Hopp til innhold

Bare ett land på banen – og det er ikke tilfeldig

Glem England. Glem Italia. Glem Tyskland. Her forklarer NRKs fotballekspert Thore Haugstad hvorfor Spania har det totale herredømmet i Fotball-Europa.

Portugal Soccer Champions League Final

Lisboa er pyntet i spanske farger foral Madrid-derbyet mellom Real og Atletico i mesterligafinalen lørdag kveld.

Foto: Paulo Duarte / Ap

Uansett hvem som vinner lørdagens mesterligafinale mellom byrivalene Real og Atletico fra Madrid, er det klart at Spania kommer til å ha alle titler som er verdt noe i internasjonal fotball før sommerens VM-sluttspill i Brasil.

Spania EM 2012

Spania har hentet hjem pokaler på løpende bånd de siste sesongene. Her jubler spanjolene etter EM-triumfen i 2012.

Foto: FRANCK FIFE / Afp
 • Spania er regjerende verdensmestere etter å ha slått Nederland 1-0 i VM-finalen i 2010.
 • Spania er regjerende europamestere etter å ha utklasset Italia 4-0 i EM-finalen i 2012.
 • Spania er regjerende europamestere i U21-klassen, etter 4-2-seier over Italia i EM-finalen i 2013.
 • Sevilla er regjerende vinner av europaligaen, etter å ha slått Benfica på straffespark i finalen denne sesongen.
 • Lørdag kveld vinner Real eller Atletico Madrid mesterligaen, og tar fra Bayern München og Tyskland det gjeveste klubbtrofeet.

NRKs ekspert på internasjonal fotball, Thore Haugstad, peker på fire grunner til det spanske herredømmet i internasjonal fotball.

1. Seieren som ga troen

– Spanias EM-seier i 2008 gjorde veldig mye med vinnermentaliteten. Spania har alltid hatt mange talenter og en rekke gode spillere, men i mange år underpresterte de i mesterskap uten at noen kunne skjønne hvorfor, påpeker Haugstad.

Han viser til at spillerne selv også understreker betydningen av den forløsende tittelen.

– Hvis du leser intervjuer med spillere som Xavi og Iniesta, så sier de at EM-seieren i 2008 ga dem troen på at de kunne vinne. Og ikke minst ga det dem troen på spillestilen, sier Haugstad, som dermed er over på sitt andre poeng.

2. Spillestilen

– Nå har vi en situasjon der den spanske spillestilen er veldig godt kjent. Den består i hovedsak av korte pasninger, mye teknikk, stor bevegelse og et ønske om å dominere kamper. Spesielt på A-landslagsnivå er det en rød tråd vi har sett igjen igjennom flere turneringer. De har en veldig klar identitet, fastslår Haugstad.

Han understreker at det på klubbnivå er forskjeller i spillestil mellom Barcelona, mesterligafinalistene fra Madrid og vinnerne av europaligaen, Sevilla.

– Men selv om det er forskjeller, er det ingen tvil om at Barcelona og Real begge er fokusert på den tekniske biten og å kunne kontrollere kamper. Spania er et land der alle har tro på samme type fotball, sier Haugstad.

3. Den økonomiske situasjonen

– Det er paradoksalt, den finansielle situasjonen for La Ligas klubber er ikke bra, men for Spanias utvikling som landslag, er det veldig positivt, sier Thore Haugstad.

Han sikter til det enorme økonomiske klasseskillet i den spanske toppdivisjonen. Barcelona og Real Madrid er blant verdens rikeste og største klubber, en klasse Atletico Madrid også er i ferd med å ta steget inn i. De kan hente spillere fra øverste hylle – og har igjennom det sørget for den spanske dominansen i europeisk klubbfotball.

Sevilla

Slik så det ut da Sevilla kom hjem med europaligapokalen for en drøy uke siden.

Foto: Marcelo del Pozo / Reuters

De øvrige klubbene er i en helt annen situasjon

– De er fattige. Det gjør at de må selge sine beste spillere til for eksempel England, som er den største importøren. Det gjør igjen at nye talenter slipper til på øverste nivå og får tid til å utvikle sine ferdigheter, påpeker Haugstad.

Han sammenligner med England, der situasjonen er den stikk motsatte – med stor kjøpekraft i de fleste Premier League-klubbene.

– I England blokkeres unge engelske spillere av utlendinger. Engelske spillere får aldri sjansen, og ikke drar de til utlandet heller, så de blir stampende rundt i de lavere divisjonene. I Spania er det motsatt. De får utvikle seg, blir solgt, og så slipper nye til, sier Haugstad.

4. Sen spesialisering

Den siste forklaringen på den spanske suksessen, låner han fra Everton-manager Roberto Martinez – som påpeker en annen stor forskjell mellom spansk og engelsk fotballkultur.

– I Spania legges det veldig mye vekt på spillernes tekniske utvikling fra de er fem til de er 15-16 år. Man er opptatt av at alle skal utvikle sin egen spillestil og gå i sin egen retning. Først i 15-16-årsalderen begynner spillerne å få en fast posisjon på banen, og begynner å lære taktikk, sier Haugstad.

I England gjøres det på en annen måte, har Martinez observert.

– Der starter den taktiske drillingen mye tidligere. Fra spillerne er åtte-ni år, begynner de å terpe roller. Er du høyreving, løper du opp og ned langs kanten. Martinez mener dette hemmer den individuelle utviklingen og ballbehandlingen, forteller Haugstad, som synes Martinez har et veldig godt poeng.

– England har mange spillertyper som er veldig like. Hvor mange høyrevinger har man ikke som er raske, du har spisser som enten er store og sterke eller små og kjappe, du har en rekke midtbanespillere som skal løpe fram og tilbake fra boks til boks og dekke hele midtbanen, og så har du den klassiske stoppertypen som er knalltøff i dueller, god i lufta, litt treg langs bakken og klarerer ofte, poengterer Thore Haugstad.

I kveld blir det altså Spania lønn for strevet igjen. Uansett hvem som stikker av med mesterligapokalen.

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Mbappé feiret ny kontrakt med hattrick

  Kylian Mbappé strålte etter å ha kunngjort at han blir værende i Paris. Den franske stjernen feiret ny PSG-kontrakt med hattrick i 5-0-seieren over Metz.

  – Jeg er veldig glad for å bli værende i Frankrike. I Paris, i min by, sa Mbappé til tilskuerne på Parc des Princes da han før kampstart holdt opp en trøye med "Mbappé 2025" på ryggen.

  Mbappé forlenger med Paris Saint-Germain fram til 2025 og skroter en gigantovergang til Real Madrid.

  Kanskje var det noen tusen kilo med press som forsvant fra skuldrene hans. Da kampen kom i gang, herjet Mbappé og de andre storstjernene i PSG. Først satte Mbappé inn 1-0 etter assist fra Angel di Maria etter 25 minutter, før Lionel Messi viste klasse bare to minutter senere.

  Kylian Mbappé
  Foto: FRANCOIS NASCIMBENI / AFP
 • La Liga klager mot Mbappé-kontrakt: – Skandaløst

  Kylian Mbappé (23) har valgt å bli i Paris Saint-Germain i stedet for å gå til Real Madrid, opplyser klubbens president. Det får La Liga til å reagere.

  Nå klager den spanske ligaen mot Uefa, franske myndigheter og EU.

  La Liga skriver at det er skandaløst at en klubb som Paris Saint-Germain kan forlenge med en av sine best betalte spillere tross tap på over 2 milliarder kroner sist sesong.

  – Denne typen avtaler er et angrep på den økonomiske stabiliteten i europeisk fotball og setter flere hundre tusen arbeidsplasser og sportens integritet i fare, skriver La Liga i en uttalelse.

  La Liga påpeker at Det europeiske fotballforbundet (Uefa) tidligere har straffet PSG etter klager fra La Liga. Straffen er senere omgjort av Idrettens voldgiftsrett (CAS).

  – PSG tar på seg en umulig investering med tanke på at klubben har uakseptable lønnskostnader og hadde store økonomiske tap de forrige sesongene. Det er brudd på Uefa-regler og franske økonomiske regler, skriver La Liga.

  La Liga skriver at dette viser at statseide klubber ikke respekterer eller vil respektere reglene i fotballen.

  Mbappé sa sist sommer at han ville bort fra PSG, og Real Madrid ønsket å hente ham. Lørdag ble det kjent at han i stedet forlenger med PSG fram til 2025.

  France Soccer League One
  Foto: Michel Spingler / AP
 • Molde vant lokalderby – krise for KBK

  Kristiansund BK var på desperat poengjakt, men det viste seg å bli tøft mot Molde.

  Hjemmelaget fikk en drømmestart på kampen, med scoring allerede etter åtte minutter. Den stod Kristoffer Haugen for. Han stod på første stolpe og kunne styre corneren fra Magnus Wolff Eikrem enkelt inn i nettet.

  Magnus Grædem kopierte nærmest Haugen ti minutter seinere, da han doblet fra samme posisjon på corner som EIkrem slo.

  Servitøret forsikret om at cornertrekket ikke var innøvd.

  – Det er lenge siden vi har øvd på. Vi har så mange kamper. Jeg tror vi må øve mindre på det, sa Eikrem.

  Helt på tampen kunne Bendik Bye redusere fra kloss hold.

  Kampen endte 2-1 i favør Molde.

  Eliteserien i fotball 2022: Molde - Kristiansund
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • LSK tok tilbake tabelltopp – herjet på dødball

  Lørdag møttes Lillestrøm Sandefjord, og det ble en ordentlig dødballfest. Fire av kampens fem mål ble scoret på dødball, og stillingen endte til slutt 4-1 i favør LSK. Tre av deres mål kom fra dødball. To fra corner, og ett fra et langt innkast.

  – Vi har blitt et lite dødballag, kan du si. Det er bare deilig. Vi har mange store gutter inne i boksen. Det er helt nydelig, sa Lillestrøms midtstopper Espen Garnås til Discovery.

  Sandefjords Jesper Taaje stanget Sandefjord i føringen før fire minutter var spilt. Like etter utlignet LSK på corner. Espen Garnås headet via Sandefjords Philip Slørdahl og i mål.

  Keeper Jacob Storevik scoret Sandefjords andre selvmål før Igoh Ogbu headet inn 3-1 like før pause. Akor Jerome Adams la på til 4-1en halvtime før slutt, kampens eneste mål i åpent spill.

  Eliteserien fotball 2022: Sandefjord - Lillestrøm
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Medier: Mbappé blir i PSG

  Flere medier, deriblant den franske storavisen franske L'Equipe, melder at Kylian Mbappé signerer en ny kontrakt med PSG og blir værende i hovedstaden.

  Også den velrenommerte journalisten Fabrizio Romano skriver på Twitter at han sitter på de samme opplysningene.

  Den franske superstjernen har blitt koblet til Real Madrid lenge, og valget skal ha stått mellom dem og PSG. Men Mbappé skal altså ha valgt å bli værende.

  Kontrakten til franskmannen går ut nå i sommer, men L'Equipe skriver at han nå signerer en forlengelse på tre år.

  France Soccer League One
  Foto: Jean Francois Badias / AP