Det "glemte" hatoppgjøret

Lørdag er det blodig alvor. Da møtes Millwall og West Ham til ett av de aller mest intense hat-oppgjørene i fotballverdenen. Kanskje med en nordmann i sentrum.

West Ham-fans stormer banen

Heftig møte sist: West Hams John Collison må ut og jage vekk tilhengere som har stormet banen i en ligacupkamp i 2009

Foto: STEPHEN HIRD / REUTERS

Glem Liverpool - Everton. Glem City mot United. Glem Tottenham - Arsenal og Sunderland - Newcastle. Glem like godt også Lillestrøm - Vålerenga, Inter - Milan, Real - Barcelona, Besiktas - Fenerbahce og andre mer "glamorøse" hatoppgjør.

Lørdag er det Øst-London som gjelder. Rivalene på hver sin bredd av Themsen braker nemlig sammen til kamp om ligapoeng for første gang på over seks år.

Nabooppgjørene i Øst-London innebærer et hat større enn de fleste. Begge lagene betrakter de andre som hovedfienden, begge lagene har en tradisjonell tilhenger-base fra dokkene og verftene ved Themsen - et folkeslag som er kjent for å si sterkt og tydelig fra når de mener noe.

Og begge tilhengerskarene har opparbeidet seg et rykte - fortjent eller ikke - for å være heller voldsomme.

Carew kan bli nordmann nummer to

John Carew

John Carew kan bli den endre nordmannen som spiller i et hat-oppgjør ved Themsen

Foto: ANDREW YATES / AFP

- Da hooliganismen var på sitt verste på 70- og 80-tallet, stakk ikke noen av disse klubbene seg ut. Men ellers har nok tilhengerne vært over gjennomsnittet voldelige, sier Gjermund Holt til NRK.

Holt er leder i West Hams skandinaviske supporterklubb, en klubb med 733 medlemmer. Holt anslår at rundt 600 av disse er norske. Åtte av dem er til stede på kampen lørdag.

Midt i bataljen kan John Carew komme til å befinne seg, hvis han spiller for West Ham. I så fall blir han den andre nordmannen som spiller en kamp mellom disse to rivalene. Den første var Jo Tessem da han var på utlån til Millwall i 2004.

- Jeg har vært på mange West Ham-kamper, og i nyere tid har det aldri vært antydning til bråk rundt dem, unntatt når vi en sjelden gang har møtt Millwall, sier Holt.

Bgge klubbene har hatt problemer med bråk og opptøyer, både inne på arenaene, ute i gatene, og på sine bortekamper. Verst har det selvsagt vært når de har møtt hverandre.

Det skal de på lørdag, i en ligakamp for første gang siden april 2005. Kampen er flyttet fram til kl 12.30 lokal tid, fordi politiet ser på dette som en høyrisiko-kamp.

Tre "hat-lag"

- Denne kampen er stor og er utrolig viktig. Stemningen kommer til å være elektrisk. Vi har ikke møtt West Ham i ligaen på mange år, så nå er det på tide å vise hvem som er best. Alle ser fram til denne kampen, sier Philip Saunders til NRK.

Philip Saunders er tidligere programleder for Lions Live, Millwalls eget radioshow som går direkte hver torsdag. Og han er selvsagt fan av klubben.

Saunders sier at Millwall-fansen hater Crystal Palace og Charlton i tillegg til West Ham, så dette er hatkamp av de største.

- Jeg håper at denne kampen ikke blir stygg verken på eller utenfor banen, men vi vet jo aldri. Det er derfor Millwall jobber med politiet for å sikre sikkerheten til alle supporterne som kommer på kampen, om de er Millwall eller West Ham-fans.

- Men, sier han ironisk, West Ham-fans kan vente seg en varm velkomst.

Liten stadion, mer stemning

Philip Saunders at Lions Live

Philip Saunders var tidligere programleder for Millwalls radioprogram Lions Live, og selvsagt Millwall-supporter

Saunders mener stemningen er mye mer "elektrisk" enn hos de store klubbene. Dette fordi stadion er liten og intim.

- Vår stadion er mye mindre enn Liverpools og Manchester Uniteds, derfor er stemningen her alltid mer elektrisk enn hos de store lagene. Syngingen er høyere, og fordi det er en liten stadion, vil alle alltid være med på å gjøre stemningen bedre. Alle er med og synger før kampen, dette er noe du ikke finner igjen nesten noe annet sted.

- Jeg synes det er trist at Millwall har et så dårlig rykte når det kommer til vold og ødeleggelser blant fansen, og at Millwall-fans er farlige. Det finnes noen voldelige supportere, men mange Millwall-fans vil gjerne at dette ryktet forsvinner. De ødelegger for alle, sier Saunders.

- De skal hjem med halen mellom beina

Om kampen lørdag tror han på hjemmeseier, naturligvis.

- Kenny (Jacket, manager Millwall) har et bra og solid lag denne sesongen. Vi har hatt en litt vanskelig start. Men når det kommer til slike kamper som dette, da gir vi alltid litt ekstra og fansen synger enda høyere så dette blir bra!

- West Ham kommer til å bli sendt hjem med halen mellom bena. De fleste bortelag blir skremt av å spille på the Den. Stemningen har mye med det å gjøre, sier Phillip Saunders.

Frarår barn å gå på kampen

Millwall - den arrangerende klubben - har gitt West Ham bare 2000 billetter. Og de går samtidig ut med en advarsel: På grunn av denne kampens bakgrunn, vil vi frarå at barn kommer til kampen".

Politiet varsler styrket beredskap over hele metroploen, ikke bare i øst. De holder øye med undergrunnsbaner og sentrale stasjoner, og skal være veldig synlig til stede i alle utsatte områder.

- Vi skal passe på at fansen kommer seg trygt til og fra, og sikre at alle er trygge, sier Transportpolitiet.

De sier at de ikke har spesielle varsler om at noe er under oppseiling, men vet at det er en risikokamp.

- Vår beskjed til fansen er enkel: Hvis du går på kampen for å hygge deg, skal vi hjelpe deg. Men hvis du kommer for å lage bråk, skal du merke at vi er der, sier politiet.

Geleidet av politiet

Jo Tessem

Jo Tessem spilte hatoppgjøret i 2004, og er eneste nordmann som har gjort det

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Gjermund Holt har vært med på dette.

- I november i 2004 var jeg til stede på en kamp mellom Millwall og West Ham. Da kom vi til en helt tom undergrunnsstasjon, politiet hadde ryddet den før toget vårt kom. Så ble vi gjerdet inne til vår tribuneseksjon på banen. Etter kampen bar det tilbake på samme måte. Vi så ikke en Millwall-tilhenger unntatt inne på selve banen, og da på god avstand, sier Holt, som fikk med seg eneste nordmann, Jo Tessem, som noensinne har spilt et slikt oppgjør.

- Jeg skulle egentlig inn til sentrum av byen, men hadde ikke sjanse. Jeg ble satt på toget til en stasjon nær West Hams bane sammen med alle andre supporterne. Slik var det bare, sier Holt, som i tillegg måtte tåle å se sitt lag tape 1-0.

Bitrest når annet enn fotball ligger bak

Det er seks år siden siste møte i ligaen. Men alt i alt har de møtt hverandre 97 ganger siden det første møtet en blåsende og sur førjulsdag i 1899 til det hittil siste i slutten av august 110 år seinere. Ikke sjelden har det blitt bråk av det.

- Jeg tror at rivalisering som har andre årsaker enn bare fotball, er de bitreste. Vi har streiken og konflikten i 1926 som bakgrunn. Derbyene i Liverpool og Manchester bygger "bare" på fotball.

Det nærmeste vi kommer, er nok Celtic mot Rangers i Glasgow, der religionsmotsetninger er bakteppet, sier Holt.

Noen av hendelsene opp gjennom historien:

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Bendtner må møte i retten

  Nicklas Bendtner må igjen møte i Københavns byrett, skriver danske BT.

  Den tidligere Rosenborg-spissen vil 27. april få forelagt sju punkter han kan straffes for. Det er snakk om fem tilfeller av bilkjøring uten førerkort og to overtredelser av fartsgrensene, skriver avisen BT.

  Det er ventet at aktor legger ned påstand om en større bot og at Porschen inndras.

  Bendtner ble stoppet etter kjøring i 157 kilometer i timen i en 110-sone utenfor København i fjor. Bilen har 625 hestekrefter og en toppfart på 260 kilometer i timen.

  Bendtner er tidligere dømt for vold mot en taxisjåfør og for bilkjøring i alkoholpåvirket tilstand. I den første saken måtte han sone med fotlenke i 50 dager.

  Anja Velbæk Mouridsen forsvarer Bendtner. Hun sier til BT at den tidligere fotballproffen vil si seg skyldig i fortkjøringen, men ikke for de fem tilfellene som gjelder manglende førerkort. (NTB)

  Bendtner
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Agüero mister FA-cupsemifinalen

  Sergio Agüero blir ikke å se under lørdagens semifinale i FA-cupen mot Chelsea, opplyser Manchester City-manager Pep Guardiola.

  Den argentinske spissen har ikke vært på banen for City i de tre siste kampene. En muskelskade har holdt ham på sidelinjen, og det er den siste av en lang rekke med skader måltyven har pådratt seg i sin siste sesong for klubben.

  – Ikke ennå, var Guardiolas korte svar på fredagens pressekonferanse om Agüero blir klar.

  De lyseblå har ingen andre store skader før kampen mot Chelsea. Onsdag tok de seg videre til semifinalen i mesterligaen til fordel for Erling Haaland og Borussia Dortmund.

  – De er OK. De er slitne, men OK, sa Guardiola.

  (©NTB)

  Premier League - Leicester City v Manchester City
  Foto: Tim Keeton / Reuters
 • Jarstein innlagt etter koronasykdom

  Norges landslagskeeper ble så dårlig etter å ha blitt smittet av korona at han ble innlagt på sykehus. Det skriver den tyske storavisen Bild.

  – Rune ble veldig hardt rammet. Jeg har snakket med han hver dag siden han ble syk. Han er nå betydelig bedre, og skal komme seg ut av sykehuset i løpet av en dag eller to. Han ble innlagt for en ukes tid siden, bekrefter Norges landslagslege Ola Sand til VG.

  Landslagslegen sier til NRK at Jarstein ikke var koronasmitta da han ble tatt av til pause mot Tyrkia. Han har det etter forholdene bra nå, og blir utskrevet enten i dag eller i morgen. Men målvakten mister resten av sesongen.

  – Fjorten dager på ryggen med et slikt sykdomsløp er ikke lett å komme tilbake fra. Han begynner nok ikke opptrening før på andre siden av sommeren, forteller Sand til NRK.

  Fem personer i Hertha Berlin har den siste tiden testet positivt for korona. De har bedt om å få utsatt de tre neste seriekampene. Helgas kamp mot Mainz er allerede bekreftet utsatt.

  VM kvalifisering fotball Norge - Tyrkia 0-3
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Sander Berge tilbake i trening

  Sander Berge var fredag tilbake på Sheffield United-trening for første gang på nesten fire måneder.

  Sheffield United la fredag ut bilder av Berge på Twitter der han var på treningsfeltet sammen med lagkameratene.

  Nordmannen måtte ut med en hamstringskade i kampen mot Manchester United 17. desember, og har ikke spilt siden. Noen dager senere ble han operert.

  Berge var deltok også på landslagssamlinga i mars, uten å spille.

  Han er ikke aktuell til kampen mot Wolverhampton i helgen.

  Fotball, VM-kvalifisering: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Festfotball uten Ødegaard

  Martin Ødegaard er fortsatt skadet og var ikke med da Arsenal valset over Slavia Praha på bortebane.

  Arsenal hadde et vanskelig utgangspunkt etter at de bare klarte 1–1 på hjemmebane forrige uke, men i Praha var det aldri tvil om hvilket lag som fortjente avansementet.

  Alexander Lacazette fortsatte storformen og scoret to mål, mens både Nicolas Pépé og Bukayo Saka noterte seg for hver sin scoring.

  Dermed er Arsenal videre til semifinalen i Europaligaen. Der venter gamletreneren Unai Emery og Villareal.

  Europa League - Quarter Final Second Leg - Slavia Prague v Arsenal
  Foto: David W Cerny / Reuters