NRK Meny
Normal

Slik kan de nedrykksdømte beholde plassen i Premier League

De nyopprykkede lagene får som regel jumboplassene når ekspertene spår Premier League. Men forrige sesong klarte de alle å beholde plassen. Vi har tatt en kikk på årets nykommerlag.

reading

Readingsupportere jubler etter at opprykket ble klart i vår.

– Det er fullt mulig at de nyopprykkede kan beholde plassen denne gangen også, sier Arnstein Frilling.

Han kommenterte Championship forrige sesong, og fulgte Reading, Southampton og West Ham tett på deres ferd tilbake til Premier League.

– Norwich, Swansea og Queens Park Rangers klarte en bragd få hadde troen på før forrige sesong. Jeg vil bli mindre overrasket om forrige sesongs tre beste lag i Championship klarer å holde seg over nedrykksstreken nå, sier Arnstein Frilling.

For Reading, Southampton og West Ham er ingen «hvem som helst». Alle tre klubbene har prestert godt i Premier League tidligere, og har til hensikt å gjøre det samme i 2012/13-sesongen.

De tre klubbenes supportere er i hvertfall herlig optimistiske - og herlig uenige.

– West Ham er det sterkeste laget, og jeg tror vi havner høyt på tabellen. Reading og Southampton må kjempe i bunnstriden, sier Gjermund Holt, leder av West Hams skaninaviske supportklubb.

Uten at han får støtte av redaktør i Southamptons norske supporterklubb, Gjermund Vik.

– West Ham har kanskje bedre sjanser til å klare seg enn Reading, men Southampton havner høyest på tabellen, spår Vik.

Det kommer ikke til å skje, ifølge Reading-supporter Åge Risangen.

– Southampton er det svakeste av de tre lagene. Reading og West Ham vil klare seg greit. Southampton havner lenger ned på tabellen, men jeg tror faktisk de holder seg opp de også, sier Risangen.

Kommentator Frilling har forståelse for at supporterne er uenige.

– Det er umulig å si hvilket lag som er det svakeste. For å snu litt på det: Det er absolutt mulig at alle tre klubbene holder seg oppe, slår Frilling fast.

NRK.no har tatt en nærmere titt på de tre nyopprykkede klubbene:

Southampton

 • Lagnavn: Southampton Football Club
 • Sted: Southampton
 • Kallenavn: Saints
 • Grunnlagt: 1885
 • Hjemmbane: St Mary’s Stadium
 • Kapasitet: 32 690
 • Manager: Nigel Adkins

Antatt beste startellever (4-4-2):

Kelvin Davis - Nathaniel Clyne, José Fonte, Jos Hooiveld, Danny Fox - Guly do Prado, Morgan Schneiderlin, Jack Cork, Adam Lallana - Rickie Lambert, Billy Sharp.

Southampton var det nest beste laget i Championship forrige sesong, og rykket med det direkte opp til Premier League. Laget, som for de fleste er mest kjent for å ha hatt Claus Lundekvam i stallen, spilte i den øverste divisjonen fram til de rykket ned etter 2004/05-sesongen. Siden har de spilt i Championship og League One, før manager Nigel Adkins nylig førte laget tilbake til Premier League i sin første sesong som klubbens manager.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Jos Hooiveld

Southamptons Jos Hooiveld jubler for scoring. Jubelen blir nok enda større om Southampton holder seg oppe i Premier League.

Foto: PA Wire / Ap

I de senere årene er klubben kjent for å ha fostret stortalentene Gareth Bale, Theo Walcott og Alex Oxlade-Chamberlain.

NRK.no tok en prat med redaktør i Southamptons norske hjemmeside, Gjermund Vik, om hvordan han ser for seg den kommende sesongen.

– Hvor godt kan Southampton hevde seg i serien?

– Det avhenger litt av de siste dagene av overgangsvinduet. Men jeg har sagt at det skal være mulig med en plassering blant de 10-13 beste lagene. Jeg er ikke veldig objektiv av meg, men jeg tror det er realistisk. Jeg føler meg veldig trygg på at Southampton unngår nedrykk, sier Vik.

– Hva gjør deg så optimistisk?

– Klubbene på nedre halvdel av tabellen er ikke noe spesielt gode. Dessuten har vi penger til å gjøre grep dersom det skulle bli nødvendig. Klubben har nok 10-15 millioner pund til gode, forklarer Vik.

– Hva anser du som West Hams største svakhet?

– Det er ikke mye Premier League-erfaring i troppen. Samtidig er vi tynt besatt i midtforsvaret, og det er lite fart i laget. Den eneste med bra tempo er nyervervelsen Nathaniel Clyne.

– Hvilke spillere blir viktigst i 2012/13?

– Jeg har en forkjærlighet for Morgan Schneiderlin. Han er en klassespiller som passer veldig godt for Premier League. I tillegg er Adam Lallana en artig og lettbeint spiller med mål og assister i seg. Til sist har vi Rickie Lambert. Han er en typisk goalgetter, avslutter Vik.

West Ham:

 • Lagnavn: West Ham United
 • Sted: Øst-London
 • Kallenavn: The Irons, The Hammers, The Academy of Football
 • Grunnlagt: 1895
 • Hjemmebane: Boleyn Ground
 • Kapasitet: 35 016
 • Manager: Sam Allardyce

Antatt beste startellever (4-5-1):

Jussi Jääskeläinen - Guy Demel, James Tomkins, James Collins, George McCartney - Ricardo Vaz Tê, Mark Noble, Alou Diarra, Kevin Nolan, Matthew Taylor - Carlton Cole.

West Ham gikk seirende ut av opprykksfinalen mot Blacpool forrige sesong, og er med det klar for sin tredje periode i øverste divisjon. Klubben rykket ned sesongen 2002/03, men returnerte til det gode selskap i 2005/06. Etter seks strake sesonger i Premier League, måtte West Ham ta den tunge turen ned til Championship igjen i 2011 etter å ha endt på sisteplass i serien.

Artikkelen fortsetter under bildet!

FBL-ENG-BLACKPOOL-WHAM

Slik så det ut da West Ham sikret opprykket til Premier League.

Foto: IAN KINGTON / Afp

Et av West Hams velkjente kallenavn, ” The Academy of Football”, viser til at klubben har produsert noen av Premier Leagues aller største profiler. Frank Lampard, John Terry og Rio Ferdinand.

NRK.no har snakket med formann i West Hams skandinaviske supporterklubb, Gjermund Holt, om hvilke forventninger han har for gjensynet med Premier League.

Hvor godt kan West Ham hevde seg i serien?

– Jeg tror og håper at vi aldri havner i nedrykksstriden i Premier League. Selv om jeg er ihugget West-Ham-fan, er jeg veldig realistisk når jeg spår sesongen. Jeg tror helt klart at vi kan klare en plassering rundt midten av tabellen. Med full klaff kan vi klare en topp-åtte-plassering, sier Holt.

– Hva gjør deg så optimistisk?

– Vi er mer solide defensivt nå enn tidligere, og vi vanskeligere å slå. Dessuten har vi kreative spillere på vingene, forklarer Holt.

– Hva anser du som West Hams største svakhet?

– Carlton Cole er en god spiss, men ingen god avslutter. Vi mangler den typiske målscoreren.

– Hvilke spillere blir viktigst i 2012/13?

– Hvis Carlton Cole skulle prestere opp mot sitt beste, da har vi plutselig en spiss av landslagsklasse. Men han varierer veldig, så om han finner et stabilt godt nivå, blir han viktig. Ellers er det nødvendig at Jussi Jääskeläinen (ny fra Bolton) kan holde nivået Robert Green (gått til QPR) holdt i fjor. Til slutt må Kevin Nolan og Mark Noble nevnes. Nolan er vår kaptein, mens Noble er selve motoren og drivkraften i laget, avslutter Holt.

Reading:

 • Lagnavn: Reading Football Club
 • Sted: Reading
 • Kallenavn: The Royals
 • Grunnlagt: 1871
 • Hjemmebane: Madejski Stadium
 • Kapasitet: 24 161
 • Manager: Brian McDermott

Antatt beste startellever (4-4-2):

Adam Fedirici- Shaun Cummings, Alex Pearce, Kaspars Gorkss, Ian Harte - Jimmy Kébé, Mikele Leighterwood, Danny Guthrie, Jobi McAnuff - Pavel Pogrebnyak, Adam Le Fondre.

Reading vant Championship sesongen 2011/12, og rykket med det opp til Premier League. Laget fra Reading spilte i Premier League for første gang i 2006/07, men rykket ned til Championship året etter. Der har laget ligget i dvale siden. Nå er Brian McDermotts lag klar for sitt andre opphold i Premier Leagues øverste divisjon.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Reading

Readings lynving Jimmy Kébé er en mann å se opp for i Premier League.

Foto: JAMES BENWELL / AFP

Klubben leverte sine beste sesonger på midten av 2000-tallet. I 2005/06 satte klubben poengrekord i Championship med 106 poeng, før de i sesongen etter fullførte Premier League på en imponerende 8.- plass. Klubben eies av den rike herremannen Sir John Madejski, som blant annet cashet ut for å hente spissen Pavel Pogrebnyak i sommer.

NRK.no slo av en prat med tidligere Vard- og Viking-spiller Åge Risangen, som er på plass i England for å se Readings sesongstart. Han er én av yttterst få Reading-fans i Norge.

– Hvor godt kan Reading hevde seg i serien?

– Det er mulig jeg tenker mer med hodet enn hjertet nå, men likevel: Med en brukbar start er det helt klart mulig å havne midt på tabellen. Vi har ingen superstjerner, men magefølelsen sier en 11.- plass. Jeg går for det, smiler Åge Risanger.

– Hva gjør deg så optimistisk?

– Premier League blir tøffere og tøffere for hvert år med alle kjøpene og de store pengesummene. Reading har ikke hatt penger til å være med på dette. Men den sterke lagfølelsen, hvor alle slåss for hverandre, redder oss. Laget står virkelig sammen, forklarer Risanger.

– Hva anser du som Readings største svakhet?

– Mangel på stjerner og matchvinnere. Også spørs det om tempoet i laget er godt nok til å henge med i Premier League.

– Hvilke spillere blir viktigst i 2012/13?

– Keeperen Adam Fedirici er meget god, og ble kåret til Championships beste målvakt i fjor. Hvis Ian Harte kan holde det gående, kan han bli viktig. Han har gunstig Premier League-erfaring. Til slutt kan jeg ikke unngå å advare mot Jimmy Kébé. Han kommer til å skape trøbbel for venstrebackene med farten sin, avslutter Risanger.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.