Hopp til innhold

Det "glemte" hatoppgjøret

Lørdag er det blodig alvor. Da møtes Millwall og West Ham til ett av de aller mest intense hat-oppgjørene i fotballverdenen. Kanskje med en nordmann i sentrum.

West Ham-fans stormer banen

Heftig møte sist: West Hams John Collison må ut og jage vekk tilhengere som har stormet banen i en ligacupkamp i 2009

Foto: STEPHEN HIRD / REUTERS

Glem Liverpool - Everton. Glem City mot United. Glem Tottenham - Arsenal og Sunderland - Newcastle. Glem like godt også Lillestrøm - Vålerenga, Inter - Milan, Real - Barcelona, Besiktas - Fenerbahce og andre mer "glamorøse" hatoppgjør.

Lørdag er det Øst-London som gjelder. Rivalene på hver sin bredd av Themsen braker nemlig sammen til kamp om ligapoeng for første gang på over seks år.

Nabooppgjørene i Øst-London innebærer et hat større enn de fleste. Begge lagene betrakter de andre som hovedfienden, begge lagene har en tradisjonell tilhenger-base fra dokkene og verftene ved Themsen - et folkeslag som er kjent for å si sterkt og tydelig fra når de mener noe.

Og begge tilhengerskarene har opparbeidet seg et rykte - fortjent eller ikke - for å være heller voldsomme.

Carew kan bli nordmann nummer to

John Carew

John Carew kan bli den endre nordmannen som spiller i et hat-oppgjør ved Themsen

Foto: ANDREW YATES / AFP

- Da hooliganismen var på sitt verste på 70- og 80-tallet, stakk ikke noen av disse klubbene seg ut. Men ellers har nok tilhengerne vært over gjennomsnittet voldelige, sier Gjermund Holt til NRK.

Holt er leder i West Hams skandinaviske supporterklubb, en klubb med 733 medlemmer. Holt anslår at rundt 600 av disse er norske. Åtte av dem er til stede på kampen lørdag.

Midt i bataljen kan John Carew komme til å befinne seg, hvis han spiller for West Ham. I så fall blir han den andre nordmannen som spiller en kamp mellom disse to rivalene. Den første var Jo Tessem da han var på utlån til Millwall i 2004.

- Jeg har vært på mange West Ham-kamper, og i nyere tid har det aldri vært antydning til bråk rundt dem, unntatt når vi en sjelden gang har møtt Millwall, sier Holt.

Bgge klubbene har hatt problemer med bråk og opptøyer, både inne på arenaene, ute i gatene, og på sine bortekamper. Verst har det selvsagt vært når de har møtt hverandre.

Det skal de på lørdag, i en ligakamp for første gang siden april 2005. Kampen er flyttet fram til kl 12.30 lokal tid, fordi politiet ser på dette som en høyrisiko-kamp.

Tre "hat-lag"

- Denne kampen er stor og er utrolig viktig. Stemningen kommer til å være elektrisk. Vi har ikke møtt West Ham i ligaen på mange år, så nå er det på tide å vise hvem som er best. Alle ser fram til denne kampen, sier Philip Saunders til NRK.

Philip Saunders er tidligere programleder for Lions Live, Millwalls eget radioshow som går direkte hver torsdag. Og han er selvsagt fan av klubben.

Saunders sier at Millwall-fansen hater Crystal Palace og Charlton i tillegg til West Ham, så dette er hatkamp av de største.

- Jeg håper at denne kampen ikke blir stygg verken på eller utenfor banen, men vi vet jo aldri. Det er derfor Millwall jobber med politiet for å sikre sikkerheten til alle supporterne som kommer på kampen, om de er Millwall eller West Ham-fans.

- Men, sier han ironisk, West Ham-fans kan vente seg en varm velkomst.

Liten stadion, mer stemning

Philip Saunders at Lions Live

Philip Saunders var tidligere programleder for Millwalls radioprogram Lions Live, og selvsagt Millwall-supporter

Saunders mener stemningen er mye mer "elektrisk" enn hos de store klubbene. Dette fordi stadion er liten og intim.

- Vår stadion er mye mindre enn Liverpools og Manchester Uniteds, derfor er stemningen her alltid mer elektrisk enn hos de store lagene. Syngingen er høyere, og fordi det er en liten stadion, vil alle alltid være med på å gjøre stemningen bedre. Alle er med og synger før kampen, dette er noe du ikke finner igjen nesten noe annet sted.

- Jeg synes det er trist at Millwall har et så dårlig rykte når det kommer til vold og ødeleggelser blant fansen, og at Millwall-fans er farlige. Det finnes noen voldelige supportere, men mange Millwall-fans vil gjerne at dette ryktet forsvinner. De ødelegger for alle, sier Saunders.

- De skal hjem med halen mellom beina

Om kampen lørdag tror han på hjemmeseier, naturligvis.

- Kenny (Jacket, manager Millwall) har et bra og solid lag denne sesongen. Vi har hatt en litt vanskelig start. Men når det kommer til slike kamper som dette, da gir vi alltid litt ekstra og fansen synger enda høyere så dette blir bra!

- West Ham kommer til å bli sendt hjem med halen mellom bena. De fleste bortelag blir skremt av å spille på the Den. Stemningen har mye med det å gjøre, sier Phillip Saunders.

Frarår barn å gå på kampen

Millwall - den arrangerende klubben - har gitt West Ham bare 2000 billetter. Og de går samtidig ut med en advarsel: På grunn av denne kampens bakgrunn, vil vi frarå at barn kommer til kampen".

Politiet varsler styrket beredskap over hele metroploen, ikke bare i øst. De holder øye med undergrunnsbaner og sentrale stasjoner, og skal være veldig synlig til stede i alle utsatte områder.

- Vi skal passe på at fansen kommer seg trygt til og fra, og sikre at alle er trygge, sier Transportpolitiet.

De sier at de ikke har spesielle varsler om at noe er under oppseiling, men vet at det er en risikokamp.

- Vår beskjed til fansen er enkel: Hvis du går på kampen for å hygge deg, skal vi hjelpe deg. Men hvis du kommer for å lage bråk, skal du merke at vi er der, sier politiet.

Geleidet av politiet

Jo Tessem

Jo Tessem spilte hatoppgjøret i 2004, og er eneste nordmann som har gjort det

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Gjermund Holt har vært med på dette.

- I november i 2004 var jeg til stede på en kamp mellom Millwall og West Ham. Da kom vi til en helt tom undergrunnsstasjon, politiet hadde ryddet den før toget vårt kom. Så ble vi gjerdet inne til vår tribuneseksjon på banen. Etter kampen bar det tilbake på samme måte. Vi så ikke en Millwall-tilhenger unntatt inne på selve banen, og da på god avstand, sier Holt, som fikk med seg eneste nordmann, Jo Tessem, som noensinne har spilt et slikt oppgjør.

- Jeg skulle egentlig inn til sentrum av byen, men hadde ikke sjanse. Jeg ble satt på toget til en stasjon nær West Hams bane sammen med alle andre supporterne. Slik var det bare, sier Holt, som i tillegg måtte tåle å se sitt lag tape 1-0.

Bitrest når annet enn fotball ligger bak

Det er seks år siden siste møte i ligaen. Men alt i alt har de møtt hverandre 97 ganger siden det første møtet en blåsende og sur førjulsdag i 1899 til det hittil siste i slutten av august 110 år seinere. Ikke sjelden har det blitt bråk av det.

- Jeg tror at rivalisering som har andre årsaker enn bare fotball, er de bitreste. Vi har streiken og konflikten i 1926 som bakgrunn. Derbyene i Liverpool og Manchester bygger "bare" på fotball.

Det nærmeste vi kommer, er nok Celtic mot Rangers i Glasgow, der religionsmotsetninger er bakteppet, sier Holt.

Noen av hendelsene opp gjennom historien:

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Bøe Risa med måldobbel mot Everton

  Vilde Bøe Risa scoret to mål da Manchester United slo Everton 4-2 i den engelske ligacupen for kvinner onsdag.

  Bøe Risa brukte bare ett minutt på å sende vertene i føringen. 19 minutter senere satte hun inn sitt andre mål for kvelden.

  I mellomtiden hadde også Rachel Williams scoret for Manchester United.

  Jess Park reduserte til 1-3 for Everton etter 25 minutter, men det hjalp lite da Jade Moore satte inn «de røde djevlenes» fjerde mål for kveld, to minutter senere.

  Danske Karen Holmgaard fikk satt inn enda en redusering for Everton på tampen av kampen, men Manchester United vant til slutt 4-2.

  United ligger nå på 2.-plass i gruppe A med fem poeng etter tre kamper. Aston Villa topper gruppen med ni poeng, men med én kamp mer spilt. Aston Villa vant 2-1 over Sheffield United på bortebane. (NTB)

  Women's Super League - Manchester United v Tottenham Hotspur
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Tyskland-treneren fortsetter tross VM-fiasko

  Tysklands landslagssjef Hansi Flick blir værende i laget tross VM-fiasko. Det bekrefter det tyske fotballforbundet (DFB) i en uttalelse som er gjengitt i diverse medier.

  Nå kan han dermed se frem mot EM i 2024, som spilles i Tyskland.

  – Vi er alle overbevist om at EM i 2024 på hjemmebane er en god mulighet for tysk fotball. Vårt mål er å gjøre turneringen til en sportslig suksess, sier DFB-president Bernd Neuendorf.

  Tyskland røk ut allerede i gruppespillet i Qatar, der de gikk på tap mot Japan.

  WCup Costa Rica Germany Soccer
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Serbia, Kroatia og Saudi-Arabia bøtelagt av Fifa

  Disiplinærkomiteen til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har gitt ut bøter til Serbia, Kroatia og Saudi-Arabia onsdag.

  Serbia har fått en bot på over 200.000 kroner for å ha et kontroversielt flagg hengende i lagets garderobe, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

  Flagget viste omrisset av Serbia inkludert Kosovo, som i 2008 utropte seg som en selvstendig stat. Flagget hadde også påtrykt en tekst som på norsk kan oversettes til «Ingen overgivelse».

  Kroatia er også bøtelagt av Fifa. Deres bot er over 530.000 kroner og kommer etter Kroatia-fansen skal ha fornærmet Canada-keeper Milan Borjan, som har serbiske røtter.

  Saudi-Arabia har fått to bøter på nesten 160.000 kroner hver. De kommer som følge av gruppespillskampene mot Argentina og Mexico, hvor laget fikk seks kort i hver kamp.

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Japan v Croatia
  Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters
 • Migrantarbeider døde i arbeidsulykke under VM

  The Athletic skriver en migrantarbeider mistet livet i en arbeidsulykke i forbindelse med VM. Det skal ha skjedd mens han jobbet på treningsbanen til Saudi-Arabias landslag.

  Nettstedet skriver at det gjelder en filipiner i starten av 40-årene.

  Han skal ha vært involvert i en gaffeltruckulykke der han skled utfor en rampe mens han gikk langs kjøretøyet og falt med hodet mot betong.

  Fifa bekrefter dødsfallet til NRK.

  – Fifa er i dyp sorg over denne tragedien, og våre tanker går til arbeiderens familie, skriver Fifa i en uttalelse.

  – Så fort Fifa ble klar over ulykken kontaktet vi lokale myndigheter for å få flere detaljer. Fifa vil kunne kommentere ytterligere så fort alle standard prosedyrer i forbindelse med arbeiderens dødsfall har blitt gjennomført, skriver de videre.

  Qatarske myndigheter skal også være oppmerksomme på dødsfallet og det hevdes de etterforsker saken.

  Migrantarbeidere i Qatar.
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP
 • Norheim klar for HamKam: – Jeg gleder meg veldig

  John Olav Norheim (27) har blitt enig med HamKam om en kontrakt ut 2025-sesongen. Dermed får han tre nye år i Eliteserien.

  Norheim var en del av Jerv-laget som rykket ned fra Eliteserien denne sesongen. Nå bekrefter HamKam at de har signert 27-åringen.

  – Familien og jeg besøkte klubben og byen hvor jeg hadde en veldig fin og inspirerende prat med trener Jacob Michelsen. HamKam er en tradisjonsrik klubb og jeg gleder meg veldig til å spille for klubben, sier Norheim til klubbens nettsted.

  Norheim har de fire siste sesongene spilt for Jerv, hvor han har notert seg med elleve mål på 83 kamper for Grimstad-klubben.

  HamKam endte på 13.-plass i Eliteserien denne sesongen med 31 poeng. De rykket opp fra 1. divisjon sesongen før.

  (©NTB)

  Norheim
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Uruguay v South Korea
FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Morocco v Croatia
Britain Soccer Champions League