Dette England-fenomenet overrasket analyseeksperten

OTTAWA (NRK): Norges analyseeksperter har hatt som mål å vite mer om Englands lag enn engelskmennene selv. Her er noen av knepene de har funnet før dagens åttedelsfinale i VM.

FOI-WOM-ENGLAND-V-COLOMBIA:-GROUP-F---FIFA-WOMEN'S-WORLD-CUP-201

DYNAMISKE: Norges motstander i åttedelsfinalen, England, er et lag som skiller seg ut fra slik engelske lag tradisjonelt har vært, mener Norges analyseekspert.

Foto: Minas Panagiotakis / Afp

Laster innhold, vennligst vent..

– Vi begynte å se på England allerede forrige høst, siden vi visste vi kunne komme til å møte dem, sier Jan Henrik Øydne, som er det norske lagets analyseekspert i VM.

Han viser frem en forholdsvis tykk bunke med papir. Den inneholder alt som er verdt å vite om England, Norges motstander i kveldens åttedelsfinale – og litt til.

– Utradisjonelle

analysen

ANALYSEN: Landslagets assistenttrener Roger Finjord og analyseekspert Jan Henrik Øydne med heftet som spillerne får. Her står alt de mener spillerne trenger å vite, men det er slett ikke alt av den enorme mengden informasjon de henter inn som kommer med.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

Det norske analyseteamet består av tre personer og før møtet med England har de gjort en ekstra nitidig jobb.

I analysen finnes blant annet analyse over alle spillerne på England, analyse av samtlige straffespark alle spillerne på England har tatt de tre siste årene og generelle analyser av hvordan de spiller som lag.

På den siste biten fant analytikerne noe som overrasket dem.

– Det som overrasket oss mest var at de er det vi kan kalle utradisjonelt engelske. Dette laget er veldig flytende og dynamiske i spillet sitt når det gjelder formasjoner og posisjonering. De er et lag som er veldig vanskelig å sette fast til tallkombinasjoner eller faste mønster. Tradisjonelt har engelske lag vært veldig strukturerte og tydelige på hvordan de spiller. Det gir oss noen utfordringer, for de har mange knagger å spille på, forklarer Øydne.

– Hvordan slår Norge England?

– Uten å røpe for mye kan jeg si at vi ser at det også kan gi England noen problemer å være så dynamiske. Vi tror også vi skal få dratt ut rytmen til England

lene

VIL HA ÅPEN INNGANG: Lene Mykjåland vil helst ikke vite altfor mye om motstanderen, slik at hun kan ha en litt mer åpen inngang til kampene.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

ved å ta ut noen enkeltspillere, og at det vil gi veldig mye rom til oss.

Vil ikke ha så mye analyse

Øydne tilbyr også spesialtilpassede analyser til alle de norske spillerne utifra hvilken posisjon de har på banen.

De henter inn enorme mengder med informasjon, men det er bare en liten del av det som til slutt når spillerne.

– Vi velger ut det viktigste, det vi mener de virkelig har bruk for. Men alle har tilgang på mer informasjon, og det er flere av spillerne som gjerne vil vite mye mer, sier Øydne.

Mens mange av spillerne vil ha så mye informasjon som mulig før kamp, er Lene Mykjåland en av de som trives best med en åpnere inngang.

– Det er veldig forskjellig hva man ønsker. Jeg synes det er veldig greit å vite litt om formasjoner, enkeltspillere og dødballer, men jeg er ikke så glad i å overanalysere motstanderen. Ofte blir det ikke som man trodde når kampen begynner. Jeg liker best å bruke de ti første minuttene av kampen til å se hvordan det utarter seg, sier Mykjåland.

Fotballnyheter