Derfor vinner Manchester United

Fotball-supportere over hele verden holder pusten foran kveldens Manchester-derby. Les denne artikkelen om du er Manchester United-fan og trenger å roe nervene.

Wayne Rooney

Wayne Rooney er en av United-spillerne som har vært med på en rekke store kamper tidligere. City-laget har litt tynnere CV.

Foto: Jon Super / Ap

Alex Ferguson har sjelden vært så nære å miste hegemoniet over Manchester som i kveld. Her er seks av ekspertenes argumenter for at han kan ta det litt mer med ro.

1. Vinnermentalitet og rutine

En av de største grunnene til å sette pengene på United er Uniteds erfaring.

– United og Ferguson har vært gjennom dette før. De vet hva det dreier seg om, sier NRKs mangeårige fotballkommentator Arne Scheie.

De fleste City-spillerne mangler erfaring fra slike kamper. Samtidig har Alex Ferguson skapt en vinnerkultur uten sidestykke i United.

– City har nok ikke den vinnerkulturen helt ennå, sier Lars Morten Olsen, redaktør i United-Supporteren, til NRK.no.

2. Kan ligge litt bakpå

Harald Riisnæs

Fotballbloggeren Harald Riisnæs mener United kan ha en fordel på kontringer.

Foto: Privat

City må fram på banen siden United leder ligaen med tre poeng før oppgjøret. I tillegg spiller City på hjemmebane. Harald Riisnæs, mannen bak fotballbloggen Fotballanalyse, tror ikke United kommer til å ligge bakpå i 90 minutter, men anslår at City kommer til å presse høyt. Det passer United ypperlig.

– United er ikke så gode på å legge høyt press, men er best når de får ligge bakpå og kontre, sier Riisnæs.

– Jeg tror Citys største svakhet rent taktisk er at de kan få problemer på overganger imot, fordi kantspillerne deres Silva og Nasri er såpass offensive, sier han.

3. Revansj

Ole Gunnar Solskjær

Ole Gunnar Solskjær tror Alex Ferguson bruker 1-6-tapet fra i fjor høst for å motivere spillerne sine.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / Scanpix

United slo City i FA-cupen denne sesongen, men det bitre 1-6-tapet fra Old Trafford i fjor høst svir fortsatt.

– Det var det verste tapet i Alex Fergusons karriere, sier Ole Gunnar Solskjær til NRK.

United slapp inn seks mål på hjemmebane for første gang siden 1930, og etter kampen uttalte Ferguson at han var helt knust. Nå er United-mannskapet fyret opp av ønsket om revansj, og få vet bedre enn Ferguson hvordan man utnytter sterke følelser for å motivere.

4. Mer samspilt lag

En annen fordel for United er at de er mer samspilte enn motstanderen. Tidligere Manchester City-spiller Kåre Ingebrigtsen mener City-laget ikke er skikkelig balansert.

– Det kan nesten virke som City har satt sammen de beste spillerne de kunne uten noen stor tanke om hvordan de passer sammen, sier han.

– City har den beste troppen spiller for spiller, men det er ikke dermed sagt at de har det beste laget, sier Arne Scheie.

5. Kantspill

Et av Uniteds største angrepsvåpen er kantspillet.

– United er veldig gode når de kommer til innlegg fra kant, spesielt på høyre side med Antonio Valencia. Det blir veldig viktig for City å hindre Valencia, sier fotballblogger Harald Riisnæs.

Kantspilleren har levert hele 13 målgivende pasninger denne sesongen, og har vært i glimrende form etter jul. Han kan bli tungen på vektskålen i kveld.

5. Alex Ferguson

Alex Ferguson

Alex Ferguson er kanskje Uniteds sterkeste kort.

Foto: Jon Super / Ap

Det fremste argumentet for at United skal vinne er likevel Alex Ferguson, mener ekspertene.

– Heldigvis har vi verdens beste manager, som elsker å være i denne situasjonen. Det hadde vært veldig interessant å være flue på veggen i garderoben for å høre hvordan han motiverer spillerne, sier Lars Morten Olsen i United-Supporteren.

– Det er klasseforskjell mellom managerne, supplerer tidligere trener Kåre Ingebrigtsen.

Få kjenner manageren Ferguson bedre enn Moldes Ole Gunnar Solskjær. Den tidligere United-spilleren tror de røde vinner 2-1 – og at Ferguson koser seg med situasjonen.

– Jeg tror han hadde ønsket og drømt om å være i en slik posisjon da denne kampen kom. Kanskje hadde han til og med håpet å være tre poeng bak for å kunne ta dem igjen. Det er en kjempeposisjon de er i, sier Solskjær til NRK.

Hva tror DU om Uniteds sjanser i kveldens derby i Manchester? Si din mening i kommentarfeltet under!

Fotballnyheter