litt av det der med å virkelig ville vinne. Det ser jeg også med de jeg trener selv, at man virkelig må få inn at de må ofre seg hundre prosent hele tiden. Jeg savner litt av det fandenivoldske og gløden hos Norge. Når det gjelder finalen tror jeg nok ikke Tyskland går på to smeller i samme EM, men de er heller ikke like gode som man trodde de skulle være. Så mulighetene er der for Norge.

Heidi Støre

Heidi Støre

Heidi Støre. Bildet er tatt i 2011.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

1. Jeg er leder for toppfotballen for kvinner i Norge. Jeg har hatt den jobben siden 2005. Jeg er sammen med jentene i Sverige akkurat nå – og her kan jeg rapportere om veldig god stemning.

2. Jeg husker spesielt godt hvor vi bodde og at finalen ikke akkurat var veldig velspilt. Det var ikke akkurat en kamp å skrive hjem om. Men det var veldig morsomt å vinne.

3. Jeg er veldig glad og stolt over prestasjonene til hele laget. De har slitt litt tidligere i sesongen. Vi så helt klart et stort potensiale, men hadde jo ikke – før EM – vunnet en kamp siden mars. Jeg er mest fornøyd med er lagets totale prestasjon i dette mesterskapet.

Fotball

  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland