NRK Meny
Normal

Dette er kampfiksingssaken

Etter en omfattende etterforskning er tiltalen i kampfiksingssaken klar. Det er over to år siden en kamp i 1.-divisjon etter hvert førte til politietterforskning.

Politiinspektør Gro Smogeli og politadvokat Ragnvald Brekke

Politiinspektør Gro Smogeli og politadvokat Ragnvald Brekke har begge jobbet med kampfiksingssaken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kampfiksingsskandalen eskalerte sommeren 2012.

Da ble førstedivisjonskampen mellom Ull/Kisa - HamKam utsatt etter mistanke om resultatmanipulering. En mistanke som siden viste seg å ikke stemme.

Snøballen begynte imidlertid å rulle etter dette, og etter hvert kom det tips om at kamper mellom Østsiden - Follo (snudde 0-3 til 4-3) og Frigg - Asker (Asker tapte 1-7) var resultatmanipulert.

Kampene ble spilt 24. juni 2012.

Video: Statsadvokaten om tiltalen

(Les videre under bildet.)

Sju personer er tiltalt i den såkalte kampfiksingsaken. Det er snakk om fem tidligere spillere i Follo og Asker og to personer som har spilt på kamper. De sju er tiltalt for grov korrupsjon og grovt bedrageri mot Norsk Tipping. Påtalemyndigheten mener spilleren til sammen skal ha fått opp mot to hundre tusen kroner for å tape to kamper i juni 2012.

Statsadvokat Asbjørg Lykkjen mener de fem spillerne til sammen skal ha fått opp mot 200 000 kroner for å tape to kamper i 2. divisjon i juni 2012.

Omfattende etterforskning

Grunnen til at det ble fattet mistanke om kampfiksing i disse kampene, skyldtes måten Follo og Asker tapte kampene på.

Spillere fra begge lag ble etter hvert siktet i saken. Follo-treneren ble også etterforsket, men saken mot ham ble senere henlagt.

Politiet har brukt lang tid på etterforskning både i Norge og Sverige.

Nå er sju personer, fem av dem tidligere spillere, tiltalt for grov korrupsjon i forbindelse med kampfiksingssaken. De to øvrige har spilt for store beløp hos Norsk Tipping.

Aksjon i Sverige

Etterforskningen førte til en omfattende aksjon mot gamblermiljøet i Sverige desember 2012 med påfølgende pågripelser.

Totalt ble tolv personer siktet i kampfiksingssaken, fem av disse var fra Sverige.

Nå som tiltalen er klar, er antallet redusert til sju personer. Fem av disse er fotballspillere. Ifølge tiltalen er det en mann med adresse i Norge og en mann med adresse i Sverige som skal ha spilt på de nevnte kampen.

De tiltalte risikerer nå flere år i fengsel dersom de blir dømt. Strafferammen for grov korrupsjon er ti års fengsel, mens grovt bedrageri kan gi opptil seks år i fengsel.

Ifølge tiltalen skal spillerne ha mottatt til sammen 200.000 kroner for å tape kampene. To av de tiltalte skal også ha spilt for nesten 80.000 kroner hos Norsk Tipping på de to kampene.

Tippekommisjonær ble løslatt

En tippekommisjonær ble også varetektsfengslet i juli 2012 like etter etter at saken ble kjent.

Han ble imidlertid løslatt kort tid etter, men er likevel fortsatt siktet for mulig grovt bedrageri av Norsk Tipping.

– Vi har varslet de som er involvert, og saken er sendt til berammelse i retten. Så nå venter vi på en dato, men i og med at det er syv tiltalte vil saken neppe komme opp før en stund ut i 2015, sier konstituert statsadvokat Asbjørg Lykkjen.

Fotballnyheter