Slik er mannen som stanget lagkameraten

Han er dømt for vold, spiller for pengene, ringer ikke lagkameratene – og avslutter alle Twitter-meldinger med «LOL». Bli kjent med han som skallet en medspiller i fotball-VM.

Kamerun

SE VIDEO: Det klikket for Kamerun-spilleren Benoît Assou-Ekotto under nattens kamp mot Kroatia. Premier League-stjernen stanget til medspiller (!) Benjamin Moukandjo mot slutten av kampen.

Benoit Assou-Ekotto

Benoît Assou-Ekotto måtte roes ned av medspiller Samuel Eto'o etter 4-0-tapet.

Foto: Fernando Llano / Ap

Det står 4–0 til Kroatia over Kamerun. Det er VM i Brasil. Og Kamerun er sekunder fra å ryke ut av mesterskapet etter to strake tap.

Benoît Assou-Ekotto går ved siden av Benjamin Moukandjo – lagkamerat Benjamin Moukandjo – på gressmatta. Tottenham-spilleren er tydelig irritert. Det ser ut som han har fått nok av alt og alle. Assou-Ekotto flytter seg helt bort til medspilleren mens han veiver med hendene og freser.

Så smeller det: 30-åringen banker pannebrasken inn i tinningen til Moukandjo som en illsint okse. Moukandjo trekker seg kjapt unna før en tredje lagkamerat kommer til og skiller dem. VM-fiaskoen er komplett. Kamerun er ikke bare slått ut. De slåss også åpenlyst med hverandre.

Men er fotballfolket egentlig overrasket? Benoît Assou-Ekotto er nemlig kjent for å være eksentrisk. Underlig. Spesiell. Og annerledes.

Det er ikke uten grunn at kameruneren i flere år har blitt sammenlignet med italienske Mario Balotelli. De er to vidt forskjellige spillertyper, men de er begge personer som har fått en kultstatus blant fotballsupportere verden over for sin spesielle livsstil og væremåte.

Her har vi samlet noen av de mest spesielle historiene og sitatene signert fotballstjernen Benoît Assou-Ekotto:

Spiller fotball for pengene

Kameruneren sa det rett ut i et The Guardian-intervju i 2010 da han spilte i Tottenham (han var lånt ut til QPR denne sesongen): Han spiller fotball for pengene.

– Jeg klarer ikke å høre på folk som snakker om sånt. Jeg vet at de lyver, og jeg hater løgner. Jeg er ikke sånn, jeg er ærlig hele tiden selv om sannheten ikke alltid er så bra, sa Assou-Ekotto til Guardian.

– Jeg elsker fotball når jeg spiller fotball med vennene mine hjemme i Frankrike. Men her i England, her jeg ikke kjenner noen og ikke snakker språket – hvorfor kom jeg hit? På grunn av en jobb. En karriere varer bare i 10–15 år og det er bare en jobb. Selvfølgelig er det en strålende jobb, og jeg sier ikke at jeg hater fotball, men det er ikke en lidenskap for meg.

Ingen venner i Spurs

Assou-Ekotto la heller ikke skjul på at han ikke har noen nære venner i Tottenham.

– Jeg har en god tone med Lennon og Defoe, og en bra følelse med alle lagkameratene. Men jeg har ikke numrene deres lagret på mobiltelefonen, bortsett fra Taarabt, som jeg kjenner fra Lens. Det er bare han jeg ringer. Jeg ringer ikke folk på laget, jeg tror ikke på vennskap innen fotballen. Jeg kommer til treningsanlegget kl. 10.30, og oppfører meg profesjonelt. Jeg er ferdig klokka ett, og da spiller jeg ikke fotball etter det. Jeg gjør jobben min 100 prosent når jeg er der. Men etterpå er jeg som en turist i London. Jeg har månedskortet mitt og tar T-banen. Jeg spiser mat, sa Assou-Ekotto i det samme Guardian-intervjuet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Benoit Assou-Ekotto

Benoît Assou-Ekotto har tidvis spilt glimrende for Tottenham etter at han kom til London-klubben i 2006. Men da Andre Villas-Boas kom til klubben i 2013, ble kameruneren satt ut av laget. Han ble senere lånt ut til Queens Park Rangers.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Byttet ut Bentley med Smart-bil

Selv om han spiller fotball for pengene, er ikke 30-åringen veldig opptatt å vise omverdenen at han er stinn av pund. I 2011 fortalte han Daily Mail at han hadde byttet ut en rå Bentley med en liten Smart-bil, der han fikk plass til seg selv og én passasjer.

– Jeg kan komme meg til treningen hver dag for bare 20 pund uken. Jeg blåser i om lagkompisene ler av meg, sa han.

Det må legges til at han på dette tidspunktet hadde en samling bestående av seks (!) Ford Mustang GT500. Disse sto parkert på et museum i nærheten av Heathrow.

Men til tross for sin fascinasjon for flotte – og smarte – biler, er Assou-Ekotto også kjent for å bruke andre transportmidler på vei til jobb. Han har ifølge Wikipedia ofte blitt sett gående til Tottenham-kamper sammen med supporterne.

Bertil Valderhaug, redaktør for 100 % Sport, er blant dem som har opplevd å se Premier League-spilleren på T-banen.

– Da noen kolleger og jeg var på vei for å se QPR mot Blackburn, satt vi sammen med Assou-Ekotto på Central Line. Han tok undergrunnen til jobb. Da vi så det var ham, vinket vi. Det kom et smil og langt vink i retur. Rar og spesiell type, en skikkelig bohem, men en publikumsfavoritt. Skal bli spennende å se hvorfor han tok en «Zidane», sier Valderhaug til NRK.no.

Ti hus i Frankrike

Benoit Assou-Ekotto

Benoît Assou-Ekotto er ikke som mange andre fotballstjerner. Mange vil mene han er en av de mest eksentriske spillerne som finnes.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Det er liten tvil om at Assou-Ekotto har mye penger, og han kunne nok lett ha punget ut for et flott hus i et av Londons fineste strøk. Stjernespilleren har imidlertid valgt å leie en leilighet Canary Wharf i London. Underlig, tenker noen, men kanskje litt lettere å forstå når man hører forklaringen hans.

– Jeg leier leiligheten fordi jeg har kjøpt ti hus i Frankrike for den samme prisen det ville kostet meg å kjøpe denne leiligheten, sa han i det samme Daily Mail-intervjuet.

Paulinwho?

Da backen fikk spørsmål fra fotballmagasinet Goal om hva brasilianske Paulinho ville tilføre Tottenham, ble Assou-Ekotto noe usikker.

– Jeg følger ikke med på disse overgangsnyhetene. Jeg vet ikke noe om ham. Jeg vet ikke hvordan han ser ut, sa han og la til:

– For to-tre år siden så jeg Rafael van der Vaart på trening. Jeg sa «hallo», men visste ikke at det var Rafael van der Vaart.

Twitter-LOL

Assou-Ekotto har tidvis spilt glimrende for Tottenham i Premier League, men har variert litt for mye i kvalitet. Dette resulterte i at han ble leid ut da Andre Villas-Boas hersket på White Hart Lane i fjor. På samme tidspunkt ble lagkompis og stjernespiss Emmanuel Adebayor plassert på tribunen store deler av sesongen. Mens Tottenham-spillerne deppet etter å ha blitt banket 5–0 av Liverpool i desember 2013, så det ut som om de to spillerne godtet seg over tapet.

Kameruneren la nemlig ut et bilde av seg selv og Adebayor på Twitter med følgende tekst:

«Hvilken kamp det var i kveld ... Glad for å se min mann @E_Adebayor (LOL)».

På bildet gliser de to spillerne fra øre til øre, mens de begge viser tegn med fingrene som til sammen utgjør tallet fem.

Assou-Ekotto er for øvrig kjent i Twitter-verdenen for å være en stor tilhenger av uttrykket «LOL». De fleste av oss bruker uttrykket som «Laughing out loud», men 30-åringen har flere ganger forklart at det betyr «Lots Of Love» når han skriver det. Nesten hver eneste melding avsluttes med nettopp «LOL».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Laster Twitter-innhold

Dømt for vold

Nattens skalling er ikke første gang det har gått en smule varmt under krøllene til Assou-Ekotto.

I 2005 angrep han en motstander under en innendørsturnering i Saint-Nicolas-lez-Arras, nær Calais. Venstrebacken, som var i Lens på det aktuelle tidspunktet, skal ifølge dommen ha sparket motstanderen i ansiktet.

Han fikk en betinget dom på åtte dager og måtte i tillegg betale en bot på 2000 euro, eller over 16.000 kroner, ifølge NTB.

Bråket med norsk supporter

I 2009 skal også en norsk supporter ha kommet i bråk med bråkbøtta fra Kamerun. Ifølge flere medier, blant annet Dagbladet, skal Assou-Ekotto ha havnet i en konfrontasjon med den norske supporteren på vei inn i spillertunnelen etter et 0-1-tap mot Wolverhampton.

The Guardian skrev at backen tok fysisk tak i nordmannen og at Spurs-assistent Joe Jordan måtte rive Tottenham-spilleren bort fra supporteren.

Nordmannen tok kontakt med politiet, men valgte å trekke klagen etter et møte med klubben.

– Klubben tar oppførselen til våre supportere og spillere – og forholdet dem imellom – svært alvorlig. Etter det vi forstår har supporteren trukket klagen, og han og Beniot kommer til å snakke ut denne uka for å legge saken død, sa en Tottenham-talsmann.

Benoit Assou-Ekotto

Benoît Assou-Ekotto får trolig ikke spille siste gruppespillkamp for Kamerun etter nedskallingen. Får vi se han videre i Tottenham-drakten? Tiden vil vise.

Foto: GLYN KIRK / Afp

Fotballnyheter