NRK Meny
Normal

Gi gass, Høgmo – så mye betyr et EM for Norge

Et sportslig, kulturelt og økonomisk løft. Det er mye, veldig mye, som står på spill når Norge jakter sitt første mesterskap på 16 år.

Høgmo

MÅ TRYKKE TIL: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo er ofte engasjert på sidelinjen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Bohinen

KRYSSER FINGRENE: Tidligere landslagshelt og nåværende Sandefjord-trener Lars Bohinen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Dette er ekstremt viktig for oss. Med tanke på spillerutvikling, hevde oss i Europa og ikke minst for den nasjonale selvfølelsen, selvfølgelig. Og for generasjonene som kommer bak. Det får ekstremt mange ringvirkninger når landslaget lykkes, sier Lars Bohinen til NRK.

Han vet godt hva som følger med et mesterskap i verdens største idrett. Han spilte samtlige av Norges kamper i VM i 1994, som ble det første av tre mesterskap utover 90-tallet (98-VM og 2000-EM).

Men nå har snart en hel generasjon opplevd en mesterskapstørke.

– Det vil være en enorm opptur. På 16 år har det vært fostret opp mange fotballspillere i Norge. Det vil være med å få øynene opp for Norge som fotballnasjon og åpne grensene enda mer, mener tidligere landslagskeeper Thomas Myhre.

Minst 100 millioner kroner

Helt konkret vil et EM-sluttspill og TV-pengene gi 80 millioner kroner til Norges Fotballforbund, opplyser kommersiell direktør Tom Fodstad. Men forbundet kan plusse på mange millioner i for eksempel bedre sponsoravtaler og billettinntekter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Carew

DEN GANG DA: Her er det norske laget før den siste gruppespillkampen mot Slovenia i EM i 2000, som endte med 0-0 og EM-exit da Spania scoret mot Jugoslavia på overtid. Bak f.v.: Tore Andre Flo, Andre Bergdølmo, John Carew, Bjørn Otto Bragstad, Dan Eggen, Ståle Solbakken og Stig Inge Bjørnebye. Foran f.v: Ole Gunnar Solskjær, Thomas Myhre, Steffen Iversen og Erik Mykland.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

– Det er selvsagt mange andre fordeler. Økt entusiasme og interesse rundt landslag og norsk fotball generelt. Dette er det viktigste. Så vil selvsagt det også medføre et økt potensial økonomisk, men å estimere noen eksakt verdi på det, er vanskelig, sier Fodstad til NRK.

Av den friske kapitalen vil spillerne få en EM-bonus på cirka 20 millioner, som fordeles til etter antall landslagssamlinger.

Bonusen vil med andre ord bli en parantes sammenlignet med de andre godene et sluttspill fører med seg.

– Jeg visste ikke om summen før du sa det. Jeg tror ingen spiller har satt seg inn i dette, og det sier jeg som er en av de tillitsvalgte, smiler visekaptein Tom Høgli.

– Voldsom motivasjon

Tom Høgli

SISTE SJANSE: Tom Høgli er med på sin siste kvalifisering, men forlenger landslagskarrieren hvis det blir EM.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

De økte inntektene vil frigjøre mer penger til rekruttering og talentarbeid, som igjen vil få seg et løft på grunn av den økte interessen. På toppen vil flere rette øynene mot norsk fotball og norske fotballspillere.

– At flere kommer ut, vil gjøre landslaget enda mer konkurransedyktige. Siden vi har vært så lenge borte, vil effekten være enda større, tror Myhre.

– Det gir mer «schwung» over norsk fotball, og det gjør at spillere sannsynligvis får erfaring på en større internasjonal arena. Det bringer igjen ofte økonomi til klubbene til å drive godt utviklingsarbeid, sier Odd-trener Dag-Eilev Fagermo.

Høgmo har gjentatte ganger fremhevet landslagets «brennende» ønske om å nå et sluttspill.

– Det gir oss en voldsom motivasjon. Et sluttspill er med på å skape en voldsom entusiasme i hele landet vårt. Både alle som er aktive i norsk fotball og selvfølgelig alle supportere, sier landslagssjefen.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.